Mobile31.01.2011

Steeds meer browsen via spraak


steeds-meer-browsen-via-spraak.jpg
steeds-meer-browsen-via-spraak.jpg

Dialogs Unlimited in Breda ontwerpt software waarmee we door middel van spraak kunnen internetten. Voor een snel groeiende markt.

Het web is dood. Lang leve het internet. Aldus Chris Anderson, hoofdredacteur van Wired in augustus 2010. De prikkelende stelling van hoofdredacteur Chris Anderson is een ijkpunt in de geschiedenis van web én internet geworden. Insteek van het betoog van het meest gezaghebbende magazine/blog/app over alles wat met internet te maken heeft: het www is geschiedenis.

Want nog maar een vijfde van al het verkeer van wat er over het internet op en neer gaat, passeert een browser.

De rest wordt via andere applicaties en protocollen verwerkt. Op Smartphone of iPad naar Facebook, Twitter, Skype, Internet Messenger, Pandora, Spotify, Xbox Live. Allemaal apps, programma’s en manieren van communiceren waar je geen www meer nodig hebt.

Dialogs Unlimited is een klein bedrijf in Breda, met grootste plannen. Speler op een exploderende groeimarkt. Directeur Its Kievits en zijn mensen maken en ontwikkelen software waarmee spraak geïntegreerd kan worden. Het doel: een dialoog tussen mens en computer, zonder beperkingen.

Als de smartphones het meest gebruikt worden om het internet op te gaan. is het logisch dat spraak het meest gebruikte navigatiemiddel wordt. Want waarom zou je op een klein scherm een naam of adres in gaan tikken, als je dat in één seconde uit kunt spreken?

Het is een techniek die de kinderschoenen al ontgroeid is, maar die nog niet massaal wordt toegepast. De gesproken vragen en commando’s beginnen door te dringen in navigatieapparatuur, telefooncentrales van bedrijven en helpdesks. Steeds vaker kun je een naam of een nummer inspreken in plaats van dat het ingetoetst moet worden. Oplossingen van kruiswoordpuzzels moeten tegenwoordig ook ingesproken worden.

Wat u er ook van vindt: wen er maar aan. Steeds vaker zult u door een ingeblikte stem iets gevraagd worden, met het verzoek om uw antwoord in te spreken in plaats van een cijfer in te toetsen. Voor een gesproken dialoog met een computer die begrijpt wat u bedoelt, komt heel wat kijken. Ingewikkelde algoritmes, slimme programma’s, allerlei technieken die in een razend tempo verder ontwikkeld worden.

In zijn kantoor aan de Takkebijsters in Breda geeft Kievits een paar demonstraties van Mobile Immediatevoice. „Daarmee kan iedere bestaande website geschikt gemaakt worden om spraakgestuurd te browsen.” De buigzaamheid van het systeem is opvallend. Het kan via spraak geactiveerd worden, maar de bezoeker van een website kan ook via spraak verzocht worden om een dialoog aan te gaan. Kievits vult het nummer van een mobiele telefoon in.

Het apparaat piept, er kan een dialoog opgestart worden.

„Hoe, dat bepalen onze klanten, of hun klanten”, zegt Kievits. „Wij zorgen dat het op alle mogelijke manier kan werken.” De andere producten van Dialogs Unlimited werken volgens dezelfde filosofie. Programma’s voor online-onderzoeken, software voor helpdesks, balies, mailapplicaties, ze delen een gemeenschappelijke factor: alles kan via spraak afgewerkt worden.”

Anno 2010 is de techniek zo ver ontwikkeld dat ieder gesproken woord als tekst in een database opgeslagen kan worden. Met alle voordelen voor verdere analyse en verwerking.

Een kleine speler op een grote groeiende markt

Dialogs Unlimited is in 2005 opgericht door THRIT en CLB-Benelux, gespecialiseerd in communicatienetwerken en randapparatuur in de gezondheidszorg. Door Dialogs Unlimited zijn daarna de ontwikkelingen voortgezet die binnen THRIT begonnen waren.

Het management team bestaat uit algemeen directeur Its Keivits, commercieel directeur Anjos Nijk, technisch directeur Vladimir Bronin, en systeem architect Ton Brouwer.

Nadat toenmalige minister Van der Hoeven van Economische Zaken het bedrijf in 2008 een prijs toekende voor technische innovatie en ondernemerschap, werd datzelfde jaar een tweede financieringsronde opgestart. Technostartersfonds Zuid Nederland en Hilare participeren in Dialogs Unlimited.

Met Avaya, 34.000 werknemers wereldwijd, en een omzet van ruim vif miljard, maar niet beursgenoteerd, is ook een samenwerkingsovereenkomst aangegaan. De omzet van Dialogs Unlimited bedroeg in 2010 ruim een miljoen Euro.

Kievits laat zich niet over een mogelijke overname door Avaya of een andere grote speler. „Al kun je dat nooit uitsluiten. Wij gaan gewoon door met hard werken aan waar we goed in zijn.”

Leon Krijnen

Verslaggever bij BN DeStem. Schrijft over baseball, bouw, techniek, fotografie, mensen, computers, internet, reizen en oldtimers. @Krijnen.Com

...

Verder lezen over Browser

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen draait al gewoon op jouw desktop, laptop of notebook. Ik heb het natuurlijk over de browser software die jij gebruikt, zoals Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, etc. In de meeste gevallen zijn het namelijk browsers die cybercriminelen toegang verschaffen tot persoonlijke data of bankrekeningen.

Cybercrime11.10.2024

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Gebruik daarom liever apps op tablets of smartphones voor de allergevoeligste gegevens
Apple-browser Safari introduceert oplossing voor een grote ergernis

Accepteer je de cookies? Wat mogen we van je weten? Irritant he? Apple doet er wat aan.

Online07.08.2024

Apple-browser Safari introduceert oplossing voor een grote ergernis

​Browser krijgt een paniekknop: heel handig voor stiekemerds

De browser Opera GX komt met een paniekknop. Geen knop om de hulpdiensten te bellen wanneer je met je hoofd op je toetsenbord valt of van je stoel glijdt, maar een knop om te zorgen dat niemand ziet wat je eigenlijk aan...

Online15.12.2023

​Browser krijgt een paniekknop: heel handig voor stiekemerds

Chrome verbetert je tikfouten nu alvast in de URL

Handig toch, dat Google in zijn zoekmachine altijd helpt door je een ander woord voor te stellen wanneer je een tikfout maakt? Dat scheelt je weer tekst verwijderen en opnieuw tikken en het is gewoon een stuk sneller. Ch...

Online18.10.2023

Chrome verbetert je tikfouten nu alvast in de URL

​10 tips en tricks voor Chrome

De Chrome-browser is erg handig om gewoon te internetten, maar er kunnen veel meer handige dingen mee. Met deze tien tips en tricks haal jij er alles uit wat erin zit. 1. Synchoniseer met je Google-account Heb je bepaal...

Online19.05.2023

​10 tips en tricks voor Chrome

Webbrowsers: permanent kwetsbaar voor malafide betaalverzoeken

Stel jij krijgt een digitaal betaalverzoek toegezonden van een particulier of een ondernemer voor een op zichzelf legitiem openstaand bedrag. Jij reageert natuurlijk niet op de eerste de beste phishingmail, dus je hebt d...

Cybercrime19.12.2022

Webbrowsers: permanent kwetsbaar voor malafide betaalverzoeken

Gebruik browsers alleen voor browsing... nooit om mee te betalen!
Radiostations kun je ook prima online in de browser luisteren

We zijn inmiddels zo gewend alles te krijgen wanneer wij dat willen, dat je bijna zou denken dat radio niet meer bestaat. Tot je in de auto stapt, want dan is de kans groot dat je toch weer dat ene radiostation automatis...

Online22.11.2022

Radiostations kun je ook prima online in de browser luisteren

​8 handige extensies voor de Chrome-browser

Je gebruikt je Chrome-browser ongetwijfeld heel goed om naar handige websites te gaan, maar heb je wel eens bedacht dat je je browser zelf ook aanzienlijk handiger kunt maken? Voor menig probleem heeft de browser een opl...

Online30.09.2022

​8 handige extensies voor de Chrome-browser