Vandaag staat de met hoge verwachtingen beladen presentatie van Apple op het programma. “Let’s talk iPhone” hebben ze het evenement genoemd. En behalve dat deze titel verklapt dat er hoogstwaarschijnlijk een nieuwe iPhone wordt aangekondigd, gonst het op het internet ook van de geruchten dat Apple wel eens met nog iets anders zou kunnen komen behalve alleen een nieuw toestel. Namelijk dat je kunt praten tegen je iPhone. En dat die je dan nog begrijpt ook!
De nieuwe iPhone zal een snellere processor, een groter scherm, een betere camera, etc. etc. bevatten. Allemaal leuk hoor, maar eigenlijk weinig verassend. Als dat het enige is waar de volgende iPhone op gaat vernieuwen, doet Apple zich zijn naam als innovator geen eer aan. Zeker nu de concurrentie in de vorm van Google Android het zeer goed ontvangen Google Wallet heeft geïntroduceerd.
Maar als we de geruchten mogen geloven dan zal Apple vandaag naast de hardware verbeteringen, dus ook een software innovatie introduceren in de vorm van een nieuwe iPhone Assistant. En niet zomaar een. Je kunt je telefoon met spraak commando’s bedienen en bijvoorbeeld op zoek laten gaan naar een restaurant in de buurt. Het gaat hier om artificiële intiligentie (AI) software die Apple heeft gekocht toen ze Siri overnamen voor 200 miljoen dollar. Het is software die begrijpt wat je vraagt en je als een soort opgevoerde Tamagotchi zelfs gedurende het gebruik beter leert begrijpen.
Door deze technologie in de nieuwe iPhone beschikbaar te maken heeft Apple in potentie wéér een market-changer in handen. Het slim en natuurlijk communiceren met je mobieltje, maar ook met allerlei andere electronische apparatuur zit er al een tijdje aan te komen, maar met de huidige stand van de spraakherkenningstechnologie lijkt het dan toch écht zover te zijn.
Het zal allemaal waarschijnlijk eenvoudig beginnen met zoals genoemd het opzoeken van de beschikbaarheid van een restaurant, of het bellen van een taxi als je in beschonken toestand vervoer probeert te regelen. Maar binnen niet al te lange tijd zullen je persoonlijke voorkeuren worden toegevoegd. Beschikbare restaurants worden gerangschikt op jouw culinaire voorkeur en zodra je een vlucht wilt veranderen snapt je telefoon dat dit inhoudt dat ook je hotel automatisch wordt omgeboekt en die ene afspraak wordt verzet. En stel je voor wat het zou betekenen als je hele social graph wordt meegenomen!
Of Apple vandaag met dit nieuws gaat komen en op welke functionaliteiten we dan kunnen rekenen is natuurlijk nog even afwachten. Zover als de bovengenoemde voorbeelden zullen ze nog wel niet zijn. Maar wat vast staat is dat we aan de vooravond staan van een zéér interessante periode in human-computer interactie. Persoonlijk kan ik niet wachten 🙂