Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Schokkende data vanuit het CBS deze ochtend: meer dan de helft van de smartphones van Nederlanders komen uiteindelijk terecht in een rommellaatje. We recyclen het niet, we houden allemaal stug vast aan die oude toestellen. Is het nostalgie? Is het hebberigheid? Is het een achter-de-handje? Hoe het ook zij: je kunt er veel betere dingen mee doen. Dit is waarom.
Omdat je hem toch niet meer zelf gaat gebruiken
Dit is een inkoppertje. Die telefoon belandt natuurlijk niet voor niets in die la of op zolder: je gaat er niets mee mee doen. Je bent helemaal blij met je nieuwe toestel en waarom zou je dan teruggaan naar het oude? Je kunt denken dat je hem nog als back-up hebt, voor als je huidige toestel wordt gestolen of stuk gaat, maar zeg nou zelf: stel dat je toestel morgen op de grond klettert en in duizend stukjes breekt, ga je dan echt terug naar dat oude toestel? Waarschijnlijk hoogstens een paar dagen, tot je voor een paar honderd euro een nieuw toestel koopt. Bovendien ligt er in die la vast niet maar één voor-de-zekerheid-telefoon. Weg ermee: je gaat hem zelf toch niet meer gebruiken.
Omdat hij niet meer veilig is
Is je telefoon echt oud, dan betekent dat dat hij ook geen updates meer ontvangt. Een gevaarlijke situatie, want de zwakheden die in de software zitten, worden niet meer gepatcht. Met andere woorden: hackers kunnen toeslaan en door je oude toestel (indien je hem weer aanzet) toegang krijgen tot allerlei informatie over jou, maar bijvoorbeeld ook contacten die weer kunnen worden gephisht. Een oud toestel is vaak niet meer veilig: geen wonder dat de EU erop staat dat telefoons straks een bepaald aantal jaren moeten worden ondersteunt. Oude toestellen zijn niet veilig zonder updates en dat betekent dat je ze dus ook maar beter niet meer kunt gebruiken.
Omdat je er een goed doel mee kunt helpen
Er zijn veel recyclebedrijven die geld bieden voor ingeleverde toestellen. Je hoeft er geen honderden euro’s voor te verwachten, waardoor het des te leuker is om er een gift van te maken. Diverse goede doelen zijn hartstikke blij met oude telefoons, die ze vaak in bulk aan recyclebedrijven geven voor een tegenprestatie. Een voorbeeld van zo’n goed doel is Stichting AAP: die zijn al heel lang bezig met het inzamelen van oude toestellen om zo de zorg voor de afgedankte dieren te kunnen bekostigen.
Omdat je er geld mee kunt verdienen
Je kunt die telefoon laten verpieteren in een laatje, maar je kunt er ook geld mee verdienen. Zet hem op Marktplaats. Zeker in de huidige economie zien we bijvoorbeeld dat tweedehands auto’s aanzienlijk populairder worden en het zal ons niets verbazen als dat ook voor tweedehands telefoons geldt. Zet je oude telefoon op de veilingsite en je kunt er -afhankelijk van het toestel- misschien nog een goed avondje borrelen mee verdienen. Of een beetje budget voor je energierekening: dat nieuwe toestel moet wel opgeladen worden natuurlijk.
Omdat de onderdelen kunnen worden hergebruikt
Sommige grondstoffen uit smartphones worden verkregen uit de grond en dat betekent dat ze op kunnen raken. Daarnaast zijn ze soms erg duur. Het is dus slim om je telefoon te laten recyclen, omdat dat niet alleen een duurzame oplossing is die beter is voor de planeet dan weggooien, maar ook omdat het een tweede leven kan krijgen in een nieuw toestel. Misschien wel jouw nieuwe toestel over een paar jaar.
Oude smartphone
Nieuwsgierig wat je nog meer met zo’n oud toestel kunt doen? Lees dan ook ‘Dit kun je met een oud toestel doen’. Vooral ouderen blijken er moeite mee te hebben, dus vraag eens aan opa’s, oma’s en andere ouderen in je leven of zij toevallig nog een oude mobiel hebben liggen waarmee je een van de bovenstaande dingen kunt doen. Succes!
Verder lezen over Duurzaam
Automotive20.11.2024
COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden
Nieuws16.11.2024
Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling
DC Business14.11.2024
Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda
voor groei, innovatie en duurzaamheidAdvertising06.11.2024
Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?
Technology04.11.2024
Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij
Lifestyle31.10.2024
Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024
Lifestyle23.10.2024
3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin
Automotive11.10.2024
Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive
Verder lezen over Mobiele telefoon
Mobile18.11.2024
Last van ongewenste telefoontjes? Deze computer-oma pest terug
Mobile19.02.2024
Tijdmachine: de autotelefoon was voor de echte zakenman
Gaming18.01.2024
Bethesda komt met smartphonegame Elder Scrolls: Castles
Mobile04.12.2023
Terugblik: Pocketline Swing was voor velen de eerste mobiel
Mobile05.09.2023
T-Mobile is niet meer: heet nu Odido
En gaat vol op de klantMobile04.04.2023
Het mobieltje ziet Abraham
Gaming22.03.2023
Netflix wil eind dit jaar bijna 100 games op het platform hebben
Mobile27.02.2023
Drie irritante dingen waar je tegenaan loopt op een OnePlus
Verder lezen over Smartphone
Mobile21.11.2024
OPPO Find X8 Pro aangekondigd met 4 camera’s aan de achterkant
Mobile18.11.2024
We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel
Mobile06.11.2024
iPhone krijgt een oplaadfunctie die we op alle toestellen willen
Mobile16.10.2024
Android 15 is nu uit: wat brengt de update?
Mobile15.10.2024
Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus
Mobile07.10.2024
Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Tech in Asia03.10.2024