Verslaggever bij BN DeStem. Schrijft over baseball, bouw, techniek, fotografie, mensen, computers, internet, reizen en oldtimers. @Krijnen.Com
Is alles van waarde weerloos? Volgens Lucebert wel, maar die verkeerde kennelijk in een wat sombere bui toe hij die in de vaderlandse literatuur onsterfelijke zin opschreef in het gedicht ‘De zeer oude zingt’. In een vrolijker stemming had-ie er net zo goed van kunnen maken dat iets van waarde niet kapot te krijgen is, een stelling die met een paar minuten filosoferen moeiteloos te onderbouwen is.
In de sfeer van deze XS moest het iets met Kerstmis te maken hebben, dus maar eens even Googelen wat Xmas op internet doet. Dat werd een leuk tripje in de nog zo korte geschiedenis van het internet als massamedium. Anderhalf decennium geleden begon dat aan te slaan, nadat Tim Berners Lee het web beschreef en de browsers ontstonden. Het is daarom niet helemaal toevalig dat ik precies tien jaar geleden in een van mijn eerste computercolumns beschreef hoe je via het world wide web een digitale ansichtkaart kon versturen .
Een sceptische eindredacteur vond dat in december 1995 maar een vreemd onderwerp. Volgens hem had niemand van onze lezers thuis internet, en zou mijn rare liefhebberij vanzelf snel overwaaien. Terwijl ik ernstig betwijfel of de collega in kwestie mettertijd aan internet geraakt is, verraste het me dat de kaartensite die ik destijds ontdekte nog steeds blijkt te bestaan. Sterker nog, er blijkt in tien jaar geen byte veranderd te zijn op ‘The Electric Postcard‘.
Hoe zou dat komen? Nou is dat wel vaker het geval met homepages of websites die gehost worden op universiteiten, maar het kan natuurlijk ook best zo zijn de applicatie op de webserver van het Massachusetts Institute of Techynology tot virtueel monument gebombardeerd is. Of zou deze virtuele retro-look, zoals dat gaat met meubels en gebruiksvoorwerpen uit de jaren zeventig of tachtig, anno 2005 weer helemaal in zijn?
Een aardige uitdaging voor de verloren uren tijdens de kerstdagen: uw blog qua smoel ombouwen naar begin jaren negentig van de vorige eeuw. Weet u niet meer hoe uw website er tien jaar geleden uitzag? Geen nood, ga naar de Wayback Archives en tik een adres in. De virtuele oude doos gaat open en van iedere website kunt u zien hoe die er toen (niet) uitzag. Schrik niet van de mijne. (via Leon)
Verder lezen over Weblog
Online24.10.2024
Je kunt geld verdienen met je WordPress-blog met betaalmuur
Online30.09.2024
WordPress heeft problemen: dit is wat je ervan merkt
Online19.09.2023
WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon
But first, fediverse.Social Media02.05.2023
WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten
Search13.03.2023
Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023
Online01.06.2021
Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken
Search24.09.2020
Core Web Vitals update: dit moet je weten!
DC Business31.07.2020