Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Na een aantal OnePlus toestellen geprobeerd te hebben is het me wel duidelijk hoe het werkt bij het bedrijf. De van oorsprong Chinese firma heeft geen dure marketingcampagnes en gebruikt dat geld (simpel gezegd) om je een hele goede telefoon voor bijna te weinig geld te leveren. Dat was al zo met de 5, daarna met de 5T en nu ook weer met nummer 6. Mijn eerste indruk van de OnePlus 6 bij de lancering was al heel positief en na een twee weken met het apparaat is die mening niet naar beneden bijgesteld.
Ik geef het meteen toe: ik ben fan. De manier waarop OnePlus dingen doet spreekt me heel erg aan en ondanks dat ik een zelfbenoemde Appleslet ben waardeer ik de dingen die in de OnePlus 6 zitten en hoe het verkocht wordt. Zo zit er in het doosje naast de telefoon en de Fast Charger (die je telefoon binnen tien minuten naar halfvol brengt) ook meteen een hoesje. Het is transparant, je gaat er geen jaren mee doen, maar je hebt er wel meteen eentje als je je telefoon gekocht hebt. De OnePlus-telefoons zijn bijvoorbeeld ook standaard dual sim, wat veel mensen met een eigen zaak ook zullen kunnen waarderen.
Sympathiek geprijsd en pijlsnel
Wat ze ook zullen waarderen is de prijs. Het is één van de dingen waar je bij OnePlus steeds iedereen op ziet terugkomen, maar dat is terecht: de OnePlus 6 ligt niet heel ver van een topmodel als een Galaxy S9 of Pixel 2 af, maar kost honderden euro’s minder. Maar het zit hem niet alleen maar in de basisprijs: de standaardversie van de 6 kost 515 euro. Daarvoor krijg je 64 GB opslag en 6 GB geheugen. Dat is al netjes, maar als je 128 GB opslag en 8 GB geheugen wilt, betaal je daar een sympathieke 50 euro voor bij. Wil je nog meer? Dan kun je nog één keer 50 euro er bovenop gooien en dan heb je 256 GB opslag.
Maar goed, waarom is deze smartphone geen budgetmodel in de negatieve zin van het woord? Omdat je wel heel kritisch moet zijn om niet heel tevreden te zijn met wat ‘ie doet. Dankzij al dat geheugen en de snelste chip op de markt is het een vliegensvlug apparaat. Niet alleen is de versie van Android die er op staat niet volgeplempt met allerlei andere software die je niet gebruikt, OxygenOS (zoals het officieel heet) maakt alleen maar aanpassingen die de telefoon nog sneller laten werken of je psychologisch foppen zodat het sneller voelt. Hoe dan ook, je hoeft op helemaal niks te wachten, of je nu een potje PUBG speelt of op het internet zit. De 6 staat ook op de lijst om als eerste Android P te gaan krijgen, trouwens.
OnePlus heeft ook nog iPhone X-achtige bewegingen toegevoegd aan de mogelijkheden om naar het home-scherm te gaan en tussen apps te switchen en dat werkt heel aardig, al is het wel wennen en zul je in den beginne vooral vaak de applade opentrekken terwijl je dat niet wilde. Over net niet gesproken: de gezichtsherkenning van OnePlus is net zoals bij de 5T niet veilig, dus je kunt ‘m wel aanzetten maar dan moet je wel zeker zijn dat niemand een foto van je gezicht kan maken om je telefoon te openen. Jammer, want het is wel vet handig.
Praktisch design
De telefoon ziet er mooi uit, maar het is wel precies wat je zou verwachten: een rechthoekig plakkaat met afgeronde randjes. Aan de achterkant zitten naast de camera’s de vingerafdruksensor (nog steeds mooi in het midden) en aan de zijkanten zitten naast de volume- en aan/uit knop nog een schakelaar om de telefoon fysiek te schakelen tussen helemaal stil, trillen en trillen met beltoon. Als je het type bent dat je telefoon niet altijd op stil hebt staan wel handig. De 6 is in tegenstelling tot het vorige model helemaal van Gorilla-glas gemaakt, maar de achterkant is op een speciale manier bewerkt zodat het toch anders aanvoelt. Het is mooi, al is de mirror black versie een vreselijke vingerafdrukken-magneet. Ik ben persoonlijk heel kapot van de witte, maar die is nog niet beschikbaar. Op dit moment zou ik echter eerder de matte midnight black aanraden, want daar heb je helemaal niet door dat er glas aan de achterkant zit. Totdat je ‘m laat vallen natuurlijk.
Waarom dan die glazen achterkant? Het zorgt voor een betere Wifi-ontvangst, maar één van de recentere voordelen is dat je zo ook draadloos opladen mogelijk maakt. Gek genoeg heeft de Oneplus 6 dat niet en dat is wel echt jammer. Je moet het dan toch met de al eerder genoemde Fast Charger doen. Die is gelukkig wel te gek, want hoewel je met de 3300 mAh batterij in het toestel een heel eind komt heb je ‘m dus in één uur helemaal opgeladen. Je moet dan wel de oplader én de originele of even dikke USB-C kabel gebruiken. Over kabels gesproken: de 6 heeft ook nog gewoon een koptelefoon-aansluiting, dus als je een bedrade headset hebt hoef je geen rare sprongen te maken. OnePlus heeft wel ook een eigen draadloze headset aangekondigd, de Bullets Wireless. Ook die zijn met 80 euro prettig geprijsd, maar ze zijn pas vanaf juni te bestellen.
Groot maar handzaam
Als OnePlus een makke heeft dan is het dat het bedrijf altijd maar één maat smartphone maakt. De 6 heeft een scherm van 6,28 inch met een 19:9 verhouding en hoewel er nauwelijks sprake is van een rand rondom dat scherm (er is alleen een iPhone X-stijl inkeping aan de bovenkant voor de camera en speaker) blijft het wel een groot toestel, te vergelijken met een iPhone Plus-model. Als je kleine handen hebt of het prettig vindt om je telefoon met één hand te gebruiken kan dat wel een probleem zijn. Als je prima kunt leven met een grote telefoon dan komt het goed: de 6 is verrassend licht voor zijn grootte en beduidend lichter dan een iPhone X, terwijl dat toestel een stuk kleiner is.
Het OLED scherm is helder, goed zichtbaar in direct zonlicht en heeft hele fijne donkere tinten vanwege het type. Daar valt helemaal niks op aan te merken en als je geen fan bent van de notch kun je die trouwens ook structureel uitzetten. Audiotechnisch is er wel een min, want de OnePlus 6 heeft nog steeds maar een mono speaker. Eerlijk is eerlijk, ik zal er niet om malen want ik heb toch bijna altijd een koptelefoon op, maar als je graag de rest van de mensheid wilt lastigvallen met wat je op je telefoon aan het doen bent of niet graag een headset op hebt is het wel iets om rekening mee te houden.
Lights, camera, action
De camera is tegenwoordig misschien wel één van de belangrijkste zaken aan een telefoon. Als je ‘gewoon’ gebruik maakt van de camera zoals de meeste mensen en af en toe een kiekje maakt voldoet de dubbele camera aan de achterkant prima en is ook de selfie-camera meer dan prima. De camera is grotendeels gelijk aan wat in de 5T zat, maar dan met een iets betere sensor en beeldstabilisatie. Dat betekent iets betere beelden bij weinig licht, maar verder is het grotendeels hetzelfde. Eerlijk is eerlijk, het kan zich nog steeds niet helemaal meten met bijvoorbeeld een Galaxy S9, maar het komt wel dichtbij.
Een punt dat wel nog steeds aandacht verdient is de portretmodus, want de scheiding tussen scherpgestelde objecten op de voorgrond en wazigere zaken op de achtergrond is toch best vaak mis. Het werkt eigenlijk alleen maar als je een relatief plat ding zoals een mens fotografeert met iets anders (veel) verder weg. De videofuncties zijn dan weer wel beter: de slowmotion-modus gaat tot 480 beeldjes per seconde, dus dat ziet er ook echt slo-mo uit, in tegenstelling tot de beperkte functionaliteit van de 5T. Het gaat wel alleen maar in 480P op die snelheid, maar aan de andere kant kun je ook gewoon in 4K opnemen met 60 beeldjes per seconde en dat is ook heel strak.
‘Concessies’
Alles bij elkaar genomen heeft de OnePlus 6 ongeveer 95 procent van de mogelijkheden van alle andere top-smartphones, maar dan voor 60 procent van de prijs. Dat is het doel van de fabrikant en met deze versie zijn ze weer een stapje dichterbij het punt gekomen dat je eigelijk wel helemaal bezopen moet zijn om honderden euro’s meer uit te geven aan een smartphone die ongeveer precies hetzelfde doet als deze krachtpatser. Er zijn nog wel wat dingen voor op het verlanglijstje: de beperkte waterdichtheid van de 6 laat niet veel meer toe dan een fikse regenbui of kortstondig in een plasje vallen, draadloos laden was fijn geweest en een software-update voor de portretmodus zou ook niet verkeerd zijn.
Als dat zegge en schrijve de concessies zijn die je moet doen om een paar honderd euro te besparen, dan lijkt het me toch geen ingewikkelde keuze. Dit is een toptelefoon en als iemand zegt van niet zijn ze alleen maar boos dat ze zelf te veel hebben betaald voor hun eigen apparaat.
Zelf uitproberen? Dan kan je hem hier bestellen.
[Afbeeldingen © OnePlus]
Verder lezen over Smartphone
Mobile21.11.2024
OPPO Find X8 Pro aangekondigd met 4 camera’s aan de achterkant
Mobile18.11.2024
We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel
Mobile06.11.2024
iPhone krijgt een oplaadfunctie die we op alle toestellen willen
Mobile16.10.2024
Android 15 is nu uit: wat brengt de update?
Mobile15.10.2024
Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus
Mobile07.10.2024
Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Tech in Asia03.10.2024