Bitcoin, Ether, Dogecoin: het zijn allemaal cryptovaluta die je kunt gebruiken om online dingen aan te schaffen (en soms zelfs offline, maar voornamelijk online). Geen wonder dus dat deze coins vaak worden genoemd als het om het metaverse gaat.
Zoals we in ons artikel over Web3 en het metaverse al schreven is de toekomst van het internet ook gelieerd aan eigenaarschap. Je wil straks je avatar in de nieuwste Nike-sneakers steken en je wil op je televisie een kunstwerk laten zien dat je hebt gekocht als NFT. Dat alles werkt in de toekomst waarschijnlijk zo decentraal mogelijk. Niet met gewoon geld dat je op je bankrekening hebt staan van de ABN of de ING, maar geld dat je in de vorm van cryptovaluta in een wallet hebt zitten.
Facebook werkt nu aan een gecentraliseerd netwerk: het metaverse van Meta is iets waar Meta verantwoordelijk voor is, net als dat Facebook nu voor Facebook verantwoordelijk is. Echter gaat het metaverse uiteindelijk verder dan dat: een gedecentraliseerd netwerk gebaseerd op blockchaintechnologie. Tenminste, het gaat niet uiteindelijk verder dan dat: dat is het al. Kijk bijvoorbeeld naar Decentraland en Sandbox, een open metaverse waarbinnen je met je cryptovaluta een stuk land kunt kopen.
Het kan ook in gamevorm. Zo kun je binnen Decentraland spellen spelen samen en mana verdienen, waarvoor je weer NFT’s kunt kopen of gebouwen kunt laten bouwen. Er zal straks heel veel geld omgaan in het metaverse en dat is zeker niet allemaal centraal. Het gaat ook veelvuldig over de blockchain, iets waar vele metaverses op gebaseerd zullen zijn. Niet alle crypto zijn verbonden aan het metaverse, maar Axie en Ethereum zijn voorbeelden van crypto die er steeds weer mee in verband worden gebracht.
Klinkt dit allemaal als abacadabra? Geen probleem, want het moet nog meer vorm krijgen. Wel is het vast handig om te weten wat die blockchain precies inhoudt: het is een soort kaartenbak in virtuele vorm, waarbij de kaarten als schakels aan elkaar zitten. Elke kaart is een apparaat, een computer die waar dan ook kan staan, en er zijn veel computers nodig om een aanpassing te maken in de ketting van kaarten. Zo kun je de blockchain het beste zien. Het is ook om die vele rekenkracht die nodig is dat het niet als een heel milieuvriendelijk iets wordt gezien, want het kost veel stroom.
Bitcoin is de beroemdste blockchain-crypto: elke transactie wordt weer in die blockchain vastgelegd en dat betekent dat duizenden computers op de hoogte moeten zijn van die aanpassing. Dit is ook waarom het decentraal is: er hoeft geen financiële instelling op toe te zien, want de computers zelf zijn al een dichte ketting van schakels.
Straks als je bijvoorbeeld nieuwe schoenen koopt in het metaverse, voor je avatar, dan kun je die waarschijnlijk kopen met cryptovaluta. Dan moet die blockchain dus weer aan het werk worden gezet. Kan dat ook met gewoon geld? In sommige metaverses wel, net als dat het nu op internet ook zo kan, maar veel organisaties maken juist metaverses gebaseerd op de blockchain, waardoor cryptovaluta hierin erg belangrijk worden.
Om een NFT te kopen heb je cryptovaluta nodig. Het is daarom ook op dit moment zo populair om te laten zien dat je een NFT hebt toegeëigend: het laat zien dat je in de crypto zit en dat is op dit moment een enorme trend. Straks moet dat veel meer genormaliseerd worden. Het is uiteindelijk de blockchain die zal bewijzen dat een NFT aan jou toebehoort, maar bijvoorbeeld ook de kleren van je avatar of het huis waarin hij of zij woont. Je cryptowallet (cryptoportemonnee) is uiteindelijk ongeveer hetzelfde als je bankrekening, alleen komt er geen bank meer tussen. Verder doe je er gewoon aankopen mee zoals je ook zou doen als je nu op het web shopt.
We gaan er zelfs naartoe dat je paspoort is gelinkt aan je wallet, waardoor je voor de virtuele werelden die je bezoekt nooit meer hoeft te denken aan wachtwoorden: je linkt je wallet en je logt in. Dat paspoort is niet alleen belangrijk om te bewijzen dat jij jezelf bent, maar ook wat je leeftijd is: stripclubs of gokhuizen in het metaverse bezoeken? Alleen als je hiervoor oud genoeg bent. Dit is echter nog toekomstmuziek, maar het zou wel een geweldige manier zijn om niet meer al die wachtwoorden te hoeven onthouden of in wachtwoordmanagers vast te leggen.
Steeds meer grote bedrijven zijn met het metaverse bezig, omdat daar geld te verdienen is. Geld dat misschien niet in harde dollars of euro’s komt, maar juist in een blockchain is vastgelegd en een virtuele portemonnee, maar geld is geld. En geld trekt mensen en bedrijven aan, waardoor het steeds duidelijker begint te worden dat dat metaverse een groot ding wordt. Vraag maar aan Coca Cola, Dolce & Gabbana, Nike en Disney, naast techbedrijven als Meta en Microsoft.
Wil je ook een cryptowallet hebben? Onder andere Coinbase en Binance hebben veel cryptocurrency beschikbaar die zijn gelinkt aan het metaverse. Of je kunt ook op andere platforms op zoek naar bijvoorbeeld Bitcoin of Ether. Ook MANA, SAND en AXS zijn grote NFT’s, maar die zijn vaak wel gelinkt aan bepaalde metaverses, namelijk Decentraland, Sandbox en Axie Infinity. Als je investeert, doe dit dan wel verstandig en alleen met geld dat niet nodig is voor bijvoorbeeld je vaste lasten en boodschappen. Begin bovendien klein: je kunt altijd meer investeren als de tijd -of het ‘grote’ metaverse- daar is.