03.07.2014
Mobile

Eindhovenaren aan de slag met moedervlekken app

By: Redactie Dutchcowboys

BlogMobile

Vandaag zijn de uitkomsten van het vorige maand door het Living Lab eHealth gehouden Dermatologie Survey bekend geworden. Hieruit blijkt onder meer dat nog geen van de deelnemers aan de enquête gebruik maakte van een medische app als hulpmiddel om de huid te controleren op afwijkende moedervlekken, maar dat 84% van de mensen zo’n app wel zou willen uitproberen. Het survey werd gehouden onder de bezoekers van de polikliniek Dermatologie van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, die op 17 mei tijdens de landelijke Huidkankerdag hun huid wilden laten controleren op verdachte plekjes. De vragenlijst werd ingevuld door 104 respondenten. Hiervan was 93% niet onder controle van een dermatoloog.

Met de start van het LivingLab eHealth kan iedereen in Eindhoven en omstreken de moedervlekken app van SkinVision een jaar lang (bijna) gratis uitproberen.

eindhovenaren-aan-de-slag-met-moedervlek.jpg
eindhovenaren-aan-de-slag-met-moedervlek.jpg

Meer dan de helft vroeger fors verbrand

Opvallend was dat 55% van de respondenten in het verleden fors door de zon is verbrand. “In Nederland stijgt het aantal gevallen van huidkanker jaarlijks nog steeds,” aldus Monique Thissen, dermatoloog in het Catharina Ziekenhuis. “Het lijkt wel een epidemie. Naast vergrijzing en meer blootstelling aan UV-licht komt dit voor een groot deel ook doordat wij als kind met onze ouders massaal voor zonvakanties naar Spanje, Italië en Frankrijk gingen. Destijds onvoldoende bewust van het belang van goede zonprotectie. Dat was een luxe, buiten Nederland op vakantie. We moesten dan ook zoveel mogelijk van de zon genieten. Met forse verbrandingen tot gevolg. Nu uit zich dat in een toenemend aantal gevallen van huidkanker op latere leeftijd.”

Bewustwording

Met name mensen met een melanoom in de familie, meer dan 50 moedervlekken en een lichte huid moeten alert zijn op afwijkende moedervlekken. Toch bleek 22% van de respondenten niet te weten of er melanomen voorkomen in de familie en wist 35% niet of hij of zij meer dan 50 moedervlekken had. “Er is dus al veel gewonnen met bewustwording,” stelt Thissen. “Als mensen weten dat ze tot de risicogroep behoren, kunnen ze extra alert zijn en hun huid goed in de gaten houden. Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker, maar als je er op tijd bij bent is het goed te behandelen.”

Check je moedervlek

Het Catharina Ziekenhuis heeft samen met SkinVision, Slimmer Leven 2020 en nog vele andere partners de website www.checkjemoedervlek.nl in het leven geroepen. Hier kunnen mensen in de regio Eindhoven met de gratis quickscan zien of ze extra alert moeten zijn op hun huid. Daarnaast krijgen zij een gratis jaarabonnement voor het gebruik van de SkinVision app. “Met deze app kunnen mensen hun moedervlekken fotograferen, opslaan en volgen om te zien of er veranderingen optreden. Een veranderende of jeukende moedervlek kan namelijk een indicatie zijn dat er iets mis is. Daarnaast kan de app de moedervlek ook analyseren op eventuele afwijkende groei en de gebruiker adviseren naar de huisarts of dermatoloog te gaan,” aldus Thissen.

Over Living Lab eHealth

De pilot is een samenwerking tussen een aantal leden van de Coöperatie Slimmer Leven en relevante stakeholders, met als ultieme doel de SkinVision app zo effectief mogelijk te integreren in het zorgsysteem en daarmee uiteindelijk zoveel mogelijk melanomen op tijd te vinden.

Slimmer Leven wil daarmee in de praktijk onderzoeken hoe eHealth apps tot meer eigen regie en bewustzijn over de eigen gezondheid van mensen kan leiden en hoe deze apps bij kunnen dragen aan een meer efficiënt en duurzaam zorgsysteem. In de regio Eindhoven lopen ongeveer 200 mensen rond met een nog niet ontdekte melanoom. SkinVision is in het afgelopen jaar wetenschappelijk getest op de betrouwbaarheid in het vinden van melanomen en is door dermatologen en zorgorganisaties in de regio omarmd als voorbeeld en testapplicatie op het gebied van eHealth.

De gebruiksvriendelijkheid van de applicatie, wetenschappelijke basis en de onderschrijving door toonaangevende dermatologen maakt het een goede eHealth oplossing en interessante case voor de regio om de integratie in het huidige zorgproces, specifiek voor melanoomkanker, in een Living Lab setting te kunnen onderzoeken.

Lees ook: LUMC en de Universiteit van München positief over huidkanker app.

Share this post