14.09.2012
Mobile

Geen zorgen over verlies smartphone dankzij Vodafone en McAfee

By: Redactie Dutchcowboys

BlogMobile
geen-zorgen-over-verlies-smartphone-dank.jpg
geen-zorgen-over-verlies-smartphone-dank.jpg

Vodafone Mobile Protect: back-ups van mobiele data, telefoon lokaliseren met GPS, een verloren of gestolen toestel op afstand wissen, virusbescherming en veilig mobiel web browsen. Uit onderzoek van Vodafone (mei 2012) onder 1.800 Nederlanders blijkt dat bijna een op de vijf Nederlanders wel eens een mobiele telefoon kwijtgeraakt door verlies of diefstal.

Toch maken slechts weinig mensen een kopie van de persoonlijke gegevens op hun mobiele telefoon. Online diensten en apps die mobiele backups gemakkelijker maken, worden door slechts één op de tien Nederlanders gebruikt. Ruim 40% heeft zijn of haar mobiel niet beveiligd met een wachtwoord of een andere vorm van vergrendeling. Vodafone en McAfee hebben de handen ineengeslagen om deze zorgen weg te nemen, resulterend in Vodafone Mobile Protect (voor Android, Blackberry en Symbian).

Er zijn 2 versies beschikbaar van de Vodafone Mobile Protect app: Met de gratis versie kan je bij verlies of diefstal gemakkelijk je toestel terugvinden, je toestel vergrendelen en persoonlijke gegevens wissen vanachter je pc. Bij de Premium versie beschermt antivirussoftware je toestel en persoonlijke gegevens tegen malware. Al je berichten, foto’s, apps en bestanden worden gescand op schadelijke virussen.

Enkele functies zijn:

– Beveiliging tegen diefstal:
   – Apparaatvergrendeling: voorkomt misbruik van de telefoon en de privégegevens door volledige vergrendeling op afstand, ook van de geheugenkaart, en de weergave van een verzoek op het display om contact met de eigenaar op te nemen.
   – Gegevens wissen op afstand: beschermt de privacy van de eigenaar door op afstand data      van de telefoon en de geheugenkaart te verwijderen. Er kan ook op afstand een back-up van de gegevens worden gemaakt voordat ze worden gewist, zodat er niets verloren gaat.
   – Backup & Restore: stelt onvervangbare privégegevens veilig – ‘on demand’, volgens een schema óf vóór het wissen van een verloren telefoon – en zet daarna alles op het vervangende toestel.
   – Locate & Track: helpt verloren of gestolen smartphones terug te vinden. De eigenaar kan op een kaart zien waar het toestel zich bevindt, een sms sturen met het verzoek de telefoon te retourneren en op afstand een luidruchtig alarm inschakelen.
   – Weergave van een gepersonaliseerde instructie om de rechtmatige eigenaar van een verloren telefoon te bereiken.

– Bescherming tegen virussen, spyware en phishing: scant en verwijdert kwaadaardige bestanddelen van inkomende en uitgaande e-mails, sms-berichten, bijlagen en bestanden.

– Webbeveiliging: McAfee SiteAdvisor beschermt tegen webdreigingen, door gevaarlijke links in sms’jes, e-mails en sociale netwerksites te blokkeren. Ook biedt het bescherming tegen mogelijke phishing-sites, browsermisbruik en kwaadaardige QR-codes.

– Online Management: het webportaal van McAfee biedt een divers aanbod aan beveiligingstaken, zoals backup & restore, telefoons lokaliseren en op afstand apparaten vergrendelen en data wissen.

– Uninstall-protectie: maakt het een telefoondief onmogelijk om de McAfee-beveiliging te verwijderen.

Mobiele telefoons steeds vaker doelwit van cybercriminelen
Hoewel de hoeveelheid malware voor de PC blijft toenemen, is het duidelijk dat de auteurs hun inspanningen steeds meer richten op mobiele platforms, zoals Google’s Android en Apple’s iOS. Na de explosie van mobiele malware in het eerste kwartaal, is het aantal nieuwe mobiele varianten in het tweede kwartaal weliswaar iets gedaald, met zo’n 4.600 nieuwe varianten. Vrijwel alle nieuwe mobiele varianten die in het tweede kwartaal werden gedetecteerd, waren gericht op Android. Daaronder bevond zich malware die SMS-jes verstuurt, mobiele botnets, spyware en destructieve trojans.

Uit het recent gepubliceerde McAfee Threats Report, Q2 2012 blijkt ook een opvallende nieuwe ontwikkeling: het gebruik van Twitter door cybercriminelen om malware aan te sturen, zowel op mobiele toestellen als op pc’s. Zo kunnen botnets worden in- en uitgeschakeld, of worden voorzien van nieuwe opdrachten om bijvoorbeeld spam te versturen, virussen te verspreiden of websites te laten crashen.

Nieuw zijn ook ‘drive-by’ besmettingen via mobiele websites. Gebruikers hoeven daarbij alleen een geïnfecteerde website te bezoeken om besmet te raken met een virus of trojan. Het gaat dan dus niet om een app of bestand dat eerst op het mobiele toestel gedownload moet worden.

mcafee-infographic-def-hr800pix.jpg
mcafee-infographic-def-hr800pix.jpg

Share this post