Sophie studeert Journalistiek in Tilburg. Ze is dol op sushi en notitieboekjes. Ze schrijft het liefst over Kickstarter campagnes en blogt voor DutchCowboys, StyleCowboys en Travelvalley
Batterijen van je smartphone, ze gaan vaak veel te snel leeg. Maar hoe komt dat nu? En hoe kun je het voorkomen? Op deze vragen zijn heel veel antwoorden te bedenken, maar welke kloppen nu wel en welke kunnen worden verwezen naar het rijk der fabelen?
Als je telefoon lang aan de oplader hangt wordt de batterij overbelast
Dit is een fabeltje. Tegenwoordig zijn de meeste laders slim genoeg om tijdelijk te stoppen met opladen wanneer het apparaat volledig is opgeladen. Hij stopt dan net zo lang met opladen tot de batterij weer twee of drie procent terugloopt, wanneer dit gebeurt begint hij weer met laden zodat je telefoon weer 100 procent is opgeladen.
Je moet je nieuwe telefoon altijd eerst helemaal opladen voordat je hem gaat gebruiken
Ook dit is een fabeltje dat al lang wordt verteld. Natuurlijk, het is niet verkeerd om je batterij helemaal vol te laten lopen voordat je het gebruikt, maar het maakt niet veel uit. Nu vraag je je misschien af: waarom vertellen fabrikanten je dan wel dat je het moet doen? Dit doen ze omdat de batterij volledig opgeladen moet zijn, wanneer het ‘kalibratie-proces’ wordt gestart. Dit proces zorgt ervoor dat het apparaat leert hoe jij de individuele batterij gebruikt. Tegenwoordig zijn de meeste batterijen zelfkalibrerend en is dus onnodig.
Je moet je batterij helemaal laten leeg lopen
Dit is niet waar. De meeste batterijen zijn tegenwoordig nooit meer 100 procent leeg. Wanneer je op je telefoon of laptop te zien krijgt dat de batterij leeg is, is er in werkelijkheid meestal nog zo’n tien procent aanwezig. Hierdoor is het mogelijk dat je telefoon toch nog eventjes aangaat om te vertellen dat hij leeg is.
Je moet je batterij in de koelkast leggen om de batterijduur te verbeteren
Dit is niet alleen een onjuiste bewering, maar het kan ook nog eens gevaarlijk zijn. Extreme temperaturen zijn in geen enkel geval goed voor een batterij. Een batterij bevat namelijk chemicaliën die energie opslaan. Wanneer je dan toch je batterijduur wil verbeteren, kun je ze beter op kamertemperatuur bewaren.
En ja, helaas gaat je batterij met de jaren eerder leeg en wordt hij minder krachtig. Hoe meer je de batterij gebruikt, hoe minder efficiënt hij wordt.
Verder lezen over Smartphone
Mobile18.11.2024
We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel
Mobile06.11.2024
iPhone krijgt een oplaadfunctie die we op alle toestellen willen
Mobile16.10.2024
Android 15 is nu uit: wat brengt de update?
Mobile15.10.2024
Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus
Mobile07.10.2024
Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Tech in Asia03.10.2024
Justitiepaleis in Brussel is digitaal gerestaureerd met de OnePlus Nord 4
Mobile02.10.2024