De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Android is inmiddels uitgegroeid tot het populairste en meest gebruikte mobiele platform. Met als gevolg dat ook cybercriminelen zich vol enthousiasme op dit platform storten om malware die persoonlijke gegevens steelt te verspreiden. Maar lang niet alle gebruikers zijn hiervan op de hoogte, aangezien ook meer dan 50% van de smartphone- en tableteigenaren geen gebruik maakt van beveiligingssoftware. Zo blijkt uit een enquête die is uitgevoerd door B2B International in samenwerking met Kaspersky Lab.
Slechts 40% van alle smartphone-gebruikers en 42% van alle tabletgebruikers die aan de enquête deelnamen zegt een beveiligingsoplossing op hun mobiele apparaat te hebben geïnstalleerd. Andere respondenten achten de beveiligingsfuncties die in het besturingssysteem zijn geïntegreerd voldoende, of denken veilig te kunnen blijven door te vertrouwen op hun instinct.
Wat mobiele platformen betreft is en blijft Android het populairste doelwit van cybercriminelen. Volgens het Kaspersky Security Network, dat gegevens verzamelt over ernstige internetbedreigingen, is 99% van alle malware voor mobiele apparaten specifiek gericht op Android. En de gevaren worden alleen maar groter. In heel 2012 detecteerden de specialisten 35.000 vormen van kwaadaardige code. Daar gaan we in 2013 ruim overheen, alleen al in de eerste helft van het jaar bedroeg dit aantal ruim 47.000.
De twee belangrijkste redenen voor de grote belangstelling van cybercriminelen zijn de populariteit en functionaliteit van het Android-platform. Malware kan bijvoorbeeld worden ingezet om de smartphone een sms te laten sturen naar dure betaalnummers. Op die manier kunnen cybercriminelen de bankrekening van de gebruiker plunderen. Ook is het mogelijk om door middel van kwaadaardige programma’s een smartphone te transformeren tot een spionagetoestel dat cybercriminelen interessante informatie verschaft over de eigenaar, waaronder wachtwoorden voor sociale netwerken en accounts voor internetbankieren en online betalingsdiensten. Dit maakt de communicatie-, entertainment- en ICT-mogelijkheden van Android-toestellen bij cybercriminelen net zo populair als bij gebruikers.
Een ander risico ontstaat wanneer mobiele apparaten kwijtraken of gestolen worden. Veel mensen gebruiken hun smartphone of tablet om foto’s, video’s en soms zelfs werkgerelateerde documenten of waardevolle informatie op te slaan.
Om te voorkomen dat deze persoonlijke gegevens door diefstal of verlies in verkeerde handen vallen, of op een andere manier onjuist gebruikt worden, is het belangrijk voor Android-gebruikers om hun mobiele apparaten te beschermen met een hoogwaardige internetbeveiligingsoplossing.
Verder lezen over Android
Mobile16.10.2024
Android 15 is nu uit: wat brengt de update?
Mobile08.10.2024
Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Gaming20.08.2024
Wololo! Age of Empires Mobile lancering op 17 oktober
Mobile13.08.2024
Alles wat je moet weten over de nieuwe Google Pixel 9
Gadgets23.07.2024
De nieuwe Chromecast is bijna tegenovergestelde van oude
Gadgets17.04.2024
Nieuwe kleurstelling OnePlus Watch 2 & OnePlus Pad Go worden op 23 april onthuld
Technology09.04.2024
Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden
Verder lezen over Malware
Cybercrime11.10.2024
Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!
Gebruik daarom liever apps op tablets of smartphones voor de allergevoeligste gegevensCybercrime31.07.2024
Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake
Cybercrime01.07.2024
Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware
Online20.05.2024
5 tips om online veilig te zijn
Cybercrime15.05.2024
App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties
En dat in slechts 4 jaar tijdCybercrime08.05.2024
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden
Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van FortinetCybercrime05.02.2024
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security
Online29.01.2024