Mobile12.10.2022

App moet hoogwater catastrofe zoals in 2021 helpen voorkomen


Als Limburger staat de hoogwater catastrofe van juli vorig jaar (2021) nog vers op mijn netvlies. Niet alleen die van het Limburgse Heuvelland, maar ook de ramp in het Ahrtal in de Duitse Eifel. Dat gebied werd nog veel harder getroffen, met meer dan 130 dodelijke slachtoffers en duizenden mensen die maandenlang, en sommigen nu nog steeds, zonder (eigen) dak boven hun hoofd moesten doorbrengen. Om een herhaling van een dergelijke ramp te voorkomen wordt in Duitsland nu ook gewerkt aan een smartphone app waarmee de bewoners in die regio – en uiteraard ook andere regio’s waar hoogwater een probleem kan vormen – de lokale overheden tijdig kunnen waarschuwen voor potentiële risicogebieden.

Opstoppingen in kaart brengen

Een van de problemen die vorig jaar medeverantwoordelijk was voor de watersnooderamp in het Ahrtal, blijkt de verstopping van afwateringen te zijn geweest. Niet alleen door bruggen en wegen die zo gebouwd zijn dat ze de snelle afvoer van veel regenwater belemmeren. Ook het dichtslibben van afwateringskanalen en -roosters was, en is, een punt van zorg.

Op dit moment worden deze probleemplekken met behulp van robots en lasertechnologie in kaart gebracht zodat de wegbeheerders en gemeenten daar een oplossing voor kunnen ontwerpen en uitvoeren.

Smartphone app op probleemplekken te melden

De onderzoekers uit Trier en Koblenz zien echter ook een rol weggelegd voor de inwoners van het gebied. Zij weten, omdat ze er wonen, vaak precies waar het water zich in hun wijk verzamelt als het hevig regent. Het idee is om deze mensen de mogelijkheid te geven deze plekken via een smartphone-app te melden. De eerste versie van die app is inmiddels ontwikkeld en klaar om te gaan testen.

Met de app kan de exacte locatie van de probleemplek bepaald worden. Daarvoor wordt de GPS-informatie van de smartphone gebruikt zodat de locatie altijd klopt. Via een invoerscherm is er de mogelijkheid om het type probleem te selecteren, bijvoorbeeld ‘verstopping door afzettingen’. Gebruikers kunnen in de app tevens een kort probleemrapport invoeren, de situatie of de opstopping fotograferen en die naar de operators te sturen.

Het duurt nog wel even voordat de app in de praktijk, breed, uitgerold kan worden. De initiatiefnemers hopen dat ze de app begin 2025 zo goed doorontwikkeld en getest hebben – bijvoorbeeld voor het afvangen van ‘hoax’ of valse meldingen – dat hij klaar is voor gebruik.

Via: Tagesschau

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over App

Telegram in de problemen: dit is er allemaal gaande

Telegram is veel in het nieuws de laatste tijd. Vooral de CEO ervan: dit is waarom.

Mobile30.08.2024

Telegram in de problemen: dit is er allemaal gaande

Sonos gaat na dramatische app-update misschien terug naar de oude app

Sonos zou nu zelfs overwegen om de oorspronkelijke app terug te brengen.

Online15.08.2024

Sonos gaat na dramatische app-update misschien terug naar de oude app

Summergadgets giftguide: de leukste gadgets voor de zomer

De zomer is volop bezig, en dat is natuurlijk ook het perfecte moment om jezelf en/of je geliefden te verwennen met de nieuwste gadgets. Van draagbare luidsprekers voor strandfeesten tot slimme zonnebrillen en waterdichte drones voor avontuurlijke opnames, of leuke nieuwe gadgets voor in en om huis, er is voor ieder wat wils.

Gadgets15.08.2024

Summergadgets giftguide: de leukste gadgets voor de zomer

Apple buigt voor de EU-regels: Spotify mag aanbiedingen tonen

Apple en Spotify ruziën vrolijk door, maar ondertussen heeft de EU ervoor gezorgd dat de prijzen van Spotify duidelijk zijn op iPhones.

Mobile15.08.2024

Apple buigt voor de EU-regels: Spotify mag aanbiedingen tonen

Hoe maak je optimaal gebruik van een zit sta bureau?

Zit sta bureaus zijn steeds populairder op de werkvloer. En terecht, want ze bieden een eenvoudige manier om meer beweging in je dag te brengen. Maar wist je dat je met een paar handige tips nog meer kunt profiteren van de voordelen van een zit sta bureau? In deze blog delen we graag onze beste tips om je te helpen je zit sta bureau optimaal te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat je de hele dag gefocust, energiek en gezond blijft!

Lifestyle05.08.2024

Hoe maak je optimaal gebruik van een zit sta bureau?

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Rijd je rond in Amsterdam en weet je niet waar je allemaal kunt parkeren? Of heb je niet zoveel tijd om een parkeerkaartje te halen? Parkeren is een stuk makkelijker geworden sinds er apps zijn waarmee je dat heel eenvoudig kunt doen.

Automotive13.06.2024

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Spotify ziet er anders uit: dit is wat er is veranderd

Spotify ziet er binnenkort een tikkeltje anders uit. Betekent dat er verder ook veel is veranderd? Nee. De streamingdienst heeft eigenlijk maar één detail aangepast.

Mobile23.05.2024

Spotify ziet er anders uit: dit is wat er is veranderd

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp heeft een nieuwe functie om het wat rustiger voor je te maken wanneer je de app opent. Een beetje rust.

Mobile22.05.2024

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen