De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Bijna een miljoen Nederlanders kampen met een leesbeperking. Ons lans telt ruim 600.000 dyslectici en ongeveer 300.000 slechtzienden (minder dan een derde zicht). En de verwachting is dat het aantal Nederlanders met een leesbeperking de komende 5 jaar ook nog eens met 20% toe zal nemen.
Om deze groep volwaardig mee te laten komen in een maatschappij waarin alles draait om toegang tot (geschreven) informatie, hebben Stichting Aangepast Lezen, CBB en Dedicon en de Koninklijke Bibliotheek de handen ineen geslagen om Audiolezen meer toegankelijk te maken.
Dat doen ze in 3 stappen: meer bekendheid geven aan deze leesvorm, Audiolezen meer toegankelijk te maken via de website en het gebruikersgemak ook te vergroten middels een app.
Eerder deze week werd in de Openbare Bibliotheek Amsterdam het startschot gegeven voor de campagne om Audiolezen meer bekendheid te geven.
Laagdrempelig
Via de website van
audiolezen kunnen mensen die bijvoorbeeld blind, slechtziend of dyslectisch zijn, op een laagdrempelige manier kennismaken met de collectie van Stichting Aangepast Lezen. Deze collectie bestaat uit ruim 70.000 gesproken boeken en een uitgebreide kiosk met circa 175 gesproken versies van populaire kranten en tijdschriften. Dit aanbod is exclusief beschikbaar voor mensen met leesbeperking. Om hier gebruik van te kunnen maken moet je geregistreerd staan als lid bij Stichting Aangepast Lezen.
Boeken, kranten en tijdschriften zijn zowel via streaming als download beschikbaar via de app Audiolezen, waardoor ze ook offline te beluisteren zijn. Bij de gesproken boeken die via Audiolezen beschikbaar zijn, ligt het standaard voorleestempo lager en zijn de teksten vlakker ingesproken, omdat dit door mensen met een leesbeperking als prettiger wordt ervaren.
App
Bij de ontwikkeling van de Audiolezen app is gebruiksgemak centraal gesteld. Zo heeft de app eenvoudige bedieningsknoppen en zijn de belangrijkste functies aan de randen van het scherm geplaatst. Op die manier zijn deze snel te bedienen. Ook handig: de app onthoudt waar de vorige keer is gestopt met lezen, zodat een volgende keer gewoon weer verder kan worden gelezen vanaf dat punt. De app heeft dus als het ware een digitale boekenlegger.
De voorleessnelheid is naar eigen voorkeur aan te passen, zo kunnen gebruikers hun eigen leestempo bepalen. De app kan bovendien in achtergrondmodus worden afgespeeld. Ondertussen andere apps openen op de tablet of smartphone zorgt er dus niet voor dat het voorlezen van een artikel of boek wordt afgebroken.
Job Cohen, die zich als voorzitter van de commissie Bibliotheek van de Toekomst en als bestuurslid van de Openbare Bibliotheek Amsterdam inzet om lezen voor iedereen mogelijk te maken, zegt over Audiolezen: ”
Iedereen moet mee kunnen doen in de maatschappij en lezen speelt daarbij een belangrijke rol. Alternatieve leesvormen zorgen ervoor dat mensen met een leesbeperking niet aan de kant blijven staan.”
Verder lezen over Boeken
Online24.10.2023
Waanzinnige roadtrips: avontuurlijke en prachtige routes die je wilt gaan rijden
Bestel het boek nu!Online04.10.2023
Audioboeken op Spotify: 5 x waarom we houden van audioboeken
Lifestyle23.03.2023
Ik wil meer lezen; hoe blijf je de motivatie houden?
Technology06.01.2023
Apple laat luisterboeken inspreken door kunstmatige intelligentie
Maar dat gaat niet zomaarMedia28.01.2022
Kluun: “Ik ‘lees’ door luisterboeken 2 tot 3 keer zoveel”
Media16.11.2021
De voordelen en nadelen van luisterboeken
Entertainment12.11.2021
Spotify komt met luisterboeken en nieuwe statistieken
DC Business12.11.2021
Nieuwe schrijver? Hier kun je jouw boek aanbieden aan uitgevers
Verder lezen over Content
Search11.04.2023
YoastCon: het evenement voor online marketeers en SEO-specialisten!
DC Business27.01.2023
Die tekst voor je website? Die schrijf je gewoon zelf
DC Business24.11.2022
Wat is linkbuilding en wat maakt het belangrijk?
Social Media26.01.2021
Twitter neemt Nederlandse start-up Revue over
Een beter thuis voor schrijversSearch14.12.2020
Duplicate content: wat is het en hoe voorkom je het?
Online07.09.2020
Help! De concurrent jat productomschrijvingen uit mijn webshop!
Search12.03.2020
De onzichtbare kracht van SEO
Gadgets07.11.2019