Media28.09.2017

Toekomstplan van de ondernemer: stip aan de horizon of vage droom?


Nadenken over de toekomst. De een droomt over een eigen vakantiehuis in het buitenland, de ander wil onnoemelijk rijk worden. Sommigen zijn meer bescheiden en worden al gelukkig van kleinere plannen. Maar als er een groep is die zou moeten dromen over de volgende stap, dan zijn het de ondernemers wel. Want iedere ondernemer is super gedreven om zijn of haar bedrijf naar een volgend niveau te tillen. Ondernemers hebben altijd een stip aan de horizon en werken dag en nacht om daar daadwerkelijk te komen. Of toch niet? Uit onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst de helft van alle Nederlandse ondernemers geen idee heeft over wat die volgende stap inhoudt.

Schokkend? Ik vind van wel. Ik vind het op zijn minst opmerkelijk te noemen dat veel ondernemers niet uitstippelen hoe zij het kapitaal gaan verhogen, hoe ze mee moeten gaan in de wereld van de digitalisering en of ze nieuwe producten of diensten kunnen lanceren. Stuk voor stuk zaken die toch regelmatig het brein van de ondernemer zouden moeten passeren. De cijfers liegen er echter niet om. Slechts 1 op de 10 heeft een perfect beeld van de toekomst. 37 procent heeft dat een beetje, maar geeft aan nog niks concreets te hebben.

<i>[Afbeelding \u00a9 morganka - Adobe Stock]</i>
[Afbeelding © morganka - Adobe Stock]

Weinig tijd

Als we dieper op de onderzoeksresultaten ingaan, wordt duidelijk dat ondernemers niet voldoende de tijd nemen om stil te staan bij de richting van de management-inspanningen. Bijna de helft van het midden- en kleinbedrijf (47%) denkt hier slechts enkele keren per maand over na, of zelfs nog minder dan één keer per maand. Een kleine groep staat dagelijks stil bij de toekomstplannen (22%).

Niet in het weekend

De aanname dat ondernemers altijd druk zijn met de toekomst van hun bedrijf lijkt dus onjuist te zijn. Eigenlijk geldt dit ook voor de aanname dat de ondernemer 24/7 met zijn werk bezig is. Nadenken over een volgende stap tijdens het weekend? Nee hoor, het weekend lijkt voor de gemiddelde ondernemer heilig. 89 procent doet het denkwerk over een volgende stap op een doordeweekse dag en het liefst tijdens kantooruren.

Waan van de dag

Waarom ik deze resultaten over timing benoem? Het laat zien dat er soms te weinig tijd is voor een lange termijn visie. Want als je als ondernemer alleen maar plannen maakt tijdens kantooruren, kan je er gif op innemen dat die plannen inderdaad niet concreter worden dan een een droom. Net als iedereen op de werkvloer worden de werkzaamheden geregeerd door de waan van de dag. Heel herkenbaar, want ook ik ben brandjes aan het blussen, nieuwe klanten aan het binnenhalen of randzaken aan het regelen. Maar even brainstormen over de toekomst? Dat wil er nog wel eens bij inschieten.

Automatiseer en concretiseer

Dat ondernemers zich laten (ver)leiden door de waan van de dag kan dus ten koste gaan van de lange termijn strategie. En ik kan hier wel allerlei tips delen hoe je je afsluit voor de waan van de dag, maar als die echt zouden werken, dan zou ik inmiddels multimiljonair zijn. Ik weet wel zeker dat ondernemers kunnen profiteren van het digitaliseren en automatiseren van bepaalde werkzaamheden. Echt waar, het geeft rust en ruimte om na te denken over de volgende stap. Al is het maar een uurtje per dag of per week. En misschien nog een tip, leg de wensen en doelen zo snel mogelijk vast en maak ze concreet en tastbaar. Dat gaat gegarandeerd bijdragen aan de succesratio van de toekomstplannen!

Geschreven door: Jeroen de Wit, oprichter en CEO van Teamleader

Jeroen de Wit (CEO Teamleader)
Jeroen de Wit (CEO Teamleader)

[Afbeeldingen © wavebreak3 – Adobe Stock]

...

Verder lezen over Toekomst

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Tijdens een Communitydag georganiseerd door NPULS sprak Timothy Druiventak van KLM.  Zijn lezing ging over over de rol van leren in het oplossen van zakelijke problemen bij KLM, met name in de context van technologie en kunstmatige intelligentie (AI).

Artificial Intelligence29.10.2024

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go