De HDTV introductie van UPC is uitgesteld zonder een nieuwe datum te noemen. Hetzelfde geldt voor hun vernieuwde video on demand service. En als je kijkt naar wat die settop box van nu echt kan? In ieder geval niet snel zappen en een week gebruik zonder herstarten. Best logisch voor een bedrijf wat shareholder value belangrijker vindt dan customer satisfaction.
Gister was er een ANMI seminar over IPTV waar onder andere Joris van Heukelom van KPN sprak. Niks nieuws gehoord. Wel een leuk verhaal dat hij in zijn BNN tijd live zag hoe meer dan 1 miljoen mensen bij de aftiteling van een tv programma op Nederland één MASAAL naar Nederland twee ging. Zijn punt was dat je dan dus wel net de juiste pakkende scène moet hebben op Nederland twee om die mensen vast te houden. Inhoudelijk interessant. Maar kan de ADSL gebaseerde KPN MINE tv dat aan?
En hoe gaat dat werken als er ook nog interactieve applicaties naast een programma draaien voor interactiviteit en meer informatie? Uit ervaring weet ik dat piekbelastingen in een online omgeving van meer dan 1000% hoger dan normaal geen uitzondering zijn. En de uitdaging is om die piekbelastingen mogelijk te maken qua up time, kwaliteit en kosten.
Erik Jan Gelink van UPC twijfelt zelf over TV via het Internet. Hij haalt Al Gore aan die deze mening verkondigt. Wellicht niet algemeen bekend maar Al Gore zit ook in de TV business als een van de initiatiefnemers van Current.tv. Een lovenswaardig ‘TV kanaal’ op het web. Gore denkt dat de hoogwaardige kwaliteit van reguliere TV nog niet mogelijk is via het het IP protocol van het Internet. De hoeveelheid data die video nodig heeft is simpel weg te groot voor de lijnen die er nu liggen.
De middleware van de kabelaars zoals UPC ( OpenTV) is nog in een Windows 3.11 tijdperk. De middleware is kort gezegd het OS van de Moderne TV. Dus daarmee maken de kabelaars interactieve tv mogelijk. Nadeel is alleen dat het jonge software is wat nog geen generaties van ontwikkeling achter zich heeft. Wat betreft normale verbeteringsontwikkeling, maar ook ontwikkelingen zoals Java dat deed (de virtual machine en device onafhankelijk programmeren), object georiënteerde architectuur, uitwisseling via XML, dynamische pagina’s zoals php er mee begon en openheid zoals Linux dat mogelijke maakte. Op het web zijn we nu bij 2.0. Mede door de hiervoor genoemde technische mogelijkheden. In vergelijk daarmee is de middleware niet verder dan versie 0.1.
De moderne TV droom met alle mogelijkheden is best duidelijk voor diegene die er even op door denkt: de EPG, geen afspraak TV (DVR, uitzending gemist), het duivenmelker kanaal (de TV longtail), reclames skippen, interactieve programma’s, voicemail melding op je TV, je eigen video voor je oma via jou TV, nieuwe reclame vormen (de interactieve commercial), beter kwaliteit etc etc.
De techniek is nog niet klaar voor echte moderne TV als je kijkt naar de ‘dikte’ van de kabels, de status van de middleware, de complexiteit van de hoge kwaliteit video, de motivatie van een speler als UPC. Het is te complex om te realiseren. Het is te veel, te hard en te snel.
Verder lezen over Weblog
Online24.10.2024
Je kunt geld verdienen met je WordPress-blog met betaalmuur
Online30.09.2024
WordPress heeft problemen: dit is wat je ervan merkt
Online19.09.2023
WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon
But first, fediverse.Social Media02.05.2023
WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten
Search13.03.2023
Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023
Online01.06.2021
Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken
Search24.09.2020
Core Web Vitals update: dit moet je weten!
DC Business31.07.2020