Payleven heeft recent een nieuwe betaalmethode gelanceerd in Nederland, Duitsland, Engeland en Brazilië. Met een bankpaslezer voor een smartphone of tablet kunnen ondernemers op locatie hun klanten mobiel en veilig laten betalen.
Vooralsnog kan je als klant op 2 manieren betalen: met creditcard of via een eenmalige machtiging met een bankpas. De gegevens worden ingevuld op de smartphone / tablet van de ondernemer, de pas wordt door de lezer gehaald en de klant zet met zijn vinger een handtekening. Het betalingsbewijs wordt vervolgens per e-mail verstuurd.
De nieuwe betaalmethode is vooral handig voor ondernemers op evenementen of die bij mensen thuis komen met goederen en diensten. Elina Tozzi, verantwoordelijk voor de marketing en PR van payleven: “Met payleven kan de ondernemer meteen op locatie veilig en mobiel afrekenen met de klant. Zo is het geen probleem meer als klanten geen contant geld bij zich hebben, en bestaat ook het risico niet meer dat facturen te laat betaald worden.”
De nieuwe dienst benadrukt dat deze nieuwe manier van mobiel betalen veilig is. “De gebruikte kaart kan niet geskimd worden omdat we geen pincode vragen, maar wel de rekeninggegevens controleren.“
Payleven vraagt geen investering van de ondernemer, er hoeft geen dure apparatuur aangeschaft te worden en er hangen geen vaste kosten aan. Payleven vraagt een vergoeding van 2,95% per transactie, plus 9 cent voor creditcardbetalingen. Verder werkt de betaalmethode met een gratis app en opzetstuk voor de koptelefooningang en kan de ondernemer kan in de app gemakkelijk betaaloverzichten beheren.
Elina Tozzi vervolgt: “Het is compatibel met iOS en Android. Er is een API beschikbaar voor ontwikkelaars, om de Payleven app bijvoorbeeld in een kassasysteem te integreren.“
Q: Over mobiel betalen blijven de meningen verdeeld. Niet iedereen denkt dat het veilig is. Al toont een recente infographic dit wel aan. Doen jullie hier nog iets extra’s aan?
A: “Wij zijn uiteraard van mening dat onze oplossing veilig en betrouwbaar is. Alle transacties vinden plaats in een beveiligde omgeving en er worden geen gevoelige data opgeslagen op het mobiele apparaat van de ondernemer.“
Q: Denk je dat jullie de concurrentie aan kunnen gaan met bijvoorbeeld PayPal? Of gaan mensen payleven ernaast gebruiken?
A: “Vooralsnog is er geen directe concurrentie met PayPal. We denken dat we met onze dienst een sterke propositie hebben richting ondernemers in Nederland en de andere landen waar we reeds actief zijn.”
Q: Jullie zijn recent gelanceerd. Wat is de doelstelling? En waar wil je/ denk je over 4-5 jaar te staan?
A: “Onze doelstelling is om de duizenden ondernemers die nog steeds elke dag met contanten en facturen werken kaartbetalingen te laten accepteren. Onze mobiele oplossing verlaagt de drempel aanzienlijk omdat er geen vaste kosten zijn zoals bij een pinautomaat. Daarnaast biedt mobiel betalen straks ook veel extra mogelijkheden. Door onze API kan een ondernemer ons betaalplatform in zijn of haar eigen app integreren, bijv. een kassasysteem of bestelomgeving.”
Q: Zijn er inmiddels al veel ondernemers die er gebruik van maken?
A: “We hebben de afgelopen weken sinds live-gang honderden aanmeldingen gekregen. We zien een brede groep van geïnteresseerde ondernemers. Een kleine selectie: bootverhuur, fietsenmakers, kappers-aan-huis en marktkoopmannen.”
Q: Het is ook gelanceerd in Duitsland, Engeland en Brazilie. Is dat op hetzelfde moment gegaan? En hoe gaat het in die landen?
A: “Het is inderdaad de afgelopen weken in deze landen gelanceerd, en inmiddels ook in Italië en Polen. We zien in al deze landen een sterke vraag naar laagdrempelige mobiele betaalmethodes, maar uiteraard zijn er ook verschillen. Zo hebben wij in Nederland de samenwerking met Afterpay, om naast creditcards ook eenmalige machtigingen aan te kunnen bieden.”
Q: Tot slot zelf nog iets te voegen?
A: “We verwachten op korte termijn ook een Chip & PIN/oplossing (zie afbeelding), waarmee we nog meer betaalvormen kunnen accepteren, zoals Visa en debetkaartbetalingen via pin. De komende weken zullen we hier meer informatie over naar buiten brengen.“