Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
OnePlus lanceerde gisteren in Londen hun nieuwe toestel en de OnePlus 6 is nu uit het geruchtencircuit en vanaf volgende week verkrijgbaar. De 6 voelt in een eerste kennismaking als veel andere telefoons van veel andere fabrikanten, maar zoals altijd heeft OnePlus een geheim wapen: de zeer lage prijs ten opzichte van hetzelfde presterende concurrentie. Toen CEO Carl Pei de prijzen aankondigde op het evenement was het applaus ter plaatse het hardst van de hele avond: wat je krijgt voor 520 euro is redelijk ongekend. Dat is geen échte budgetprijs, ik weet het, maar met de 6 lijk je wel een heel aantal jaar vooruit te kunnen.
De subtitel van de presentatie was “the speed you need” en dat is als het om de OnePlus 6 gaat niet gelogen. Met dank aan de Qualcomm Snapdragon 845 en Adreno 630 kan het apparaat alles aan dat je een moderne smartphone wil laten doen en 6GB aan geheugen in het goedkoopste model zorgt er voor dat een hoop apps die je vaak gebruikt in het geheugen worden gehouden, zodat je zo goed als nooit op iets hoeft te wachten.
Die bliksemsnelle respons was ook al te vinden in de eerdere modellen van OnePlus, maar de zoektocht naar een nooit langzamer wordende telefoon gaat door voor het bedrijf. Ze zijn naar eigen zeggen nog steeds heel actief bezig om de Android-ervaring van gebruikers zo smooth mogelijk te maken en om er voor te zorgen dat een OnePlus ook over drie jaar nog dezelfde performance en batterij heeft die het toestel heeft als ‘ie net uit de doos komt. OnePlus bestaat in de spirit van doen wat de gebruikers willen en dat was één van de meest gehoorde klachten. Blijkbaar werd er niet geklaagd over draadloos opladen, want dat is één van de weinige functies die het toestel niet heeft dat wel de norm aan het worden is. Daarentegen heeft het wel nog steeds de USB-C fast charging kabel die je in een half uur genoeg vermogen geeft om een uur of vijf verder te kunnen.
Scherm en design
Het design van het toestel is wat je verwacht van een Android-telefoon in 2018: bijna geen randen meer, een ‘notch’ aan de bovenkant voor de camera en andere dingen die niet weg te werken zijn en een heel helder en groot scherm. Om extra plaats te genereren kun je de typische Android-softwaretoetsen laten verdwijnen en kun je het toestel ook met bewegingen heen en weer laten gaan. Denk aan hoe de iPhone X dat doet en dan zit je in de richting. Verder is het systeem weinig aangepast en lijkt het op het eerste gezicht nog steeds op standaard Android, maar dan sneller en zonder extra programma’s waar je niets mee doet.
Het design is verder mooi voor wat het is: als je bang bent voor vingerafdrukken zou ik de Mirror Black niet aanraden, maar de Midnight Black-versie is mooi, voelt lekker in de hand (de achterkant is van glas dat bewerkt is zodat het er niet zo uit ziet, maar wel lekker aanvoelt) en is niet onbelangrijk lekker licht: het toestel is beduidend minder zwaar dan bijvoorbeeld een iPhone X is. De witte (limited edition) is mijn favoriet, met een subtiel parelmoer-effect en zilver/goud/rose randjes, afhankelijk van hoe het licht er op valt. Heel chic!
Bullets Wireless
Daarnaast presenteerde OnePlus ook de Bullets Wireless koptelefoon. Dat zijn in-ear dopjes die met een kabel aan elkaar verbonden zijn maar verder draadloos functioneren. Het unieke daarvan is dat de aluminium dopjes een magnetische sluiting hebben. Door ze aan elkaar te klikken gaat je muziek automatisch op pauze, door ze los te halen kun je een telefoongesprek aannemen (na een software update) en als je ze lang genoeg aan elkaar laat zitten zetten ze zichzelf uit. Handig.
Het blijven echter in-ear dopjes en hoewel de sound van de Bullets echt goed is, zeker voor de prijs van 80 euro, blijven het wel dopjes die je in je oor moet drukken en dat ligt niet iedereen (mij in elk geval niet zo). Als je daar geen problemen mee hebt zijn ze fijn, want ook deze hebben dezelfde fast charge-aansluiting en zo kun je met tien minuten aan de USB-C kabel opladen vijf uur verder. Met een volledig volle batterij kun je acht uur lang door. De dopjes maken gebruik van Qualcomm’s aptX-protocol, waardoor het koppelen en de geluidskwaliteit te vergelijken is met wat Apple met hun headsets doet. De headset is vanaf juni te bestellen, net zoals de witte OnePlus 6 trouwens.
Al met al was het een goede presentatie voor OnePlus. Het nieuwe toestel doet weinig dat andere apparaten niet ook doen, maar met zo’n relatief spectaculaire prijs wordt het lastig om een ander merk aan te bevelen. Met de onmiddeliijke introductie van Android P op het nieuwe toestel is OnePlus klaar om een stuk meer markt te gaan pakken van de concurrenten, maar hoe het echt zit kunnen we volgende week pas gaan zeggen, als we het toestel voor langere tijd kunnen uitproberen.
[Afbeeldingen © OnePlus]
Verder lezen over Smartphone
Mobile16.10.2024
Android 15 is nu uit: wat brengt de update?
Mobile15.10.2024
Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus
Mobile07.10.2024
Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Tech in Asia03.10.2024
Justitiepaleis in Brussel is digitaal gerestaureerd met de OnePlus Nord 4
Mobile02.10.2024
Heeft de aankomende iPhone SE geen home-knop meer?
Mobile10.09.2024
Huawei komt met duurste toestel tot nu toe: Huawei Mate XT Ultimate Design
Drievouwdig schermMobile09.09.2024