Mobile30.11.2021

Duitsland gaat ook een mobiel ‘luchtalarm’ invoeren


Watersnoodramp in de Eifel heeft als katalysator gewerkt

In Duitsland heeft de Bundesrat eindelijk ook ingestemd met de komst van een mobiel waarschuwingssysteem voor de bevolking. Met cell broadcast is het mogelijk een groot aantal mensen gelijktijdig en snel te waarschuwen door middel van een pushbericht op mobiele telefoons. Om een dergelijk systeem te kunnen invoeren moest in Duitsland de telecommunicatiewet aangepast worden. Dat is nu, met ingang van december, geregeld.

Watersnoodramp maakte noodzaak voor cell broadcast duidelijk

De aanpassing van de Duitse wetgeving is in een stroomversnelling gekomen na de watersnoodramp die de Eifel in de zomer van dit jaar trof. Daarbij werden in een paar uur diverse dorpen volledig, of grotendeels, bijna letterlijk weggespoeld en vielen ruim 130 dodelijke slachtoffers. Het gemis aan een centraal waarschuwingssysteem, waarmee de inwoners van het gebied snel voorzien konden worden van betrouwbare informatie, werd tijdens deze ramp nog maar eens duidelijk.

Kort daarna hebben de verschillende ministers van de Duitse deelstaten samen met de bondskanselier besloten om bij een ramp zo snel mogelijk waarschuwingen via cell broadcast toe te voegen aan de waarschuwingsinfrastructuur. De wettelijke barrières zijn met de aanpassing van de telecommunicatiewet nu weggewerkt.

De komende periode worden de technische en organisatorische voorwaarden voor het Duitse cell broadcast waarschuwingssysteem verder uitgewerkt. Wanneer het systeem in de lucht komt is nog niet bekend, maar er wordt in ieder geval werk van gemaakt. Het is jammer dat daarvoor een natuurramp nodig was, maar daarin is Duitsland natuurlijk niet uniek. Overigens heeft de EU enige tijd geleden al bepaald dat alle lidstaten verplicht zijn om een cell broadcast waarschuwingssysteem te introduceren.

In Nederland is het cell broadcast waarschuwingssysteem NL-Alert al jaren actief.
In Nederland is het cell broadcast waarschuwingssysteem NL-Alert al jaren actief.

NL-Alert

In Nederland kennen we het mobiele waarschuwingssysteem, NL-Alert, al heel wat jaren. Ons land was binnen Europa zelfs de eerste die een dergelijk systeem introduceerde. Bij een grote, lokale, regionale of nationale ramp, kunnen via het zogenoemde cell broadcast systeem in korte tijd een waarschuwingsbericht gestuurd worden naar alle mobiele telefoons in de buurt.

Net zoals het luchtalarm, dat we kennen van de tests om 12u00 op de eerste maandag van de maand, wordt NL-Alert regelmatig getest. Inmiddels bereikt het systeem al bijna 95 procent van alle Nederlanders.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

...

Verder lezen over Wetgeving

Waarom goede tattoos steeds duurder worden

Heb je tatoeages? Als je antwoord ja is, dan is de volgende vraag: weet je wel wat je in je lichaam hebt laten prikken?

Nieuws03.10.2024

Waarom goede tattoos steeds duurder worden

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Een nieuwe rechtszaak tegen Temu stelt dat het Chinese platform er aantoonbaar ver in gaat: het zou je tekstberichten op je telefoon meelezen.

Cybercrime01.07.2024

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Regulering van kunstmatige intelligentie – wat zal de EU AI Act bereiken?

De snelle ontwikkeling en verspreiding van kunstmatige intelligentie (AI) heeft geleid tot wereldwijde discussies over de noodzaak van passende regelgeving. De Europese Unie heeft op deze uitdaging gereageerd met het voorstel voor een EU-AI Act, die bedoeld is om voor het eerst een uitgebreid wettelijk kader voor AI te creëren.

Technology22.05.2024

Regulering van kunstmatige intelligentie – wat zal de EU AI Act bereiken?

Gebruik van persfoto’s zonder toestemming is auteursrechtinbreuk

Het zonder toestemming gebruiken van teksten, afbeeldingen en artikelen van anderen gebeurt aan de lopende band. Het kan echter vaak leiden tot auteursrechtinbreuk, ondanks verschillende argumenten die inbreukmakers opwerpen ter verdediging. Een recente rechtszaak over persfoto’s illustreert dit probleem.

Online17.05.2024

Gebruik van persfoto’s zonder toestemming is auteursrechtinbreuk

Booking.com moet er ook aan geloven: extra checks door EU

Als de EU een bedrijf als poortwachter markeert, moet het extra goed aan de regels voldoen. De nieuwe poortwachter is Booking.com.

Online15.05.2024

Booking.com moet er ook aan geloven: extra checks door EU

Booking.com moet extra gaan oppassen voor de EU
Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk

Gewoon 'wachtwoord' als standaardwachtwoord, lekker makkelijk toch? In het Verenigd Koninkrijk mag het niet meer.

Cybercrime30.04.2024

Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk

Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels

Shein, het bekende Chinese online warenhuis, moet zich aan de strenge regels van de EU gaan houden en dat betekent: oppassen met nepperij.

Online26.04.2024

Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden

Veel mensen adviseren ertegen, maar Microsoft gaat het toch doen: Office en Teams scheiden. Het komt dan met een nieuwe versie van Microsoft 365 en Office 365 waarbij Teams er niet meer bij zit. Microsoft doet dat echter...

Marketing01.04.2024

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden