Mobile09.12.2013

iPhone Espionage!?


iphone-espionage.jpg
iphone-espionage.jpg

Op het gebied van privacy is klokkenluider Edward Snowden zeker een van de hoogtepunten van afgelopen jaar. Snowden deed middels een videoboodschap een boekje open over de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Deze zou volgens hem veelvuldig data opvragen bij multinationals als Google, Microsoft, Apple en Facebook. Na deze “eye opener” zijn veel mensen meer gaan nadenken over hoe zij hun (mobiele) apparaten moeten gaan behandelen. Zo hebben sommige apps op je iPhone of tablet nu eenmaal je locatie of toegang tot je contacten nodig. Maar hoe zit het nu echt, geeft je smartphone je privacy echt weg? Wat is de ernst van de zaak en zijn er voorzorgsmaatregelen die je zelf kan nemen? Hoe zit het met Social Media en wordt er ook gespioneerd in ons eigen land?

iPhone als meewandelende datasaver
De toename van mobile devices als de nieuwe iPhone is voor multinationals, maar ook de inlichtingendiensten om te smullen. Zonder dat de meeste mensen het weten verzamelen grote bedrijven als Google, Apple en vele anderen data over jou. Met name om marketingredenen zijn gegevens zoals met wie je contact hebt, wanneer en waar je je bevindt, welke apps je gebruikt enz. voor deze bedrijven ontzettend interessant. Dit fenomeen, in de volksmond ook wel bekend als “Big Data” zal naar verwachting in de toekomst steeds belangrijker worden. Buiten deze data wordt ook e-mail, SMS en bijvoorbeeld Whatsapp verkeer “afgetapt”. Dit kan omdat deze data langs zogenoemde serverparken stroomt en daar kan worden opgeslagen, maar ook je eigen iPhone slaat erg veel voor je op. Het is niet duidelijk welke partijen je data wel of niet opslaan, al achten we de kans groot dat de meeste dit inmiddels wel doen. Of deze partijen deze gegevens met derde partijen zoals inlichtingendiensten en adverteerders delen is niet duidelijk.

Ernst van de zaak & voorzorgsmaatregelen
Belangrijk bij dit onderwerp is om jezelf af te vragen hoe schadelijk dit is voor jou als persoon. Eerder genoemde datasharing met inlichtingendiensten en adverteerders hebben namelijk ook voordelen. Indien inlichtingendiensten aan de hand van data dreigende gevaren, zoals terroristische dreigingen kunnen voorkomen stijgt de veiligheid. Wat betreft adverteerders: “Advertenties zullen niet verdwijnen, is het daarom niet goed om vaker relevante advertenties te krijgen, dan advertenties waar we niets aan hebben”? Ben jij van mening dat je privacy ten aller tijde gewaarborgd moet blijven zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je kan treffen:

1. Maak je gebruik van bijvoorbeeld Gmail, Live (voorheen Hotmail) of een andere gratis online mailbox dan worden je gegevens zeker gebruikt voor advertentiedoeleinden. Aangezien dit voornamelijk buitenlandse bedrijven zijn is de kans groter dat buitenlandse inlichtingendiensten mogelijk toegang hebben tot je mailtjes en contacten. De kans van deze buitenlandse bemoeienissen is met een eigen mailadres via je Nederlandse provider stukken kleiner, maar ook hier worden je gegevens “gewoon” opgeslagen.

2. Maak je gebruik van een smartphone? Dan is er op zowel IOS, Android en Windows Mobile de mogelijkheid om bepaalde applicaties zo min mogelijk toegang tot je gegevens te verlenen. Onderzoek welke instellingen je privacy het beste waarborgen zonder belangrijke functies te blokkeren.

3. Ben je actief op sociale media en hecht je waarde aan je privacy? Zorg er dan voor dat je profiel zo goed mogelijk is afgeschermd voor mensen die je niet kent. Er zijn erg veel Facebook, Twitter en andere sociale media gebruikers/-sters die hun profiel niet hebben afgeschermd. Werkelijk iedereen kan dan dus jouw profiel en berichten inzien. Wat betreft dataopslag hebben ook sociale media hun eigen servers waarop gebruikersdata wordt opgeslagen.

Spionage in Nederland?
Of en in welke mate onze eigen AIVD ons in de gaten houdt en welke privileges zij hiervoor hebben is niet bekend. Wat we wel weten is dat de inlichtingendienst dagelijks honderden telefoontjes aftapt en om die reden is het erg aannemelijk dat ze ons ook online nauwlettend in de gaten houden. Peil.nl liet onlangs weten dat bijna de helft van Nederland denkt te worden afgetapt. Opvallend is dat nog geen derde van de ondervraagden aangeeft dit erg te vinden.

Conclusie
Duidelijk is geworden dat onze gegevens door meerdere bedrijven en instanties worden misbruikt. Er zijn, zoals aangegeven, maatregelen die je zelf kan nemen om online nog enigszins anoniem door het leven te gaan. Omdat digitale communicatie en toepassingen steeds belangrijker worden in ons dagelijks leven heerst de vraag of we als individu überhaupt wel anoniem kunnen blijven? Omdat elke vorm van digitale communicatie mogelijk wordt opgeslagen zou je jezelf het volgende moeten afvragen: “Kan ik zonder apparaten als mijn smartphone, tablet of laptop en zonder internet en televisie?”

...

Verder lezen over iPhone

Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone

Binnenkort kun je Apple’s AI ook gebruiken op jouw iPhone. Hoewel, ‘binnenkort’: dit is pas in april 2025, dus nog een klein half jaar van nu.

Mobile29.10.2024

Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone

Apple laat je je gehoor testen met je oordopjes

De oordopjes, die ook al officieel zijn goedgekeurd als gehoorapparaten, kunnen straks dus ook worden gebruikt om te testen hoe het met je gehoor is. 

Gadgets21.10.2024

Apple laat je je gehoor testen met je oordopjes

Bedrijven zien er professioneler uit op je iPhone

Apple laat bedrijven zelf aanpassen hoe ze eruitzien als ze je mailen of bellen op je iPhone, dat kan in de Business Connect-tool.

Mobile17.10.2024

Bedrijven zien er professioneler uit op je iPhone

Zo ziet een transparante iPhone 16 eruit

Een transparante iPhone 16? Klinkt cool, maar de manier waarop je het voor elkaar krijgt is een kwestie van: doe maar niet zelf. Gelukkig hebben anderen het gedaan.

Mobile09.10.2024

Zo ziet een transparante iPhone 16 eruit

De eerste update van iOS 18 is uit: dit is wat 18.0.1 doet

Heb je je iPhone vandaag geüpdatet? Dat is een goed idee, want de eerste update van iOS 18 is een feit.

Mobile04.10.2024

De eerste update van iOS 18 is uit: dit is wat 18.0.1 doet

Heeft de aankomende iPhone SE geen home-knop meer?

Verknocht aan je iPhone SE en zijn lekker retro home-knop? Dan hopen we voor je dat die nog even heel blijft: de nieuwe heeft het niet.

Mobile02.10.2024

Heeft de aankomende iPhone SE geen home-knop meer?

Het touchscreen van iPhone 16 Pro geeft problemen

Apple zou het aanraakdetectie-algoritme te losjes hebben afgesteld, vooral rond die cameraknop.

Mobile23.09.2024

Het touchscreen van iPhone 16 Pro geeft problemen

Nieuwe iPhone gekocht? 5 dingen die je met je oude iPhone kunt doen

Met de net aangekondigde iPhones is het voor sommige mensen moeilijk om niet voor een nieuw toestel te gaan. Sommige mensen kopen elk jaar of elke twee jaar steevast een nieuwe iPhone, anderen doen er langer mee. Maar, wat doe je met je oude iPhone als je je nieuwe in gebruik hebt genomen? Je hebt ruime keuze.

Mobile23.09.2024

Nieuwe iPhone gekocht? 5 dingen die je met je oude iPhone kunt doen

Verder lezen over Privacy

Hoe bescherm je de data in je brein?

Het is niet ondenkbaar dat er straks ook mensen die geen lichamelijke beperkingen hebben met een breinchip rondlopen. Maar: hoe zorg je dat je breindata beschermd blijft?

Cybercrime30.09.2024

Hoe bescherm je de data in je brein?

Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer

Cybercrime16.09.2024

Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer

zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeer
Telegram modereert privégesprekken toch niet

Het leek erop dat Telegram van plan was om ook privégesprekken te gaan modereren, maar stelt nu dat dat niet zo is.

Social Media09.09.2024

Telegram modereert privégesprekken toch niet

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Er zijn weinig gegevens gevoeliger dan informatie over je HIV-status of wanneer je voor het laatst bent getest. Grindr is daar echter niet zo voorzichtig mee omgegaan en wordt nu aangeklaagd.

Online24.04.2024

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn
Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Met Valentijnsdag achter de rug kunnen we het veilig en wel bespreken: AI-chatbots die bedoeld zijn als een soort digitale geliefde zijn onbetrouwbaar. Volgens nieuw onderzoek van de Mozilla Foundation blijken AI-chatbot...

Online15.02.2024

Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Doe het veilig
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security