De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
De helft van de Amerikanen is nog aan het bijkomen van de ‘onverwachtse’ winst van Donald Trump. De andere helft, die op hem gestemd heeft, kijkt vol verwachting naar wat komen gaat. Ondertussen komt ook Facebook steeds vaker ter sprake als het gaat om de onverwachtse uitkomst. Er wordt gesuggereerd dat Facebook namelijk een belangrijke rol heeft gespeeld in deze verkiezingen, al is Zuck het daar helemaal niet mee eens. “Belachelijk” zegt hij. En ook Twitter komt voor in het verhaal.
Het heeft onder andere te maken met een quote van Trump die het hele internet over ging. Daarin is te lezen hoe hij de republikeinen belachelijk maakt. Het zou een quote zijn uit een interview met People, maar het betreffende interview met Trump heeft nooit plaatsgevonden. Hoax dus. En je zult versteld staan hoeveel mensen hierin zijn getrapt en dit op hun tijdlijn hebben geplaatst – mijn eigen Facebook-vrienden inclusief. Maar van dit soort nepnieuws zijn honderden varianten verschenen.
De kritiek die nu op Facebook wordt geuit heeft onder andere te maken met het slecht filteren van berichten. Facebook vervult steeds meer en meer een functie van nieuwsmedium. Het is de plek – samen met Twitter – waar je als eerste breaking news kunt vinden. Maar op dit soort misleidende berichten zit geen filter en dus trappen een hoop mensen in deze berichtgeving, zonder hun gezond verstand te gebruiken.
Volgens Trump heeft Facebook hem echter geholpen. Trump zegt dat de kracht van het bereik dat hij heeft op sociale media vele malen hoger is dan het geld dat Clinton in haar offline campagne heeft gestoken. Dit is wat hij erover zegt.
De kritiek op Facebook is niet mis. Nieuwsselectie vindt plaats op basis van een algoritme, en niet op basis van waarheden. Een hoop journalisten vindt dat schadelijk. Deze jounalisten wijzen met hun vinger naar dit medium en vinden dat zij de verkiezingen hebben beïnvloed door nepnieuws door te laten. Volgens Mark Zuckerberg is het allemaal onzin. Belachelijk zegt hij, en Trump heeft de verkiezingen absoluut niet gewonnen dankzij Facebook. Zijn hele reactie kun je hieronder lezen.
Ook al zouden de verkiezingen niet gewonnen zijn door Facebook, het medium speelt natuurlijk wel een belangrijke rol in wat mensen denken dat waar is en wat niet. Zuck geeft aan dat zij hard werken aan het vermijden van hoaxes en dat slechts één procent van de nieuwsberichten op Facebook nep is. Aan de reacties onder het bericht te zien zijn een hoop mensen het daar niet mee eens. Een Facebook-politie zal Zuck echter niet gaan oprichten, want hij wil iedereen de ruimte bieden om van zich te kunnen laten horen, maar geeft wel toe dat het algoritme verbeterd kan worden.
Hij gaat dus niet verder in op de kritiek dat Facebook je als het ware in een wereld vol informatie zuigt waarvan je niet met zekerheid kunt zeggen of het waar is wat je leest. En dat is een onderwerp dat ons de komende maanden nog meer gaat bezighouden.