De ‘omstreden’ CoronaMelder App is inmiddels sinds middernacht te downloaden via de app-stores van Apple en Google. Omstreden was de app vooral in de aanloop naar deze lancering. Alles draait om het begrip privacy. Is die gewaarborgd als je de app wil gaan gebruiken? Inmiddels hebben data-analisten, app-bouwers en hackers uitvoerig kunnen testen. De officiële app van de rijksoverheid die nu is te downloaden heeft in ieder geval de goedkeuring van iedereen gekregen. Maar nu gaat het er vooral over dat we de app met z’n allen gaan gebruiken.
China was een van de eerste landen die een app heeft gelanceerd. Het belang van de gezondheid stond en staat daar nog steeds op de eerste plaats. Het betekent dat men weet wie je bent, waar je bent en wie er bij je in de buurt is. Als we de berichten hierover moeten geloven levert de app daar daadwerkelijk een waardevolle bijdrage. Inmiddels zijn in Duitsland met een vergelijkbare app al wat eerste resultaten geboekt. De werkelijke impact daarvan is nog onduidelijk.
In Nederland gebeurt dat allemaal niet. Bij ons weet onder andere je telecomprovider naast tientallen andere apps zo’n beetje alles over je. Google knows, Facebook en ga zo maar door. Maar niet de andere overheden. We zijn daarin behoorlijk doorgeschoten. Deze Nederlandse app is volstrekt anoniem (they say). Toch hopen de ontwikkelaars dat de app een positieve bijdrage kan leveren aan het voorkomen van een tweede golf. Deze 1.0 versie is waarschijnlijk ook bedoeld als een leermodel want enige ervaring ontbreekt nog volledig. Daarom zouden we hem eigenlijk massaal moeten gebruiken om zo snel mogelijk lering te kunnen trekken uit de data. Iedere kans die we krijgen om zo’n tweede golf te voorkomen zou je met beide handen moeten aanpakken.
De vraag is alleen of de functies niet te beperkt zijn. Je weet dus niet of iemand bij wie je in de buurt bent besmet is met het coronavirus. Nog weet de overheid iets over het gedrag van besmette personen. De app is nu niets meer dan een verlengstuk van het ook al helaas omstreden bron- en contactonderzoek van de GGD. Lekker loopt het zeker nog niet dus. Toch kan de app helpen bij het vinden van besmette personen. Volgens de bedenkers van de app in Oxford moet minstens 60 procent van de bevolking de app installeren. Bij dat percentage zou het theoretisch mogelijk zijn corona een halt toe te roepen.
Bij een lager percentage is er dus geen garantie dat je in een niet besmette omgeving bent. Dat is exact de reden dat de app nu nog niet veel nut heeft voor jou als persoon. En dat kan nu net het gebruik beperken. Als je via de app een melding krijgt dat je met een (anoniem) iemand in contant bent geweest die mogelijk corona heeft gelden voor jou de bekende adviezen. Blijf thuis en laat je zo snel mogelijk testen. Met de app word je sneller op de hoogte gebracht dat dit is gebeurd. Hiermee kun je dus ook sneller voorkomen dat je zelf andere mensen weer besmet. Daarmee zou je dus de keten van besmettingen kunnen doorbreken.
Wie de app download via een van de appstores en in het bezit is van een smartphone waarbij als taal Engels is ingesteld krijgt geen Nederlandstalige versie van de CoronaMeter maar inderdaad een Engelstalige versie. Dit is niet via settings in te stellen (we hebben dit inmiddels gerapporteerd). Verder werkt de app nu nog alleen in een klein deel van Nederland (onder andere in Twente en de provincie Drenthe).
In het bovengenoemde testgebied wordt app-gebruikers die een positieve testuitslag krijgen (en dus besmet zijn) gevraagd om een sleutelcode door te geven die door de app wordt gegenereerd. Hierna kun je toestemming geven om anoniem een waarschuwing te sturen naar alle app-gebruikers die langer dan vijftien minuten bij jou in de buurt zijn geweest. Het is dus ondanks deze eerste opstart toch van groot belang dat we app met z’n allen gaan installeren. Pas na 1 september is het de bedoeling dat de app in geheel Nederland bruikbaar is.
180820 – Inmiddels heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) laten weten dat zij op dit moment de privacy van de corona-app nog onvoldoende vinden. Zij raden het kabinet aan om de app pas in te zetten als de adviezen zijn opgevolgd. Het advies luidt dat de minister afspraken maakt met Google en Apple over de software die zij leveren voor de inzet van de app. Verder willen zij een aparte wet om de inzet van de app goed te regelen en dat duidelijk wordt dat de servers die de app gebruikt ook veilig zijn.