Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl
Google Translate is een van de meest gebruikte Google-producten, waar dagelijks meer dan één miljard vertalingen gedaan worden. Er zijn inmiddels 90 talen die Google voor je vertaalt. Je hebt het zelf ongetwijfeld ook weleens gebruikt. Toch zijn er waarschijnlijk wat dingen die je nog niet wist over deze gratis tool, hier komen ze.
1. Offline vertalingen
Voor het maken van vertalingen in de Google Translate app hoef je geen internetverbinding te hebben. Je kunt inmiddels 51 talen offline binnenhalen (doe dat wel via WiFi om kosten te besparen) waarmee je later zonder internet woorden en zinnen kunt vertalen. Handig voor wie veel reist en vaak in een land met een vreemde taal is. Goed om te weten: dit geldt alleen voor Android-gebruikers, voor iOS is dit niet mogelijk.
2. Google Translate verbeteren
Hoe fijn deze tool ook is, het is en blijft een computer die de vertaling uitvoert en dus kan er nog weleens iets mis gaan. Gelukkig kun jij ook een handje helpen, als je ziet dat een bepaalde vertaling niet klopt, door op de knop onder het vertaalveld te klikken. Taalpuristen en iedereen met kennis van een bepaalde taal kan lid worden van de
Google Translate Community om zo het algoritme te verbeteren.
3. Sms’jes vertalen zonder knippen en plakken
Mocht je een sms’je krijgen in een taal die je niet onder de knie hebt, dan kun je deze knippen en plakken in de app om te vertalen, maar het kan ook andersom. Vanuit de app klik je op de drie bolletjes aan de rechterkant en kies je voor vertalen van sms. Ook weer alleen voor de Android-gebruikers. Zij met iOS moeten wel knippen en plakken.
4. Directe vertalingen met Word Lens
Voor het gebruiken van de tool Word Lens moet je wel weten wát de taal is die je wilt laten vertalen, maar daarna is dit super handig. Open de laatste versie van de Google Translate app, open de lens van je camera en houd de camera boven de tekst die je wilt laten vertalen (bijvoorbeeld de menukaart). Op je scherm zie je direct wat de vertaling is. Beschikbaar voor vertalingen van Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Russisch, Spaans naar Engels en andersom.
5. Live gesprekken vertalen
Deze handigheid ken je waarschijnlijk wel, maar ik licht het toch nog een keer toe – het is namelijk super handig! In de app is het mogelijk om live gesprekken te vertalen. Dat is handig wanneer je in een China in een restaurant zit en geen flauw idee hebt wat er op de kaart staat, of wanneer je in Brazilië de weg wilt vragen, maar de taal niet spreekt. Zorg er wel voor dat je duidelijk praat, want er wordt hard gewerkt aan het optimaliseren van het vertalen van live gesprekken, maar omgevingsgeluiden of onduidelijke uitspraak kunnen de boel nog weleens verstoren.
Verder lezen over Google translate
Technology18.03.2020
Je kunt gesprekken nu direct transcriberen met Google
Mobile21.11.2019
Nieuwe vertaalfunctie Google Maps helpt je met navigatie in buitenland
Tech in Asia02.07.2019
Alibaba’s Tmall nu in het Engels
Technology28.07.2018
Vertaalapps of taalcursus: Hoe leer je de taal der liefde het best?
Gadgets09.10.2017
Google Pixel Buds, een revolutionair product met weinig aandacht
Online19.04.2017
Flinke update voor Google Translate: vertalingen zijn vanaf nu beter
Coffee corner03.07.2016
12 teksten die helemaal verkeerd vertaald zijn met Google Translate
Online18.02.2016