Sinds Steve jobs dat tien jaar geleden zei: “today, Apple is going to reinvent the phone” is onze wereld drastisch veranderd als het om communicatie gaat. In 2007 pakten we de mobiele telefoon voornamelijk om te bellen. In 2017 voornamelijk om te communiceren op hele andere manieren. Apple mag dan steevast terrein verliezen aan Samsung en achter hen (en tegenwoordig zelfs Huawei) liggen qua marktaandeel, maar zonder die eerste stap richting de smartphone zoals we ‘m kennen was het er allemaal misschien nog niet geweest, of in elk geval helemaal anders.
Dan is een presentatie als die van vanavond des te belangrijker. De remmende voorsprong die Apple had is inmiddels ingehaald en nu ligt de groep uit Cupertino achter op de rest. De line-up van dit jaar moet dat gaan verhelpen. De geruchten over verjaardagsmodel iPhone X en iPhone 8 en 8 Plus (zoals we nu weten dat ze echt heten) bleken goeddeels waar te zijn, maar Apple had gelukkig toch nog wel wat verrassingen in petto.
De presentatie begon zoals je zou verwachten. Tim Cook trapte af met een vraag om hulp voor de slachtoffers van de recente orkanen en ging van daaruit door naar het gloednieuwe Apple Park. Het draait volledig op duurzame energie, is prachtig, en heeft natuurlijk de beste Apple Store ter wereld, als je Cook mag geloven.
Apple’s retail-business wordt inmiddels gerund als elk ander product en dus zijn er nieuwtjes te melden. Winkels heten ‘Town Squares’ om maar aan te geven dat naar de Apple Store gaan een ervaring is. Met ‘Today at Apple’ zijn er zelfs dagelijkse cursussen om bepaalde aspecten zoals fotografie, muziek en het ontwikkelen van apps uit te lichten aan de hand van professionals. Maar wat kun je daar allemaal kopen?
Het zat er in dat de nieuwe Apple Watch vroeg zou langskomen. Het gaat goed met de verkoop, want ondanks dat we nog steeds geen echte cijfers krijgen gaat het steeds beter.
Met een nieuwe workout-app moet Apple Watch het makkelijker maken om onderdeel te worden van je workout-patroon. De hartslagmeter wordt belangrijker en de Apple Watch gaat je straks ook vertellen wat je hartslag in ruste is zodat je kunt zien wat het effect van een betere lifestyle is en je zelfs waarschuwen als er iets niet lijkt te kloppen.
Er zit nog meer in Watch OS 4, die voor alle klanten op 19 september beschikbaar wordt gemaakt. Laat nou toevallig ook vlak daarna (de 22e) de nieuwe Apple Watch uitkomen!
Zoals verwacht heeft Apple Watch Series 3 plek voor een SIM kaart en dus kun je ‘m eindelijk gebruiken zonder telefoon er bij. Apple Music-integratie zorgt er voor dat je dus met alleen het horloge en een paar AirPods kunt gaan lopen en alle 40 miljoen nummers op Apple Music kunt beluisteren.
Er zit nu ook een hoogtemeter in de Apple Watch zodat hoogteverschillen zichtbaar worden, er zit een elektronische SIM in en het display is de antenne voor de ontvangst, waardoor de Series 3 dezelfde dimensies heeft als de Series 2, wat extreem indrukwekkend is. Maar de batterij dan? Die zou rond de 18 uur mee moeten gaan, afhankelijk van je netwerkgebruik.
Er zijn wel nieuwe kleuren, nieuwe bandjes en zelfs een nieuwe kleur voor de keramische Apple Watch. De versie zonder netwerkmogelijkheden gaat verkocht worden voor 370 euro en als je dat wel wilt betaal je vermoedelijk een euro of 75 meer, naast de datakosten natuurlijk. Helaas zit Nederland niet bij de eerste lichting die netwerkfunctionaliteit kan gaan gebruiken als het apparaat op 22 september uit komt, dus wat die versie precies gaat kosten weten we niet.
Ook dit was een inkopper: de introductie van 4K voor de Apple TV. Met ondersteuning van de resolutie en de geldende HDR (High Dynamic Range) standaarden is het apparaat klaar voor alle media in 4K. Natuurlijk is iTunes ook klaar voor de omslag en zul je daar de grote releases in 4K kunnen bekijken, en sympathiek genoeg ook nog voor dezelfde prijs.
Sterker nog: als je al films hebt gekocht in HD krijgen die een gratis upgrade. Er komt meer lokale content, er komt live nieuws op de TV app en je kunt nu ook live sportwedstrijden kijken, althans in de VS. De app wordt ook beschikbaar gemaakt voor iPads en iPhones.
Jenovah Chen van thatgamecompany werd gevraagd om hun nieuwe game Sky te laten zien en de demo bewijst dat de Apple TV 4K genoeg processorkracht heeft om je hele mooie games te kunnen laten spelen. Het apparaat is vanaf 15 september beschikbaar en gaat 200 euro kosten voor het 32 GB model, maar voor 20 euro extra heb je 64 GB.
De iPhone 8 en 8 Plus zijn wat we er van verwachtten: glas aan beide kanten, drie kleuren (donkergrijs, zilver en goud), nieuwe retina-displays, betere speakers en een enkele camera voor de reguliere iPhone en een dubbele voor de 8 Plus.
De nieuwe A11 ‘Bionic’ chip kreeg veel aandacht. Die chip zou tot 70 procent beter kunnen werken dan de toch al niet langzame A10, maar de chip heeft een speciale ISP-chip die specifiek moet helpen met fotograferen in donkere omstandigheden. De 12 megapixel sensor met een nieuw kleurenfilter moet zorgen voor minder ruis, beter dynamisch bereik en nog betere kleuren.
Ook de speciale portretmodus wordt beter met de nieuwe camera’s en chips, maar er komt nog een speciale modus bij voor de 8 Plus die Portrait Lighting heet en er voor zorgt dat de contouren van een gezicht automatisch gedetecteerd worden en je de belichting van het onderwerp (ook ná het nemen van de foto) kunt aanpassen.
Ook video krijgt een upgrade: je kunt slo-mo video’s maken met 240 frames per seconde en er wordt bij het maken van 4K video’s met 60 frames per seconde automatisch gekeken naar wat er beweegt en wat niet zodat de bestanden niet al te groot worden.
Zelfs draadloos opladen zit er in, terwijl we dachten dat dit alleen maar in de iPhone X zou zitten. Via de Qi standaard kun je dus je telefoon opladen met elke lader die aan die standaard voldoet.
Ook AR heeft de aandacht van Apple: er werden allerlei apps getoond die leuk of handig kunnen zijn, zoals het detecteren van de constellaties in de sterrenhemel, of het live tracken van de spelers tijdens een honkbalwedstrijd.
Een directe demo van een game die ‘The Machines’ heet. De strategische game speelt zich af op een tafel op het podium en door rond te lopen met een iPhone 8 kun je precies zien wat er allemaal gebeurt op het slagveld. De processorkracht die nodig is om dat allemaal in een telefoon te tonen is indrukwekkend, hoewel het afwachten is of AR echt zal gaan aanslaan zoals Pokémon Go dat heeft gedaan.
De iPhone 8 gaat 810 euro kosten voor de gewone met 64 GB, en 920 euro voor de Plus. Beide uitvoeringen zijn 170 euro duurder voor de 256 GB-versie. Ze zijn vanaf 22 september beschikbaar met pre-orders vanaf de 18e.
Het sluitstuk is natuurlijk de iPhone X (tien). De verrassing is er natuurlijk al af, want de geruchten hadden gelijk: het toestel is bijna volledig scherm behalve de inkeping aan de bovenkant, is waterproof, beschikbaar in zilver en space grey en heeft een (zucht) Super Retina Display, voor ons bekend als een OLED-scherm.
Apple zegt dat dit een speciaal OLED-scherm is dat anders is dan het gewone OLED, voornamelijk in het contrast en de maximale helderheid. Zo’n groot scherm betekent natuurlijk ook dat er geen plek meer is voor de Home-knop. Om terug te komen naar het startscherm swipe je nu vanaf beneden omhoog, een beweging die je nu ook gebruikt om van app te switchen. Siri is ook te bereiken via de (groter gemaakte) knop aan de rechter zijkant, maar het belangrijkste is natuurlijk hoe je iPhone van de beveiliging afgehaald wordt.
Daar is dan Face ID voor, zoals we al vermoedden. Het leunt op het True Depth Camera System dat Apple heeft gemaakt en dat niet zo makkelijk te foppen zou moeten zijn dan de gezichtsherkenning-software die we tot nu toe onder ogen hebben gekregen. Een speciale neurale chip zorgt dat de nodige berekeningen worden gemaakt en je telefoon zal je herkennen, ook als je je haar knipt, een bril op hebt, een baard laat staan of in het donker staat. Er is zelfs getest met professioneel gemaakte maskers om te zorgen dat die niet gebruikt kunnen worden om je telefoon te openen.
Ook nieuw voor de iPhone X zijn Animoji, emoji’s die je expressies kunt laten uitdrukken door de telefoon je gezichtsuitdrukking te laten lezen. Dat is een leuk gebruik van de techniek die in de iPhone X zit, maar daar moet de telefoon het niet van hebben.
De camera’s daarentegen kunnen dat wel doen. Verwacht minstens hetzelfde resultaat als met een iPhone 8 Plus, maar de flits is beter, er is beter stabilisatie en – dit is een ding – je kunt nu ook met de selfie-camera het diepte-effect creëeren dat je met de front camera kunt gebruiken.
Ook draadloos laden is aanwezig op de iPhone X, maar het Qi-systeem wordt uitgebreid over de hele lijn. de nieuwe telefoons, de nieuwe Apple Watch en een nieuwe case voor de AirPods laden allemaal op via het systeem. Apple heeft zelfs een soort plateu gemaakt waar je ze alle drie op kunt leggen zodat ze kunnen opladen.
De iPhone X begint met een wel heel hoge prijs van 1160 euro voor het 64GB model (1330 euro voor 256 GB) en komt op 3 november uit, met pre-orders vanaf 27 oktober.
Daarmee was het evenement afgelopen, maar ondanks het gebrek aan grote verrassingen was dit een solide show voor Apple. Aan de buitenkant zijn er meer telefoonmakers die een zo goed als randloos toestel zoals de iPhone X kunnen maken, maar met Face ID heeft het in elk geval toch weer iets dat niemand anders heeft: de belofte om gezichtsherkenning veilig te maken.
Hoe je het ook bekijkt, Apple ligt in elk geval niet meer achter op de rest van de smartphone- en wearables-markt. Nu nog een beetje aan die interne wisselkoers van ze werken en dan zijn we tevreden…