Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.
Een applicatie die gedrukte teksten razendsnel en correct omzet in woorden, kan mogelijk een revolutie betekenen in het leven van blinden. Dat heeft Ray Kurzweil, specialist artificiële intelligentie en een topmedewerker van Google, in gesprek met Reuters gezegd.
De applicatie zal volgens hem aan blinden de mogelijkheid bieden om op een nieuwe manier aan het dagelijkse leven deel te nemen en hen onder meer toelaten om restaurant-menu’s te raadplegen of in het leslokaal uitgedeelde documenten door te nemen. De app is ontwikkeld in samenwerking met het Belgische technologiebedrijf Sensotec.
“De applicatie KNFB Reader biedt blinde personen de mogelijkheid om een auditieve versie te krijgen van een gedrukte tekst,” aldus Reuters. “Volgens waarnemers zal de toepassing het leven van vele blinden fundamenteel kunnen veranderen.” De applicatie maakt gebruik van een smartphone-camera om gedrukte teksten te scannen en aan de gebruiker voor te lezen.
KNFB Reader
De app [iTunes], met zijn 89,99 euro toch best aan de prijzige kant, is een product van een veertigjarige samenwerking tussen de Amerikaanse National Federation of the Blind (NFB) en Ray Kurzweil, die aangeeft dat de toepassing perfect in staat kan zijn om een ziende begeleider te vervangen.
Jaren 70
Kurzweil startte in het begin van de jaren zeventig onderzoek naar zogenaamde leesmachines, nadat hij tijdens een vliegreis in gesprek was geraakt met een blinde medepassagier, die zijn beklag had gemaakt over het gebrek aan technologieën voor beeldherkenning. Enkele jaren later stelde de wetenschapper zijn eerste leesmachine voor aan de National Federation of the Blind.
Het eerste model had de omvang van een wasmachine en kostte 50.000 dollar. Sindsdien is de technologie steeds verder verfijnd, maar was tot nu toe nog niet beschikbaar op een gemiddelde mobiele telefoon en diende voor gelijkaardige ontwikkelingen nog altijd een prijs van meer dan 1.000 dollar te worden voorzien.
Vroege gebruikers van de applicatie tonen zich onverdeeld enthousiast over de aangereikte technologie, die hen in staat stelt om ontvangen informatie binnen een tijdspanne van enkele seconden te raadplegen.
Bryan Bashin, executive director van de organisatie Lighthouse for the Blind and Visually Impaired, zegt dat de applicatie bewijst dat technologie een bijzonder positieve en diepgaande impact op het dagelijks leven kan hebben. “Het feit dat men met een gewone mobiele telefoon in staat zal zijn om in realtime gedrukte informatie te raadplegen, zal voor velen een keerpunt in het leven betekenen,” zegt Bashin.
De applicatie is nu voor Apple-devices op de markt gebracht, maar Android versie is in de maak en men denkt ook aan een variant voor Google Glass.
Verder lezen over App
Online21.11.2024
Innovatie in herinneringen: Fotoboeken van byPaper met Augmented Reality
Online20.11.2024
Shazam heeft al 100 miljard nummers voor ons opgezocht
Gaming18.11.2024
Zo speel je Pokémon TCG Pocket in Nederland op je telefoon
Startups11.11.2024
ChatLicense wint Global Impact Challenge van Singularity University en SYNC Ithra
Mobile30.08.2024
Telegram in de problemen: dit is er allemaal gaande
Online15.08.2024
Sonos gaat na dramatische app-update misschien terug naar de oude app
Gadgets15.08.2024
Summergadgets giftguide: de leukste gadgets voor de zomer
Mobile15.08.2024