Mobile12.12.2014

De eerste IBM MobileFirst for iOS Apps


Big data-analyses en extra beveiligingsmogelijkheden voor iPhone en iPad

Apple en IBM hebben eerder deze week de eerste IBM MobileFirst for iOS Solutions uitgebracht, een aantal zakelijke apps van een geheel nieuw kaliber die geschikt zijn voor clouddiensten. Zakelijke iPhone- en iPad-gebruikers profiteren hiermee van de deskundigheid van IBM op het gebied van big data en analyse. 

Dankzij de samenwerking tussen Apple en IBM zijn er nu IBM MobileFirst for iOS Solutions verkrijgbaar voor zakelijke klanten uit de bankwereld, detailhandel, verzekeringsbranche, de financiële dienstverlening en telecomsector, en voor overheden en luchtvaartmaatschappijen.

De oplossingen die we vandaag op de markt brengen, sluiten volledig aan bij wat onze zakelijke klanten willen: slimme technologieën die nieuwe mogelijkheden bieden op het snijvlak van big data en persoonlijke betrokkenheid“, zegt Bridget van Kralingen, senior vice president van IBM Global Business Services. “Onze samenwerking betekent een combinatie van de expertise en ongeëvenaarde positie van IBM op het gebied van enterprise computing en het legendarische gebruiksgemak en uitmuntende productdesign van Apple, wat goed nieuws is voor een nieuwe generatie zakelijke professionals.”

Dit is een belangrijke stap voor de zakelijke iPhone- en iPad-markt. We zijn dan ook heel benieuwd hoe bedrijven en organisaties hun iOS-apparatuur gaan inzetten“, aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Marketing van Apple. “Het bedrijfsleven is inmiddels volledig overgestapt op mobiele apparatuur. Apple en IBM zorgen er met hun combinatie van de beste technologie en de slimste data en analyses voor dat bedrijven hun manier van werken daarop kunnen afstemmen.”

De IBM MobileFirst for iOS Apps zijn exclusief voor iPhone en iPad gemaakt en zijn allemaal voorzien van een extra beveiligingslaag, analysemogelijkheden en een koppeling met de belangrijkste bedrijfsprocessen. Al deze apps kunnen helemaal op een bedrijf worden afgestemd en kunnen bovendien eenvoudig worden geïmplementeerd, beheerd en bijgewerkt via de cloudvoorzieningen van IBM. Die zijn speciaal opgezet voor iOS-apparatuur, zodat alle data, de app zelf en het apparaat op alle fronten zijn beveiligd. De onderstaande eerste lichting IBM MobileFirst for iOS Solutions is nu voor een aantal specifieke bedrijfstakken verkrijgbaar, maar de ontwikkeling van extra apps gaat gestaag door.

 • Plan Flight (reis- en transportsector) is gemaakt om de grootste kostenpost van luchtvaartmaatschappijen, brandstof, zo goed mogelijk te beheersen. Piloten kunnen van te voren het vluchtschema, de planning en de bemanning bekijken, eventuele problemen tijdens de vlucht melden aan het grondpersoneel en een beter geïnformeerde beslissing nemen over eventuele extra brandstof.
 • Passenger+ (reis- en transportsector) stelt de bemanning van een vliegtuig in staat om reizigers tijdens de vlucht allerlei extra diensten aan te bieden, zoals speciale aanbiedingen, omboekingen en informatie over hun bagage.
 • Advise & Grow (banken en financiële sector) verstrekt bankiers alle benodigde informatie over hun kleinere zakelijke klanten. Via deze app hebben ze via een beveiligde verbinding toegang tot klantprofielen en concurrentieanalyses, kunnen ze door middel van analysegegevens tot een persoonlijk advies komen en is het mogelijk om beveiligde transacties af te ronden.
 • Trusted Advice (banken en financiële sector) stelt adviseurs in staat om klantportefeuilles in te zien en informatie te vergaren op basis van voorspellende analyses, waarbij ze onder meer de mogelijkheid hebben om hun aanbevelingen vooraf te testen met behulp van geavanceerde modelleringstools en volledig beveiligde transacties af te ronden. Dat kan allemaal bij de klant op kantoor of in het koffietentje om de hoek.
 • Retention (verzekeringswezen) geeft verzekeringsadviseurs toegang tot het profiel en de geschiedenis van de klant, zoals risicoscores op basis van data-analyse. Andere mogelijkheden zijn slimme meldingen, herinneringen en aanbevelingen voor de volgende stappen, plus de mogelijkheid om bijvoorbeeld elektronische handtekeningen vast te leggen en premies te incasseren.
 • Case Advice (overheid) helpt bij de verdeling van de werkbelasting en biedt ondersteuning aan ambtenaren die ingrijpende beslissingen moeten nemen, bijvoorbeeld over gezinnen of vergunningen, ook als ze niet achter hun bureau zitten. Deze app berekent per geval de prioriteit op basis van realtime-analyses en maakt op basis van voorspellende analyses een inschatting van de risico’s.
 • Incident Aware (overheid) tovert een iPhone om tot een belangrijk wapen in de criminaliteitsbestrijding. Politieagenten hebben hiermee in realtime toegang tot een kaart en de precieze locatie van een incident, waarbij ze onder meer informatie kunnen opvragen over het slachtoffer, het escalatierisico en eventuele eerdere meldingen. Bovendien kunnen ze nu gemakkelijker om assistentie van collega’s en andere diensten vragen.
 • Sales Assist (detailhandel) geeft verkopers de mogelijkheid om klantprofielen in te zien, op basis van eerdere aankopen en de huidige selectie een aanbeveling te doen, de beschikbare voorraad op te vragen, te zien waar een artikel in de winkel te vinden is en artikelen te verzenden die zich niet in de winkel bevinden.
 • Pick & Pack (detailhandel) verbetert het orderpickingproces door locatietechnologie te combineren met een back-endvoorraadsysteem.
 • Expert Tech (telecomsector) benut iOS-voorzieningen zoals FaceTime om eenvoudig aanvullende informatie en het adres op te vragen, zodat de beste route kan worden berekend, de dienstverlening ter plaatse optimaal verloopt, de problemen effectiever kunnen worden opgelost en de klant tevreden is.

Bij wijze van aanvulling op de IBM MobileFirst for iOS Apps hebben Apple en IBM de handen ineen geslagen om zakelijke klanten extra mogelijkheden te bieden voor hun zakelijke mobiele platform, zoals:

 • Mobile Platform and Enterprise Integration. Hierbij wordt sterk geleund op de expertise van IBM op het gebied van consulting, klantgerichtheid en integratie van zakelijke systemen, van analyse, workflows en cloudopslag tot grootschalig apparaatbeheer, inclusief beveiliging en integratie. Geavanceerde oplossingen voor mobiel beheer omvatten onder andere een privé-appcatalogus, beveiliging voor gegevens en transacties en een productiviteitspakket voor alle IBM MobileFirst for iOS Solutions. Software-oplossingen worden niet alleen voor installatie op locatie geleverd; deze diensten worden ook allemaal beschikbaar gesteld op Bluemix, het ontwikkelaarsplatform van IBM op de IBM Cloud Marketplace.
 • Supply, Activate and Manage. End-to-end-procurement, implementatie en levenscyclusbeheer, allemaal afgestemd op de hoeveelheid apparatuur, plus cloudoplossingen voor zaken als beveiliging, apparaatbeheer en de integratie van data en processen. Via de leasemogelijkheden van IBM Global Financing kunnen bedrijven en overheden ervoor zorgen dat ze altijd over de allernieuwste apparatuur beschikken.
 • AppleCare for the Enterprise. IT-afdelingen en eindgebruikers kunnen bij problemen met de apparatuur dag en nacht gebruikmaken van de ondersteuning van AppleCare voor bedrijven, de bekroonde klantenservice van Apple. Service op locatie wordt verleend door IBM.

Verder lezen over Apple

Je kunt nu een game-emulator gebruiken op je iPhone

Apple staat het officieel toe om emulators in de App Store te zetten. Je kunt straks dus nog beter retro-gamen op je iPhone, al is er wel een voorwaarde die het wat minder eenvoudig maakt ze te vinden. Er mogen namelijk...

Gaming08.04.2024

Je kunt nu een game-emulator gebruiken op je iPhone

Gerucht: Apple ontwikkelt een huisrobot

Het leek gek toen Apple een VR-bril bleek te maken, maar ook toen bekend werd dat het populaire gadgetmerk een auto in productie had. Nu is dat laatste ook afgeblazen, maar nu is er weer een andere tak van sport waar App...

Technology04.04.2024

Gerucht: Apple ontwikkelt een huisrobot

Waarom je niet altijd voor een iPad hoeft te kiezen

iPads zijn inmiddels zo’n standaard geworden in de tabletwereld, dat we het vaker een iPad noemen dan een tablet. Ook als het helemaal geen tablet van Apple is. Ze bestaan: non-Apple-tablets, en die zijn lang niet alti...

Gadgets02.04.2024

Waarom je niet altijd voor een iPad hoeft te kiezen

​Apple WWDC 2024 vindt plaats op 10 juni: AI komt eraan

Apple heeft zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC 2024 gepland voor 10 juni. Je zou denken dat dat alleen voor ontwikkelaars is en verder niet zo boeiend, maar er komen juist veel aankondigingen vandaan voor het grote publi...

Technology27.03.2024

​Apple WWDC 2024 vindt plaats op 10 juni: AI komt eraan

​Verenigde Staten klaagt Apple aan voor telefoonmonopolie

De Verenigde Staten klagen Apple aan omdat het meent dat het misbruik maakt van zijn macht in de smartphonewereld. Of het geïnspireerd is door de vele klachten en onderzoeken van de EU rondom monopolies is onbekend. Wel...

Mobile22.03.2024

​Verenigde Staten klaagt Apple aan voor telefoonmonopolie

De EU doet onderzoek naar Apple’s keuzes voor de App Store

Het feit dat Apple ontwikkelaars een extra vergoeding aanrekent wanneer hun apps meer dan 1 miljoen keer worden gedownload in een jaar is niet bij iedereen positief geland. Sterker nog, bij ongeveer iedereen behalve Appl...

Mobile21.03.2024

De EU doet onderzoek naar Apple’s keuzes voor de App Store

​iOS-apps download je straks direct vanaf een website

De Digital Markets Act van de EU zorgt voor een heleboel aanpassingen die we vooral merken bij Apple. Apples besturingssysteem iOS was altijd erg dichtgetimmerd, maar zal nu steeds verder zijn deur open moeten zetten. Da...

Mobile19.03.2024

​iOS-apps download je straks direct vanaf een website

​Een verre reis? Na een maand stopt je iPhone met app-updates

Apple worstelt onverminderd door met de uitdagingen die komen kijken bij de nieuwe wet- en regelgeving van de EU. Het moet appwinkels van derden toelaten, maar tegelijkertijd zitten daar een heleboel haken en ogen aan. V...

Mobile08.03.2024

​Een verre reis? Na een maand stopt je iPhone met app-updates

Van alternatieve appwinkels

Verder lezen over Apps

10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

Vroeger moest je landkaarten mee, Lonely Planet-gidsen en liep je met een spoorboekje op zak om maar te weten hoe je ergens kwam of waar je lekker kon eten. Tegenwoordig pakken we dat anders aan, want we hebben een smart...

Online30.03.2024

10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

​Canva neemt Affinity over: Adobe mag wel oppassen

De populaire designtool Canva doet een grote overname: Affinity. Misschien zegt Canva je meer dan Affinity, maar het betekent vooral dat Adobe moet gaan oppassen. Affinity maakt namelijk dezelfde soort producten als Adob...

Online27.03.2024

​Canva neemt Affinity over: Adobe mag wel oppassen

Spotify wil je iets leren met videocursussen over muziek en zaken

Spotify introduceert weer iets nieuws: na een medium dat antwoord geeft op je levensvragen en muziekvideo’s, begint de muziekstreamingdienst nu met videocursussen waarmee je bijvoorbeeld kunt leren muziek maken. Maar h...

Online25.03.2024

Spotify wil je iets leren met videocursussen over muziek en zaken

​Het einde van een tijdperk: het luchtalarm verdwijnt

Het is vandaag de eerste maandag van de maand en dat betekent dat we om 12:00 uur weer kunnen genieten van een wieee-oeeehhh-geluid dat door de straten schalt. Voor sommige toeristen is dat even schrikken, dat testmoment...

Nieuws04.03.2024

​Het einde van een tijdperk: het luchtalarm verdwijnt

​Tinder gaat je waarschuwen als je ongepaste dingen zegt

Terwijl Bumble net bekend heeft gemaakt dat het AI gaat inzetten om nep-accounts op te sporen, heeft Tinder duidelijk een heel andere richting gekozen. Het wil dat gebruikers een beetje normaler met elkaar praten en komt...

Online06.02.2024

​Tinder gaat je waarschuwen als je ongepaste dingen zegt

​2024: Zijn RSS-feeds terug van weggeweest?

RSS-feeds zijn een beetje zoals X/Twitter. Soms zijn ze weer even in trek, soms niet, maar journalisten en nieuwsjunkies gebruiken ze altijd. Echter kan het best nu weer aantrekken, want YouTube heeft besloten om podcast...

Online10.01.2024

​2024: Zijn RSS-feeds terug van weggeweest?

​Fortnite-maker wint: Play Store is te machtig

Epic Games, de studio achter Fortnite, heeft gewonnen. Het heeft drie jaar geleden Google aangeklaagd omdat het niet zijn eigen betaalsysteem mocht gebruiken in zijn eigen app, waardoor het alsnog commissies van 30 proce...

Mobile12.12.2023

​Fortnite-maker wint: Play Store is te machtig

​Tinder in 2023: we houden van anime en.. delulu

Spotify heeft Wrapped, een persoonlijk lijstje met jouw jaar op het platform, maar Tinder heeft Tinder’s Year in Swipe, waarin het in het algemeen uitspraken doet over hoe het jaar wereldwijd op het platform is geweest...

Online06.12.2023

​Tinder in 2023: we houden van anime en.. delulu

Verder lezen over IBM

Wat is een quantumcomputer en waarom is het interessant?

Er is een grote doorbraak geweest in de wereld van kwantumcomputers, maar de kans is groot dat je daar niets over hebt gehoord. Het is namelijk niet echt een wereld waarvan grote aantallen mensen op de hoogte zijn. Wat e...

Technology10.02.2023

Wat is een quantumcomputer en waarom is het interessant?

​De toekomst van computers?

Zou het mogelijk zijn als we de intelligentie van Einstein, de context van Gandhi en het geheugen van de gehele mensheid geconsolideerd kunnen aanbieden op een hybride computerplatform? Zijn we in staat, in de nabije toe...

Technology04.05.2020

​De toekomst van computers?

Google bevestigt doorbraak in kwantumcomputerkracht

Google heeft laten weten dat het bedrijf een nieuwe doorbraak in kwantumkracht heeft bereikt in een artikel dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift: Nature. De aankondiging komt precies een maand nadat...

Technology25.10.2019

Google bevestigt doorbraak in kwantumcomputerkracht

​Zijn wij drenkelingen op een houten vlot?

De technologische ontwikkelingen in onze maatschappij volgen zich in quantum snelheid op. We krijgen dagelijks zoveel informatie op ons af waardoor we steeds meer ondersteuning nodig hebben van intelligente systemen die...

Technology23.09.2019

​Zijn wij drenkelingen op een houten vlot?

IBM koopt Red Hat voor 34 miljard dollar – maar wat is Red Hat?

Microsoft heeft veel voor LinkedIn betaald toen ze die in 2016 kochten voor meer dan 26 miljard dollar, maar dat kan niet op tegen de 34 miljard dollar (in cash!) die IBM heeft gespendeerd aan het kopen van Red Hat. Dit...

Technology29.10.2018

IBM koopt Red Hat voor 34 miljard dollar – maar wat is Red Hat?

Techreus koopt ander model voor de toekomst
Deze AI zou wel eens je nieuwe favoriete parfum kunnen bedenken

IBM Research is in de geurtjes gegaan. Ze zijn namelijk gaan samenwerken met Symrise, een van de grootste bedenkers van smaken en geuren. Daar is een AI uitgekomen die Philyra heet, naar de Griekse godin van de geur. Die...

Technology25.10.2018

Deze AI zou wel eens je nieuwe favoriete parfum kunnen bedenken

'Eau d'intelligence artificielle'
​Oordelen over vooroordelen in AI

Ik had van het weekend voor het eerst de openhaard weer aan. Knetterend haardvuur vermengde zich met de geur van rode wijn. Op de achtergrond hoorde ik de muziek van George Michael “Listen without Prejudice!” Typisch...

Technology03.10.2018

​Oordelen over vooroordelen in AI

Call for code: kan jouw code helpen bij natuur- en klimaatrampen?

We hebben het al eerder gehad over Call for Code, een competitie die ontwikkelaars uitdaagt om technische oplossingen te vinden die voor, tijdens of na klimaat- en natuurrampen kunnen helpen. Maar wat kun je bedenken dat...

Technology07.07.2018

Call for code: kan jouw code helpen bij natuur- en klimaatrampen?