Elk jaar zegt Apple (en elke andere smartphonemaker trouwens) dat hun nieuwste smartphone beter tegen een stootje kan dan die van vorig jaar. Zo ook bij de presentatie van de nieuwe iPhone Xs en Xs Max. Dat is een mooie claim, maar elk jaar opnieuw wordt door een horde gekken mensen getest of dat ook wel echt zo is. Vorig jaar kwam de iPhone X er niet heel denderend van af in de valtest en de nieuwe iPhone Xs lijkt ook niet zo stootproof te zijn dan Apple beweert.
Dat gezegd hebbende blijkt uit de tests wel degelijk dat als je nieuwe iPhone van een niet al te hoge hoogte valt je echt pech moet hebben als het glas aan de voor- of achterkant echt breekt. De video’s hieronder geven nog een heel redelijk resultaat en laten zien dat je op veel hoogtes een goede kans hebt dat je scherm het overleeft, zeker als de telefoons op hun zij vallen. In de derde video zie je zelfs dat een val van grote hoogte (meer dan drie meter) goed kan aflopen.
Square is degene die ook de bekende droptest van de iPhone X heeft gedaan vorig jaar. Daar bleef weinig van over en dit jaar lijkt het niet anders. Dat kan toeval zijn, maar vergeet niet dat Square (of Squaretrade om het helemaal goed te zeggen) in de business zit van smartphoneverzekeringen en ze dus wel degelijk een motief hebben om de slechtst mogelijke resultaten te laten zien. De testen zijn wel ook anders dan die van de anderen. Bij de ‘val’-test wordt de telefoon niet gewoon overgelaten aan de zwaartekracht maar letterlijk naar beneden geschoten met een kracht die veel groter is. Dat komt meer overeen met je telefoon keihard op de grond gooien dan ‘m uit je handen laten vallen en dat is niet helemaal eerlijk. Wel duidelijk: als je dat zou doen heb je een kapotte telefoon.
Ook de wasmachine-test bleek niet te overleven voor de schermen van de Xs en de Xs Max, maar dat zijn ook een heel aantal schokken op verschillende punten achter elkaar. Daaruit blijkt wel (en dat zie je in de andere video’s ook) dat de Xs Max licht beter uit de tests komt dan de kleinere versie. Beiden overleefden echter wel Square’s biertest. De telefoons werden een tijdje in een tube van vijf meter bier gedropt en kwamen daar zonder enige schade uit.
Uiteindelijk zijn al deze testen niet wetenschappelijk. Hoe je telefoon valt bepaalt in grote mate hoe groot de schade gaat zijn aan het glas. Als het je nog niet duidelijk was na het zien van deze tests: zorg dat je een hoesje hebt voor deze schreeuwend dure telefoons. Apple Care is misschien nog wel beter, want met een reparatiekost van 360 euro voor het scherm en 640(!) euro voor alle andere schade (dus ook de achterkant) is het de moeite echt wel waard, als je dan toch bizarre bedragen voor je telefoon gaat uitgeven.
[Afbeeldingen © – Adobe Stock]