OMG LOL, het is niet te ontkennen dat sms’en de manier waarop we met elkaar communiceren heeft veranderd. Hoewel acroniemen niet nieuw zijn in onze taal is de manier waarop we deze gebruiken in de dagelijkse conversatie met elkaar een relatief nieuw fenomeen.
Deze nieuwe taal, in het Engels omschreven als Text-talk wordt inmiddels in het dagelijks leven zeer veel gebruikt. De acroniemen worden vooral gebruikt in alle vormen van het versturen van korte berichten via mobile devices. Veel ‘woorden’ in deze verkorte taal hebben zelfs de fameuze Oxford English Dictionary (OED) gehaald. En eigenlijk is het volkomen logisch, wie wil typen “Je maakte me aan het lachen met je commentaar” tikt gewoon “LOL”, punt gemaakt … zo niet nog beter.
Nu Text-talk breed wordt geaccepteerd als een legitieme vorm van communicatie is het de vraag wat de betekenis hiervan is naar de toekomst. Is dit straks de belangrijkste vorm van communicatie of zal het wijdverbreide gebruik van dit taalgebruik van negatieve invloed zijn op de manier waarop we communiceren? Of anders, zijn we juist bezig met het creëren van een kleurrijke nieuwe taal elke keer als we een tekstbericht versturen?