27.02.2023
Mobile

​Drie irritante dingen waar je tegenaan loopt op een OnePlus

By: Laura Jenny

BlogMobile

OnePlus maakt al jaren telefoons, maar is wel een beetje zijn wilde haren kwijt. Het begon ooit als een bedrijf dat het allemaal anders wilde doen en volop luisterde naar zijn community. Dat doet het nog steeds wel, maar het lijkt in al die jaren minder de leidraad te zijn geworden voor zijn bedrijfsvoering. Het bedrijf komt ook met steeds meer producten naast smartphones, zoals mechanische toetsenborden en een tablet. Logisch als je meer geld wil verdienen, maar er zijn een aantal dingen die het zeker kan verbeteren in zijn telefoons.

Zoeken in apps

We kijken dan puur naar softwarematige zaken, want in principe komt OnePlus met zijn telefoons en snelladen vaak goed uit de bus (behalve waar het gaat om de hitte die de telefoon opbouwt). Het is nog steeds een enorm geliefd Android-merk, ondanks dat veel fans bang zijn dat het iets te veel Oppo wordt (zijn zus). Er is ook al gezegd dat de twee besturingssystemen van de merken steeds meer gaan integreren. Misschien is dat een goed moment om een paar van de onderstaande frustraties op te lossen.

Een van de meest irritante zaken is dat het zoeken binnen de applade is veranderd. Op twee manieren is het anders dan vroeger en in dit geval is verandering geen verbetering. Wanneer je door in de zoekbalk te typen zoekt naar een app, dan vindt hij hem gelukkig al na een paar letters. Vervolgens open je de app, doe je je ding en klaar. So far so good. Maar, wil je daarna echter weer een andere app opzoeken, dan staat je laatst ingevoerde informatie daar nog. Vroeger was dit niet het geval en voor een reden: je hebt je keuze dan allang gemaakt, je hoeft die app niet nog een keer te zoeken. Daarnaast is het niet meer zo dat je standaard in de Play Store een app kunt zoeken als de telefoon hem niet geïnstalleerd en wel kan vinden. Eerder vroeg hij dan of je naar de Play Store wilde voor de app, maar dat is verleden tijd. Nu moet je zelf de Play Store erbij pakken en op zoek. Het zijn kleine dingen, maar wel verslechteringen die er elke update weer niet uit worden gehaald. Waarom?

Ga weg, Shelf

Daarnaast is er nog een vervelend facet aan de telefoons van OnePlus en dat is Shelf, wat opent wanneer je niet op de juiste manier naar beden swipet op je telefoon. Wat iedereen wil wanneer hij naar beneden swipet op zijn telefoon, dat is het menu met daarin wifi, helderheid, vliegtuigmodus, bluetooth, hotspot, enzovoort. Wat OnePlus vaak geeft is de Shelf. Een soort zelf gefabriceerd magazine dat nog eens bovenop de opties komen die normaliter al komen als je naar beneden swipet, maar dan moet je het nog instellen. Het is zo onhandig dat je voor beide functies van boven naar beneden moet swipen, omdat je vaak allang tevreden bent met het standaard menu. Gelukkig kun je het uitschakelen, maar dat kost wel wat moeite. De functie vraagt in ieder geval niet aan je of je erop zit te wachten.

Bloatware

Daarnaast heeft OnePlus zijn telefoons door de jaren heen toch stiekem van steeds meer bloatware voorzien. Het zijn een soort merkapps die je waarschijnlijk zelden tot nooit gebruikt en die ook prima zouden kunnen functioneren binnen instellingen of als apart downloadbare app. OnePlus doet het niet zo slecht als andere Chinese merken, maar zo langzamerhand sluipen er wel steeds meer van die vreemde apps in die je als consument eigenlijk maar weinig zeggen. Het heeft zelfs een tijdje een Facebook-app gehad die je niet kon weggooien. Het valt gelukkig nog mee, want het kan erger, maar het spreekt wel over hoe OnePlus is veranderd in zijn mooie cleane aanpak van Android en het luisteren naar wat de community graag wil.

Het is te hopen dat OnePlus weer wat meer teruggaat naar het begin, al is het de vraag of de mede-oprichter van t bedrijf, Carl Pei, met zijn Nothing niet al in dat gat is gesprongen. En ja, gelukkig zijn het maar heel kleine dingen, wat betekent dat de verdere ervaring op een OnePlus-telefoon eigenlijk best in orde is. Het is gewoon spijtig dat het dingen verandert in iets slechters: zeker als dat juist steeds meer dingen worden. Telefoonmaker, terug naar je leest graag.

Share this post