Sinds iOS 11 hebben iPhone-gebruikers er een aantal leuke en vooral ook handig functies bij gekregen. Ik moet eerlijk zeggen dat mijn telefoon er wel een stuk trager op is geworden – ik hoor er meer mensen over -, en dat ik dus niet zo heel erg blij ben met de nieuwe software, maar er zitten tegelijkertijd ook een aantal nieuwe dingen in die dat stukje traagheid weer een beetje verzachten.
Heb je een iPhone 6S of een nieuwer model, dan heb je de mogelijkheid om een live-foto te maken. Wanneer je een foto maakt, dan maakt je in feite een kort videootje van een paar seconden, waar je telefoon zelf het beste shot uitkoos. Met de update van iOS 11 kun je nu zelf ook de hoofdfoto van dit live-beeld kiezen en wanneer je naar beneden swipet, kun je er ook nog effecten aan geven (zoals bijvoorbeeld ‘bounce’ waarmee je een soort van boomerang maakt).
De een typt met twee handen, de ander met een. Maar nu iPhones weer groter worden, wordt typen met een hand steeds moeilijker. Daarvoor is er nu een speciaal toetsenbord: wanneer je een bericht wil typen kun je je vinger wat langer op het de smiley drukken waarmee je normaal gesproken naar het emoji-toetsenbord switcht. Daar komt nu een extra toetsenbord tevoorschijn waarmee het makkelijker wordt om met één hand te typen.
Handig voor zowel links- als rechtshandigen want je kunt zelf kiezen naar welke kant het toetsenbord moet verschuiven.
Schermprints: ik maak ze dagelijks meerdere keren en zou echt niet zonder kunnen. In iOS 11 heb je nu de mogelijkheid om ook een schermvideo te maken. Handig is om deze functie eerst even toe te wijzen aan je bedieningspaneel (doe je bij Instellingen). Wanneer je daarna namelijk je scherm omhoog swipet en klikt op het icoon van de schermvideo (cirkel met een bolletje in het midden), dan telt de video twee seconden af en begint daarna met opnemen. Bovenin je scherm loopt een rode balk mee, wanneer je daarop klikt wordt de schermvideo gestopt en opgeslagen in je filmrol.
Sms’en of whatsappen in de auto, even je mail checken of iets googelen: veel mensen gebruiken hun smartphone ook wanneer ze achter het stuur zitten. Dat mag helemaal niet, is levensgevaarlijk en hoewel iedereen zich dat dondersgoed beseft, doe je het toch.
In iOS 11 heb je nu de optie om de niet storen-functie (het maantje) ook aan te zetten voor autorijden. Dat kan je automatisch doen, handmatig of automatisch wanneer je telefoon met Bluetooth in je auto is verbonden. Je krijgt dan geen meldingen binnen zoals sms’jes of andere push-berichten van apps, maar kunt via een carkit bijvoorbeeld wel bellen. Iemand die jou een bericht stuurt krijgt automatisch een melding dat je aan het rijden bent en je niet kan opnemen. Ik heb de functie aangezet en heb me voorgenomen die niet meer uit te zetten. Grappig is dat als je deze aanzet op automatisch, je bij alle vloeiende bewegingen met snelheid je telefoon niet meer kunt gebruiken – dus ook op de fiets of op een boot. Door aan te vinken dat je niet aan het autorijden bent kun je ‘m dan weer ontgrendelen.