Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.
Apple heeft tijdens de opening van WWDC 2024 een eerste preview gegeven van iOS 18. Deze nieuwe software-update bevat onder meer extra aanpassingsmogelijkheden, een compleet vernieuwde Foto’s-app, nieuwe manieren om je inbox in Mail op orde te houden en de mogelijkheid om berichten via een satellietverbinding (vooralsnog alleen in de VS) te versturen. Daarnaast kan je apps en widgets nu op elke vrije plek op het beginscherm zetten, de knoppen onderaan het toegangsscherm aanpassen en in het bedieningspaneel krijg je de keuze uit nog meer regelaars.
iOS 18 zal dit najaar (ergens in september) beschikbaar komen als gratis software-update op alle iPhone Xs of nieuwer. De bètaversie van iOS 18 voor developers is nu al per direct beschikbaar via het Apple Developer Program. De openbare bètaversie zal ergens volgende maand beschikbaar komen via het Apple Beta Software Program.
Apple Intelligence
Nieuw in iOS 18 is Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem voor iPhone, iPad en Mac. Dit systeem combineert de kracht van generatieve modellen met de individuele context van de gebruiker, met als resultaat AI die ongekend handig is. Apple Intelligence is ontwikkeld met privacy als uitgangspunt en is diep in iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia geïntegreerd. Deze nieuwe feature benut het vermogen van Apple silicon om taal en afbeeldingen te begrijpen en ook zelf te genereren, actie in de benodigde apps te ondernemen en uit te gaan van de individuele context van de gebruiker. Daardoor gaan dingen die je elke dag doet een stuk sneller en makkelijker.
De bètaversie van Apple Intelligence zal dit najaar onderdeel worden van iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia en werkt op iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max en iPad en Mac met M1 of nieuwer. Om gebruik te maken van Apple Intelligence moet wel de taal van het device en die van Siri op Engels (Verenigde Staten) zijn ingesteld.
iPhone mogelijkheden met Apple Intelligence
Apple Intelligence zal verregaand geïntegreerd zitten in iOS 18 en is uiteraard ook ontworpen om jouw privacy te waarborgen. Hiermee kun je bijvoorbeeld op een nieuwe manier je zelfgeschreven teksten verbeteren en effectiever communiceren. De gloednieuwe schrijfhulp Writing Tools is ingebouwd iOS 18 en overal inzetbaar. Deze tools helpen je bij het herschrijven, controleren en samenvatten van tekst in apps als Mail, Notities, Pages en apps van derden.
Met Image Playground maak je in een handomdraai leuke afbeeldingen, waarbij je kunt kiezen uit de stijlen Animation, Illustration of Sketch. Image Playground werkt heel simpel, is geïntegreerd in apps als Berichten en is er ook als opzichzelfstaande app.
Met Terugblikken in Foto’s kun je nu precies de verhalen maken die je wilt zien. Het enige wat je hoeft te doen, is een beschrijving typen. Apple Intelligence kiest daarna de beste foto’s en video’s op basis van die beschrijving, maakt een verhaal aan de hand van wat er op de foto’s gebeurt, en vormt het geheel tot een filmpje met een begin, midden en einde. En de nieuwe Clean Up-tool vindt en verwijdert storende voorwerpen op de foto, zonder dat per ongeluk het onderwerp van de foto verandert.
Siri werkt dankzij Apple Intelligence aanzienlijk beter en reageert nog natuurlijker, persoonlijker en relevanter. Je kunt vragen typen aan Siri en op elk moment switchen tussen typen en spreken, zodat je altijd met Siri kunt communiceren op een manier die op dat moment handig voor je is.
Met Private Cloud Compute stelt Apple een nieuwe norm voor privacy binnen AI. Dat doet het bedrijf door rekencapaciteit flexibel te verdelen tussen bewerkingen op het device zelf en grotere modellen die draaien op speciale Apple servers. Wanneer een opdracht via Private Cloud Compute loopt, worden de gegevens niet bewaard en zijn ze ook niet toegankelijk voor Apple. Alle gegevens worden uitsluitend gebruikt om de opdracht te verwerken.
Verder is ChatGPT geïntegreerd in Siri en de Writing Tools op alle Apple platforms. Zo kun je profiteren van de kennis en het begrip van afbeeldingen en documenten die ChatGPT te bieden heeft, zonder van app te hoeven wisselen.
Meer aanpassingsmogelijkheden
In iOS 18 kun je het beginscherm, toegangsscherm en bedieningspaneel nog meer naar je hand zetten. Zo kun je je apps en widgets nu op elke vrije plek op het beginscherm zetten, bijvoorbeeld boven het dock zodat je ze meteen vindt of juist langs de rand om je achtergrond beter uit te laten komen. Het symbool en de widget van een app kun je wat donkerder maken of een iets andere kleur geven, en je kunt ze ook groter laten weergeven als dat beter uitkomt.
Ook de vormgeving van het bedieningspaneel is aangepast, zodat je makkelijker bij de regelaars kunt die je vaak gebruikt. Ook heb je nu meer mogelijkheden om het bedieningspaneel beter te laten aansluiten bij jouw manier van werken. De regelaars die je het vaakst gebruikt, zijn nu gegroepeerd op functie, bijvoorbeeld om media af te spelen, slimme woonaccessoires te bedienen of een netwerkverbinding te maken. Verder kun je handig swipen naar een andere groep regelaars. Ook is het mogelijk om ondersteunde regelaars van andere leveranciers in het bedieningspaneel te zetten, zodat je bijvoorbeeld snel je auto kunt ontgrendelen of meteen content kunt vastleggen voor social media. Verder is er een nieuw overzicht van alle beschikbare regelaars, en je kunt nu zelf de volgorde en grootte van de regelaars bepalen en er nieuwe groepen voor aanmaken.
Een andere primeur is dat je de regelaars op het toegangsscherm kunt aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld andere regelaars uit het overzicht kiezen of ze allemaal van het toegangsscherm verwijderen. En als je een iPhone 15 Pro of iPhone 15 Pro Max hebt, kun je met de actieknop een van de regelaars in het overzicht activeren.
Een volledig nieuwe Foto’s-app
De Foto’s-app is nog niet eerder zo grondig onder handen genomen. In de app kun je nu makkelijker je herinneringen terugvinden en herbeleven. De vereenvoudigde weergave bevat het vertrouwde raster, en dankzij de nieuwe collecties kun je makkelijker alle foto’s met een bepaald thema bekijken zonder die eerst in een album te hoeven zetten. Bovendien kun je collecties vastzetten, zodat je je favorieten meteen bij de hand hebt. De uitgelichte foto’s staan nu in een nieuwe carrouselweergave, die elke dag wordt ververst. Hierin zie je onder meer je favoriete mensen, dieren en plaatsen. Overal in de app kun je je content automatisch afspelen, zodat al die mooie herinneringen vanzelf voorbijkomen. En omdat elke fotobibliotheek uniek is, kun je de collecties ordenen. Ook kun je kiezen waar je welke collectie vastzet en welke foto’s langskomen in de carrousel.
Berichten & iMessage
In iMessage zitten nu gloednieuwe teksteffecten om je berichtjes meer pep te geven. Letters, woorden, zinnen en emoji kun je allemaal uitlichten met een dynamisch, bewegend effect. En voor extra nadruk kun je tekst vet maken, onderstrepen, schuin zetten of doorhalen. Voor een tapback kun je nu ook een emoji of sticker kiezen, en verder is het mogelijk om alvast een berichtje op te stellen en dat op een later moment te versturen.
Wanneer je iemand een berichtje stuurt die zelf geen Apple device heeft, heb je dankzij de ondersteuning voor RCS nu meer mediamogelijkheden voor je berichten. Ook werken groepsberichten beter in vergelijking met sms en mms.
Heb je geen bereik en ook geen wifiverbinding, dan kun je vanaf iOS 18 berichten versturen en ontvangen via een satellietverbinding. Hieraan ligt dezelfde technologie ten grondslag waarmee je op je iPhone een noodoproep kunt doen via een satellietverbinding. Als er geen mobiel bereik of wifi is, krijg je in de Berichten-app nu automatisch de mogelijkheid om verbinding te maken met de dichtstbijzijnde satelliet. Daarna kun je via iMessage (sms-)berichten, emoji en tapbacks versturen en ontvangen. Wanneer je een satellietverbinding hebt, zie je dat in het Dynamic Island. En omdat je privacy ook in iMessage goed beschermd is, worden alle berichten die je via de satelliet verstuurt van begin tot eind versleuteld.
Verbeteringen in Mail
Later dit jaar krijgt Mail nieuwe mogelijkheden om je inbox op orde te houden en te zorgen dat je niets mist. Je binnenkomende mails worden op je device gecategoriseerd en gesorteerd, waardoor privémails en urgente mails in een aparte Primary-categorie terechtkomen. Bevestigingen en betaalbewijzen komen in de Transactions-categorie te staan, en marketingmails en kortingsbonnen vind je terug onder Promotions. In Mail zit ook een nieuwe samenvattingsweergave, waarin alle relevante mails van een bepaalde bedrijf komen te staan. Daardoor kun je even snel scannen of er iets tussen zit waar je iets mee moet.
Updates in Safari
Safari, de snelste browser ter wereld,4 bevat nu een nieuwe Highlights-feature en een vernieuwde Reader-weergave, zodat je nog makkelijker nieuwe informatie op internet vindt. Door de inzet van machinelearning kan Safari de belangrijkste informatie van een webpagina tonen. Je kunt bijvoorbeeld een samenvatting doornemen om een indruk te krijgen van waar een artikel over gaat, direct zien waar een restaurant, hotel of bezienswaardigheid zich bevindt en doortikken vanuit een artikel over een album of nummer van een artiest om er meteen naar te luisteren. In de Reader-weergave heb je nu meer opties om artikelen te lezen zonder afleidingen. Zo kun je een samenvatting lezen en krijg je bij langere artikelen zelfs een inhoudsopgave.
Een passwords-app
Ruim 25 jaar geleden heeft Apple de sleutelhanger geïntroduceerd. Die vormt de basis voor de nieuwe Passwords-app, waarin je eenvoudig al je wachtwoorden, passkeys, wifiwachtwoorden en verificatiecodes kunt opvragen. De app wijst je ook op beveiligingsproblemen, zoals een zwak wachtwoord dat simpel te raden is, een wachtwoord dat je op meerdere plekken gebruikt of wachtwoorden die onderdeel zijn van een datalek.
Meer privacyfeatures
In iOS 18 zitten nieuwe tools waarmee je kunt instellen wie je apps kunnen zien, hoe de gegevens van je contactpersonen worden gedeeld en hoe je iPhone verbinding maakt met accessoires.
Met vergrendelde en verborgen apps kun je ervan op aan dat de informatie die je uit het zicht wilt houden, zoals appmeldingen en bepaalde content, niet zichtbaar is voor een ander. Je kunt apps nu vergrendelen, en voor extra privacy is het ook mogelijk om ze te verbergen door ze naar een vergrendelde, verborgen app-map te verplaatsen. Wanneer je een app vergrendelt of in een verborgen map zet, verschijnen berichten, e-mails of andere content uit die app niet in de zoekresultaten, krijg je geen meldingen te zien en wordt de content ook op andere plekken verborgen. Bovendien staan verborgen apps niet op het beginscherm.
In iOS 18 bepaal je zelf tot welke contactpersonen een app toegang heeft. Daarnaast hebben developers nu de mogelijkheid om accessoires van derden naadloos verbinding te laten maken met een iPhone, zonder dat de app alle andere devices op het netwerk ziet. De koppeling verloopt dus op rolletjes, terwijl andere devices uit het zicht blijven.
Andere nieuwe features in iOS 18
- In Apple Kaarten zijn nu ook duizenden wandelroutes in Amerikaanse nationale parken te vinden, en kun je ook eenvoudig je eigen wandelingen uitzetten. Bovendien blijven al deze routes gewoon zichtbaar als je geen bereik hebt. In de gloednieuwe Places Library kun je je favoriete trajecten, zelfgemaakte wandelroutes en specifieke plaatsen bewaren, eventueel voorzien van een persoonlijke aantekening.
- Gamen wordt er alleen maar beter op in de gamemodus. Die zorgt voor een stabielere framerate, met name als je lang zit te gamen. Ook reageren draadloze accessoires als AirPods en gamecontrollers ongekend snel in deze modus.
- Apple Pay bevat nieuwe betaalopties, zoals punten inwisselen en betaling in termijnen met een creditcard of pinpas die daar geschikt voor is. Ook nieuw is Tap to Cash, waarmee je Apple Cash kunt versturen of ontvangen door twee iPhones bij elkaar te houden. Iets dat niet in alle markten beschikbaar zal zijn. Toegangskaartjes in Apple Wallet bevatten aanvullende informatie voor fans, die daardoor altijd belangrijke gegevens over het evenement, zoals informatie over het stadion, en bijvoorbeeld ook aanbevolen Apple Music-afspeellijsten bij de hand hebben.
- Met SharePlay en Apple Music kunnen nu nog meer mensen de muziek die via HomePod, Apple TV of een Bluetooth-speaker wordt afgespeeld door een ander laten bedienen, waardoor het nog leuker wordt om samen naar muziek te luisteren.
- Met Siri Interactions is de bediening van je AirPods makkelijker en meer privé: als je AirPods Pro (2e generatie) hebt, hoef je alleen maar ja te knikken of nee te schudden om op een aankondiging van Siri te reageren. Stemisolatie is nu ook beschikbaar op AirPods Pro, zodat je de stem van degene met wie je belt goed hoort als het waait of als je in een rumoerige omgeving bent. Tijdens het gamen op je iPhone zorgen de updates voor AirPods ook voor de snelste draadloze audio-overdracht tot nu toe, en dankzij persoonlijke ruimtelijke audio kun je helemaal opgaan in je game.
- In de Notities-app weet je dankzij Math Notes meteen het antwoord als je een formule of vergelijking typt. Verder kun je tekst markeren en gedeeltes samenvouwen om de aandacht op de belangrijkste informatie te vestigen.
- In Dagboek zit een gloednieuwe weergave om je dagboekdoelen in de gaten te houden. Ook nieuw is de mogelijkheid om je dagboeknotities te doorzoeken en te sorteren, zodat je je eerdere notities makkelijker nog eens kunt doornemen. De tijd die je aan je dagboek besteedt kun je in de Gezondheid-app als mindfulnessminuten bewaren, en vanuit de Dagboek-app kun je ook meteen je gemoedstoestand vastleggen. Verder is er een nieuwe Dagboek-widget die je op je toegangs- of beginscherm kunt zetten, worden geluidsopnames automatisch in tekst omgezet en kun je je dagboeknotities exporteren en afdrukken.
- In Agenda staan nu ook de activiteiten en taken die je in de Herinneringen-app hebt gezet. Verder kun je rechtstreeks vanuit Agenda een herinnering aanmaken, bewerken en als voltooid markeren, en in de nieuwe maandweergave zie je in één oogopslag alle activiteiten en taken.
- In de Gezondheid-app is de medische ID aangepast. Daardoor kunnen de hulpdiensten in geval van nood nog sneller bij de belangrijkste gegevens. In de Gezondheid-app kun je verder meer inzicht krijgen in het verloop van je zwangerschap, doordat rekening wordt gehouden met wijzigingen in je fysieke en mentale gezondheid.
- Met live-video in SOS-noodmelding kun je livebeelden en foto’s delen om te laten zien wat er aan de hand is. Wanneer je contact hebt met een deelnemende alarmcentrale, kan de telefonist vragen om via een beveiligde verbinding videobeelden te streamen of media te delen, zodat die beter kan inschatten welke hulpdiensten op pad moeten worden gestuurd.
- In de Woning-app kun je nu instellen dat gasten bepaalde slimme accessoires mogen bedienen, en bijvoorbeeld ook een tijdschema kiezen wanneer je gasten naar binnen kunnen. Je maakt het ze nog makkelijker om je huis binnen te komen met sleutels die gebruikmaken van Ultra Wideband-technologie: als je een voordeurslot hebt dat deze voorziening ondersteunt, gaat de deur van het slot zodra je gasten binnen anderhalve meter van de deur zijn. Ook de Energie-categorie is aangepast, waardoor je in de Woning-app nu makkelijker ziet hoeveel stroom je thuis verbruikt en waar je energie kunt besparen.
- Toegankelijkheid bevat een aantal updates, zoals Eye Tracking, een geïntegreerde voorziening waarmee je je iPhone met alleen je ogen kunt bedienen, Music Haptics, waarmee je als je doof of slechthorend bent toch muziek kunt beleven via de Taptic Engine in je iPhone, en Vocal Shortcuts, waarmee je een opdracht kunt laten uitvoeren door een zelfgekozen geluid te maken.
Volop nieuwe features dus! Voor de lancering in september zal er uiteraard nog veel meer informatie beschikbaar komen.
Verder lezen over Apple
Gadgets14.11.2024
‘Apple wil met meer smarthomegadgets komen: dit is de volgende’
Gadgets11.11.2024
Slim voor ouders: deel de locatie van een AirTag
Mobile06.11.2024
iPhone krijgt een oplaadfunctie die we op alle toestellen willen
Gadgets05.11.2024
Komt er in de toekomst een slimme bril van Apple?
Gadgets30.10.2024
Apple geeft de Mac mini een heel ander uiterlijk
Mobile29.10.2024
Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone
Gadgets25.10.2024
Apple kondigt volgende week nieuwe Macs aan
Entertainment24.10.2024
Seizoen 2 van Severance belooft heel vreemd te worden
Verder lezen over Apps
Mobile23.10.2024
De app Foursquare gaat verdwijnen: Swarm blijft
Online14.10.2024
ING introduceert Budgetteren: een maandbudget voor boodschappen, sporten, enzo
Gaming08.10.2024
Je kunt nu Rollercoaster Tycoon spelen op Netflix
Mobile08.10.2024
Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht
Mobile01.10.2024
Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels
Online25.09.2024
Je kunt nu met Duolingo-personages bellen om een taal te leren
Online22.08.2024
WeTransfer-links blijven eindelijk langer geldig dan drie dagen
Gadgets19.07.2024
De dramatische Sonos-app lijkt weer de goede kant op te gaan
Verder lezen over iOS
Mobile14.10.2024
Zo kun je straks je Apple iCloud-mailadres veranderen
Mobile04.10.2024
De eerste update van iOS 18 is uit: dit is wat 18.0.1 doet
Mobile23.09.2024
Het touchscreen van iPhone 16 Pro geeft problemen
Mobile16.09.2024
Update je iPhone: iOS 18 is gelanceerd
Mobile10.09.2024
iOS 18 komt eraan: dit is wat Apple allemaal vernieuwt
Mobile26.08.2024
5 verbeteringen die we verwachten van iPhone 16
Gaming20.08.2024
Wololo! Age of Empires Mobile lancering op 17 oktober
Mobile17.07.2024
Hoe je iPhone straks je kwijtgeraakte foto’s kan redden
Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie
Online13.11.2024
Dit gebeurt er als je 24 uur alleen bent met AI-chatbots
Tech in Asia13.11.2024
Huawei Connect Paris: AI en de digitale, groene transformatie van Europa
Video13.11.2024
YouTube wordt een deejay en gaat muziek aan elkaar mixen
Social Media12.11.2024
Instagram krijgt straks avatars met kunstmatige intelligentie
Marketing11.11.2024
Waar begin je als je toch AI-content op je site wil?
Tech in Asia08.11.2024
Baidu gaat een slimme AI-bril lanceren tijdens Baidu World
Artificial Intelligence07.11.2024
Zelfs Microsoft Notepad krijgt kunstmatige intelligentie
Nieuws06.11.2024
Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024
Winnaar van de Top 250 Golden Scaler AwardVerder lezen over Software
Online12.11.2024
Outlook heeft een kalenderprobleem: dit is wat het inhoudt
Marketing11.11.2024
HubSpot introduceert Breeze als nieuwe medewerker voor je bedrijf
Online04.11.2024
Microsoft Outlook loopt vast door deze heel gewone activiteit
Er is een workaroundMobile29.10.2024
Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone
Artificial Intelligence21.10.2024
Adobe verrast met tool om platte tekeningen 3D te maken
Cybercrime15.10.2024
Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack
Online14.10.2024
ING introduceert Budgetteren: een maandbudget voor boodschappen, sporten, enzo
Technology14.10.2024