Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
Klimaatneutraal en duurzaam ondernemen en leven. Het zijn de ’toverwoorden’ van dit millennium. Bedrijven vallen over elkaar heen met aankondigingen als ‘Ons kantoor is volledig klimaatneutraal’ of ‘Onze producten worden emissieloos geproduceerd’. Mobiele netwerken bestaan uit een verzameling van (duizenden) zendmasten, meerdere datacenters en personeel dat zowel op kantoor werkt als veel onderweg is (met name de monteurs en installateurs). Alle activiteiten en technologie die veel energie slurpt. Een klimaatneutraal mobiel netwerk is dus een uitdaging waar de Nederlandse providers hard aan werken. De Belgische mobiele provider UNDO zegt daar nu ook in geslaagd te zijn. Nou ja, met wat trucjes.
UNDO berekent CO2-uitstoot per klant
Ten eerste heeft UNDO geen eigen netwerk van zendmasten. Dat scheelt al heel wat CO2 uitstoot. Al kun je je natuurlijk afvragen of dat wel zo transparant is. Hoe dan ook, UNDO is een zogenoemde virtuele mobiele provider (MVNO) die gebruik maakt van het netwerk van een van de grote aanbieders. In België zijn dat Orange, Proximus en Telenet. UNDO maakt gebruik van het netwerk van Orange.
Waar UNDO mee pocht is het feit dat ze per klant berekenen wat de CO2-footprint van zijn of haar abonnement en toestel zijn. Daarvoor krijgen klanten zelf een app die dat precies berekent. Bij die berekening wordt dus niet alleen de CO2-uitstoot berekend van de netwerkdiensten (data, spraak, etc), maar ook de uitstoot die gepaard gaat met de productie van de smartphone en het opwekken van de elektriciteit die nodig is om het toestel op te laden.
Klanten kunnen CO2-uitstoot compenseren
Vervolgens wordt de klanten gevraagd of zie die CO2-uitstoot willen compenseren. ZO ja, dan wordt er een boom (of meerdere bomen) gepland in Congo. Waarom Congo? Welnu UNDO werkt samen met IBI Village in de voormalige Belgische kolonie. IBI Village is een ecologisch project gelegen op het hoogplateau van de Bateke en heeft als kernactiviteit het planten van bomen.
Het natuurlijke bos van het landschap werd vernietigd en bestaat daarom voor meer dan 80 procent uit een beboste savanne met een zeer lage vruchtbaarheid. UNDO wil 25.000 acaciabomen planten die op hun beurt natuurlijk weer CO2 uit de lucht halen en er zuurstof voor ’teruggeven’.
Verder lezen over Duurzaam
Automotive20.11.2024
COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden
Nieuws16.11.2024
Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling
DC Business14.11.2024
Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda
voor groei, innovatie en duurzaamheidAdvertising06.11.2024
Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?
Technology04.11.2024
Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij
Lifestyle31.10.2024
Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024
Lifestyle23.10.2024
3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin
Automotive11.10.2024