De nieuwe OnePlus 6T is vandaag in New York gepresenteerd. Hoewel de looks en het grootste gedeelte van de techniek aan de binnenkant van het nieuwe smartphone-vlaggenschip van OnePlus al gelekt zijn wilden we toch even kijken of er nog nieuws zou zijn tijdens de persconferentie.
Het grootste nieuws voor OnePlus is vooral voor het bedrijf zelf belangrijk. Met een partnership met T-Mobile hebben ze eindelijk de weg naar de VS weten te vinden en daar zijn ze natuurlijk heel blij mee. Ook het succes in India en andere internationale markten werd aangestipt om maar aan te geven dat OnePlus het goed doet. Het bedrijf is relatief klein maar verkoopt goed en maakt ook gewoon winst. De strategie om elk jaar maar één nieuwe telefoon (en één update) uit te brengen die de beste is die het bedrijf kan maken op dat moment werkt prima voor ze en en ze zijn niet van plan die te gaan veranderen.
Voor ons is het echter belangrijker om te zien of ze het trucje dat ze met de laatste paar smartphones hebben geflikt kunnen herhalen: ongekende kwaliteit bieden voor beduidend minder euro’s dan de concurrentie. Dat is inmiddels een stuk moeilijker geworden dan een aantal jaren geleden, nu dat er naast Apple en Samsung ook merken als Huawei bestaan die hele dikke telefoons leveren voor minder dan de topmerken zich er voor vragen. De vraag is dus: kan de Oneplus 6T dat gevecht aan in 2018?
De vingerafdrukscanner onder het scherm is één van de nieuwe innovaties die je nu begint te zien bij smartphones. OnePlus is er vroeg bij, maar hamerde er zelf op dat het vooral goed en snel werkt, zodat je nauwelijks vertraging hebt tussen het moment dat je vinger op het toestel gelegd wordt en je verder kunt. Dat duurt 0,34 seconden in totaal en dat is lekker. Het is volledig veilig en al getest met alle belangrijke betaalmethodes die Android heeft. Het AMOLED-scherm van 6,4 inch is verder zo goed als notchloos, met alleen een klein deukje voor de selfiecamera bovenin en een kleinere ‘kin’ ten opzichte van het vorige model.
De chip in de OnePlus 6T is helaas ‘maar’ een Qualcomm Snapdragon 845, wat ze voor de verandering iets achter de concurrentie zet qua pure processorkracht. Opvallend genoeg komt er dan wel weer een 5G-modem in een aanstaande telefoon van OnePlus, maar dat is pas voor 2019 en voor dit toestel maakt het niet zo heel veel uit. Smart Boost is een systeem dat er voor moet zorgen dat zware applicaties zoals games tot 20 procent sneller zou moeten gaan. De 6T heeft voor al die power wel ook een 3700 mAh batterij, wat er voor zorgt dat je 23 procent meer juice hebt dan bij het vorige model.
Er komen twee verschillende kleuren, of beter gezegd twee tinten zwart. Mirror Black en Midnight Black zijn beide present, wat betekent dat er over een paar maanden ook weer een witte versie komt. Het design is verder niet heel vernieuwend, hoewel OnePlus wel naar eigen zeggen probeert om het gevoel van het materiaal en de finish anders aan te pakken dan de meeste andere fabrikanten. Hoe dat voelt? Dat weten we pas als we het toestel in handen hebben.
De camera’s zijn niet heel veel anders dan die op de 6, dus er is nog steeds een dubbele camera, maar die is softwarematig verbeterd om vooral goede foto’s in donkere omgevingen te kunnen maken. De nieuwe Nightscape-modus gebruikt een algoritme om verschillende versies van foto’s te maken in een periode van twee seconden en uit al die verschillende foto’s het beste te halen om zo één perfecte foto als eindresultaat te krijgen. Het goede nieuws voor gebruikers van de OnePlus 6 is dat die ook Nightscape krijgen voor dat model.
Ook portretten worden beter met het nieuwe toestel. OnePlus heeft portretfotograaf Kevin Abosch gevraagd om te helpen met het maken van betere selfies en een nieuwe modus die Studio Lighting heet maakt het mogelijk om automatisch het licht te verbeteren, zodat je portretten er vanzelf beter gaan uitzien.
Een van de dingen waar OnePlus heel erg mee bezig is is de stabiliteit en snelheid van de software. Niet alleen gaat er maar heel zelden iets mis aan de softwarekant waardoor apps opnieuw opgestart moeten worden, maar de snelheid van de animaties en interacties binnen OxygenOS, de Android-variant van OnePlus, zorgt er voor dat mensen die niet tegen haperen kunnen (zoals ik) zich nooit hoeven te ergeren.
Het zijn milliseconden hier en daar, maar doordat de details op structurele basis bijgeschaafd worden is het nog steeds supersnel. Daarnaast zijn er een aantal dingen aangepast die de user experience nog beter moeten maken, zoals de integratie van Google Assistant en een nieuwe manier om full-screen apps te switchen.
De Bullets Wireless doen het blijkbaar goed en daarom wordt er nog een tweede kleur (rood) uitgebracht. De rugzak van 100 dollar die OnePlus maakt wordt ook aangepast en is met één hand te openen en sluiten, wordt nu gemaakt van materiaal dat niet kan scheuren en is alleen maar met een uitnodiging te krijgen.
De OnePlus 6T is – laten we eerlijk zijn – geen spectaculaire verbetering ten opzichte van de ‘gewone’ 6. Het mooie is dan wel dat er ondanks de verbeteringen die er in zitten geen prijsverhoging op is geplakt. De basisversie van de 6T (alleen in Mirror Black) heeft nu 128GB opslag en 6GB geheugen en kost nog steeds maar 560 euro. Voor dertig euro meer heb je 2GB geheugen extra (wel in beide tinten zwart te krijgen) en als je ook 256GB opslag wilt ben je 640 euro kwijt en moet je kiezen voor Midnight Black. Opvallend is daarbij hoeveel dichter de europrijzen tegen de dollarprijzen aanzitten dan bij andere merken, waar je als Europeaan werkelijk alle extra kosten op je afgewikkeld krijgt.
Natuurlijk wordt er net zoals altijd een (doorzichtig) hoesje meegeleverd in de doos, krijg je de oplader er bij en is er ook een adapter om via de USB-C aansluiting je koptelefoon te kunnen aansluiten. Die laatste moet je helaas wel apart betalen, maar met een prijs van 8 euro is daar nog overheen te komen. Het klinkt allemaal weer als het typische OnePlus-verhaal, maar met zekerheid kunnen we dat pas zeggen als we de nieuwe functies ook hebben kunnen testen. Het toestel is op 6 november te krijgen in Nederland, ofwel via de OnePlus online store of via Belsimpel. Als je echt niet kunt wachten is er ook nog een pop-up event in het art’otel in Amsterdam op 31 oktober vanaf 12 uur.
[Afbeeldingen © OnePlus]