Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Overal wordt het steeds benadrukt: zorg dat je niet overal hetzelfde wachtwoord gebruikt en dat het wachtwoord ook nog moeilijk is. Nu is dat in theorie heel goed te begrijpen, maar om het ook daadwerkelijk in de praktijk te doen, dat is niet zo makkelijk. Daarom is er natuurlijk hulp vanuit het techveld, namelijk in de vorm van wachtwoordmanagers.
Wachtwoordmanager gebruiken
Het klinkt een beetje raar: een app gebruiken met daarin al je wachtwoorden, die je dan ook weer hebt beveiligd met een wachtwoord. Toch hebben die apps wel degelijk veiligheid ingebouwd, zoals tweefactorauthenticatie of de mogelijkheid om je vingerafdruk of zelfs FaceID in te zetten om toegang te krijgen tot die wachtwoorden die allemaal zijn opgeslagen. Ook zijn er naast apps bepaalde browsers die wachtwoordmanagement aanbieden, zoals Chrome.
Toch raden securitybedrijven het aan: het gebruik van een wachtwoordmanager. Maar, welke is het beste en past bij jou? Er is keuze uit een heleboel wachtwoordmanagers, maar dit zijn de grootste en meest gebruikte varianten:
Dashlane
Dashlane is enorm snel gegroeid en is populair omdat je er logins voor maar liefst 50 accounts in kunt bewaren. Het kan bijvoorbeeld de wachtwoorden voor je invullen, zodat je niet steeds de app in hoeft om te checken wat het wachtwoord is. Nu kunnen veel wachtwoordmanagers dat, maar Dashlane is er ook nog eens snel in. Daarnaast kun je ook veel andere informatie kwijt in de app, zoals belangrijke adresgegevens. De gratis variant is al goed, maar de betaalde variant zorgt ook dat je wachtwoorden vanaf allerlei verschillende platforms te benaderen zijn én is veiliger omdat het darkweb wordt gescand op datalekken, waardoor je op de hoogte kan worden gehouden als er een lek is en je wachtwoord op straat ligt, in de hoop dat je deze dan snel verandert en je account weer veilig is.
Lastpass
Lastpass is ook een grote wachtwoordmanager, die zelfs honderden wachtwoorden voor je kan bewaren als het nodig is. Ook deze wachtwoordmanager kan synchroniseren tussen verschillende platforms, biedt darkweb-monitors en is gratis te gebruiken (al is het syncen dan niet mogelijk). Toch is het een van de beste gratis wachtwoordmanagers, omdat er zoveel mogelijk is zonder dat je gebruikmaakt van een betaald abonnement. Zo vult Lastpass je wachtwoorden automatisch al in en is er ondersteuning voor multi-factor authenticatie.
Keeper
Keeper staat bekend om zijn top-notch veiligheid en heeft daarnaast een modern uiterlijk, waardoor je het gevoel krijgt dat je helemaal up-to-date bent. Dat is immers ook waar wachtwoordmanagers voor zijn, want je moet meest up-to-date wachtwoorden hebben opgeslagen. Daar helpt Keeper bij. Deze app vult niet automatisch je wachtwoorden in, wat hem wel wat onhandig maakt vergeleken bij de concurrentie, maar Keeper is sterk in het makkelijk kunnen opzoeken van je wachtwoord en het organiseren ervan.
1Password
Tot slot is er 1Password, een heel bekende naam en een goede tool. Hij is vooral erg goed op Mac en iOS, waardoor het bij Applefans populair is voor het opslaan van wachtwoorden. Op zich doet 1Password ook ongeveer hetzelfde als de concurrentie, maar heeft als grote plus een Travel Mode. Met die Travel Mode kun je in één keer gevoelige data van je apparaat verwijderen. Het is ook mogelijk om data te delen via Psst!, waarmee je een tijdelijke weblink kan maken om bijvoorbeeld een wachtwoord even te delen vanuit je 1Password. Is er een nadeel? Zeker: 1Password is niet gratis.
Verder lezen over Apps
Mobile23.10.2024
De app Foursquare gaat verdwijnen: Swarm blijft
Online14.10.2024
ING introduceert Budgetteren: een maandbudget voor boodschappen, sporten, enzo
Gaming08.10.2024
Je kunt nu Rollercoaster Tycoon spelen op Netflix
Mobile08.10.2024
Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht
Mobile01.10.2024
Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels
Online25.09.2024
Je kunt nu met Duolingo-personages bellen om een taal te leren
Online22.08.2024
WeTransfer-links blijven eindelijk langer geldig dan drie dagen
Gadgets19.07.2024
De dramatische Sonos-app lijkt weer de goede kant op te gaan
Verder lezen over Wachtwoord
Cybercrime02.05.2024
World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik
Cybercrime30.04.2024
Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk
Cybercrime06.02.2024
Safer Internet Day: 5 tips om veiliger te internetten
Cybercrime04.01.2024
We willen af van wachtwoorden: moeten ze juist langer
Cybercrime24.11.2023
Verander je wachtwoord-dag: zo zie je waar je een online account hebt
Mobile15.08.2023
Deel je een computer? WhatsApp Web wordt beter
Cybercrime21.06.2023
Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken
Relaxed inloggen op je iPhoneCybercrime24.05.2023