Wat is gevaarlijker: een bij of een terrorist? Vraag het aan Henk Leenaers, de schrijver van de Bosatlas van de veiligheid, en hij kan je vertellen dat die bij toch reëel gezien een grotere bedreiging is. Dat voelt misschien niet zo, maar de cijfers liegen niet.
Volgens Leenaers behoort Nederland tot de veiligste en vreedzaamste landen ter wereld, wat in ander onderzoek ook wel naar boven komt. Belangrijk om te weten: ziektes en andere interne zaken waar je aan kunt sterven worden niet bekeken als het om veiligheid gaat.
Ondanks dat er steeds meer dingen zijn die ons kunnen doden (heeeeel vroeger bleef dat toch beperkt tot water, vuur en voornamelijk andere mensen) gebeurt dat uiteindelijk heel weinig, zo zegt Leenaers tegen de NOS. Het boek dat hij geschreven heeft staat vol met weetjes en infographics over die veiligheid en ook hoe we ‘m ervaren.
Het voorbeeld van bijensteken en terrorisme is daar een goed voorbeeld van, want waar mensen het bangst voor zijn is vaak niet waar ze het meeste aan dood gaan. Dat is vallen, trouwens. Gewoon vallen.
Ook onze online veiligheid komt langs en hoewel we daar fysiek geen risico lopen worden er wat (generieke) tips gegeven om jezelf zo veel mogelijk buiten schot te houden. Prima, maar daar lezen we zo’n boek niet voor.
Het blijkt dat mensen vooral bang zijn voor de ‘grote’ gevaren als terreur, neerstorten in een vliegtuig of vermoord worden, terwijl de statistische kans dat je dat overkomt zo klein is dat je net zo goed mee kunt gaan doen aan de loterij.
Risicoperceptie heet dat, en die zorgt voor wel meer gevoelens die worden ontkracht door data, maar waar mensen toch bij zweren. Zoals je kon verwachten zijn mensen nog steeds het bangst voor wat ze niet kennen of begrijpen.
Leuk idee, dat boek, want nu kun je een keer dubbelchecken of wat je denkt over veilig zijn wel waar is. Uiteindelijk gaan we toch allemaal een keer, en aangezien ongeveer 95 procent van de Nederlanders gewoon door interne problemen sterft is de kans dat je iets overkomt heel klein. Wel uitkijken dat je niet valt.
[Afbeeldingen © Noordhoff Uitgevers / phichak – Adobe Stock]