01.04.2025
Mobile

Apple krijgt boete omdat het juist te veel om toestemming vraagt

By: Jeroen de Hooge

BlogMobile

Het lijkt bijna een 1 april-grap, maar daar is het onderwerp en te serieus voor. Apple krijgt van Frankrijk een boete van 150 miljoen euro omdat het juist te veel om toestemming zou vragen. De iPhone-maker zou excessief veel pop-ups tonen waarmee je als gebruiker kunt aangeven dat je niet gevolgd wenst te worden.

App Trackng Transparency

Apple heeft iets dat App Tracking Transparency heet en wat betekent dat het heel moeilijk is om apps van derde partijen te gebruiken. Dit raamwerk zou het voor kleine bedrijven die het van advertenties moeten hebben heel moeilijk maken om apps op Apple’s gadgets uit te brengen. Apple vraagt namelijk meerdere malen met behulp van een pop-up of je er echt wel toestemming voor geeft dat deze app van een derde partij je surfgedrag in de gaten kan houden.

De Franse ACM, de Autorité de la concurrence, geeft aan dat kleinere appmakers hierdoor worden geraakt. Het verzamelen van data is deel van hun businessmodel. Het kwam aan het licht door verenigingen uit de reclamesector die aan de bel trokken. “Toestemming van de gebruiker verkregen via het ATA-kader “machtigt de applicatie in kwestie om gebruikersgegevens te verzamelen voor gerichte advertentiedoeleinden. Als er toestemming is gegeven, heeft de applicatie toegang tot de Identifier for Advertisers (‘IDFA’), de identificatie waarmee elk apparaat kan worden gevolgd door het gebruik van applicaties en sites van derden,” schrijft de autoriteit.

Extra veel consent

Eigenlijk maakt Apple volgens de autoriteit misbruik van het raamwerk. Die App Tracking Transparency is niet bedoeld om concurrentie te bestrijden en dat is wel wat Apple hiermee probeert te doen. Het maakt het moeilijker om third-party-apps te draaien en het zorgt dat het raamwerk niet meer neutraal kan worden ingezet. Maar het grotere probleem is dat Apple voor zijn eigen data-collectie maar een pop-up stuurt, terwijl het voor derden minimaal twee keer wordt gevraagd met bewoordingen die gebruikers zullen afschrikken, zoals ‘je data wordt gebruikt om je persoonlijkere advertenties te serveren’.

Tegelijkertijd kun je je afvragen wat een boete van 150 miljoen gaat doen: voor Apple is dat nog geen deuk in een pakje boter. Maar tegelijkertijd is het niet alleen Frankrijk dat zich erover buigt: ook Italië, Duitsland, Polen en Roemenië zijn ermee bezig. Apple zelf zegt: Apple zegt dat de ATT “consequent is voor alle ontwikkelaars, inclusief Apple, en we hebben veel steun ontvangen voor deze functie van consumenten, privacyvoorvechters en gegevensbeschermingsautoriteiten over de hele wereld. Hoewel we teleurgesteld zijn over het besluit van vandaag, heeft de Franse mededingingsautoriteit (FCA) geen specifieke wijzigingen in ATT geëist.”

Het is inderdaad de vraag of Apple nu echt iets fout doet, zeker als de autoriteit niet vraagt om een verbetering. Is het gedrag van het merk niet gewoon wat sneaky en vervelend, zonder dat het per se strafbaar is, of zijn er toch daadwerkelijk wel concurrentieregels overschreden op de iPhone? Waarschijnlijk is het voor Apple eenvoudiger om gewoon de boete te betalen, maar of het dat ook van plan is of toch zijn gelijk wil halen, daarover doet het vooralsnog geen uitspraken.

Share this post