Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
We zijn serieus verslaafd aan onze smartphones, zoveel is wel duidelijk. Dat besef is nu zelfs doorgedrongen tot de aandeelhouders van Apple, misschien wel de grootste aanstichter van onze nomophobia. Twee grote aandeelhouders hebben het bedrijf namelijk gevraagd om onderzoek te gaan doen naar hoe schadelijk iPhones voor kinderen zijn.
Het komt niet vaak voor dat aandeelhouders om iets anders vragen dan manieren om de winst te maximaliseren, maar Jana Partners LLC en de California State Teachers’ Retirement System (CalSTRS) willen nu dat Apple haar sociale verantwoordelijkheid neemt. De twee groepen hebben samen ongeveer twee miljard aan aandelen in het bedrijf uit Cupertino. Dat lijkt veel, maar is effectief maar anderhalf procent van de aandeelwaarde.
Open brief
Via een open brief aan Apple wordt beargumenteerd (met wetenschappelijke onderbouwing) dat veel kinderen in de VS in het klaslokaal worden afgeleid door hun telefoon, dat verhoogd smartphonegebruik te linken is aan verhoogde zelfmoordcijfers en aan depressie en slaaptekort.
De vraag is of Apple een committee van experts wil aanbrengen die de impact van smartphones op kinderen gaat onderzoeken. Ze dringen er ook op aan dat iemand bij Apple de leiding en verantwoordelijkheid neemt in dit gebied.
Praktisch gezien willen ze vooral dat Apple ouders meer controle geeft over wat hun kinderen met een iPhone kunnen doen. Het beperken van bepaalde apps of zelfs het beperken van telefoongebruik (behalve voor noodgevallen) is wenselijk en Apple heeft volgens de aandeelhouders nog niet genoeg gedaan op dat gebied.
Discussie
Die hele discussie over smartphoneverslaving en overmatig gebruik speelt al een tijdje, maar wat Apple met dit verhaal gaat doen is nog maar de vraag. Ingmar Larsen, mede-oprichter van Distractagone (nu Phonecell) en de bedenker van de NoPhone zegt er een hard hoofd in te hebben: “Het is in elk geval een eerste stap. En het is goed dat aandeelhouders Apple wijzen op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.”
Hij voorziet uiteindelijk ook een kentering in ons smartphone-gebruik, maar wanneer die gaat komen durft hij ook niet te zeggen. Misschien gaat het een volgende generatie zijn: cijfers uit onderzoek in Nederland gaven ook al aan dat jongeren zich vooral ergeren aan het smartphone-gebruik van hun ouders.
Het is dan wel zaak dat ook de ouders van nu heel jonge kinderen een duidelijk besef aan hun kinderen meegeven dat het geen goed idee is om de hele tijd op hun telefoon te zitten, maar dat werkt wel alleen maar als ze dat dan zelf niet ook doen. Het is echter lastig om te stoppen, zo weet ook Larsen.
Dopamine
“Elke keer dat je je telefoon grijpt en er iets is gebeurd krijgt je brein toch wat dopamine. Je kunt dat ook wel op andere manieren krijgen, maar dan moet je wel bereid zijn om toe te geven dat je verslaafd bent.” We willen wel stoppen met ons overmatig gebruik, zo zegt hij, maar we kunnen het vaak niet zo goed. Tijd om de Phonecell maar weer nieuw leven in te blazen dan?
“Vooralsnog zijn we daar niet echt mee bezig. Maar elke keer dat er weer een video wordt gedeeld van onze toenmalige Kickstarter krijgen we weer honderden aanvragen binnen.” We weten het dus allemaal best wel, maar die oplossing? Die is wat lastiger.
[update]
Apple reageert
Apple reageerde toch nog vrij snel op de oproep van de investeerders. Het bedrijf is volgens de Wall Street Journal van plan om ‘robuuste’ mogelijkheden te gaan creëeren die ouders meer controle gaan geven op hun apparaten.
Wanner die precies verwacht mogen worden is dan weer niet duidelijk, maar in het statement dat Apple heeft vrijgegeven zeggen ze wel dat ze van plan zijn om aan de verwachting van hun klanten te voldoen, zeker als het gaat om het beschermen van kinderen.
Er werd niet ingegaan op de andere ‘eisen’ van de activistische aandeelhouders, maar het feit dat Apple zich genoodzaakt voelde om te reageren op het verhaal zegt genoeg: reken maar dat de vraag hoe het zit met de software-updates om kinderen te beschermen niet weggaat, en waar Apple gaat volgen andere smartphone- en apparaatmakers doorgaans ook. Het is dus het begin van een betere mogelijkheid om overmatig smartphone gebruik een halt toe te roepen, in elk geval voor kinderen.
[Afbeeldingen © blackday – Adobe Stock]
Verder lezen over Apple
Gadgets05.11.2024
Komt er in de toekomst een slimme bril van Apple?
Gadgets30.10.2024
Apple geeft de Mac mini een heel ander uiterlijk
Mobile29.10.2024
Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone
Gadgets25.10.2024
Apple kondigt volgende week nieuwe Macs aan
Entertainment24.10.2024
Seizoen 2 van Severance belooft heel vreemd te worden
Mobile17.10.2024
Bedrijven zien er professioneler uit op je iPhone
Entertainment15.10.2024
Populaire sci-fi-drama Silo heeft een nieuwe trailer
Gadgets15.10.2024
Apple’s nieuwe iPad mini heeft ondersteuning voor Apple Intelligence
Verder lezen over iPhone
Lifestyle31.10.2024
Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024
Mobile29.10.2024
Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone
Gadgets21.10.2024
Apple laat je je gehoor testen met je oordopjes
Mobile17.10.2024
Bedrijven zien er professioneler uit op je iPhone
Mobile09.10.2024
Zo ziet een transparante iPhone 16 eruit
Mobile04.10.2024
De eerste update van iOS 18 is uit: dit is wat 18.0.1 doet
Mobile02.10.2024
Heeft de aankomende iPhone SE geen home-knop meer?
Mobile23.09.2024
Het touchscreen van iPhone 16 Pro geeft problemen
Verder lezen over Mobiele telefoon
Mobile19.02.2024
Tijdmachine: de autotelefoon was voor de echte zakenman
Gaming18.01.2024
Bethesda komt met smartphonegame Elder Scrolls: Castles
Mobile04.12.2023
Terugblik: Pocketline Swing was voor velen de eerste mobiel
Mobile05.09.2023
T-Mobile is niet meer: heet nu Odido
En gaat vol op de klantMobile04.04.2023
Het mobieltje ziet Abraham
Gaming22.03.2023
Netflix wil eind dit jaar bijna 100 games op het platform hebben
Mobile27.02.2023
Drie irritante dingen waar je tegenaan loopt op een OnePlus
Lifestyle21.02.2023