media07.11.2005

Scoopt, Spy Media, Flickr, ImageFolio


1131353905scoopt.jpg
1131353905scoopt.jpg

Het zal niet zo lang duren, of er komt een Nederlandse uitvoering: een online in- en verkoopbureau dat content, geproduceerd en aangeboden door amateurs, aan professionele afnemers levert. Een digitale vismijn, die foto’s, video, podcasts, teksten en commercials inkoopt, aanbiedt, veilt, slijt, doorjast, blogt, doorberekent, en, niet het onbelangrijkste, uitbetaalt.

Ik denk niet dat ANP, GPD of de gevestigde fotopersburaus van dit soort initiatieven wakker van liggen, ik denk dat ze wel zouden moeten doen, ik denk zelfs dat ze het zelf moeten doen. En rap! Als ze al niet te laat zijn, zoals alle uitgevers in Nederland de afgelopen tien jaar met alles te laat geweest zijn, en als resultaat van dat gebrek aan durf en visie nu als een stuurloze mammoettanker op weg naar – ja, waarheen? – dobberen.

Toegegeven; het ANP doet zoiets, foto’s die door amateurs, die op het juiste tijdstip op de juiste plaats waren, met enige regelmaat aannemen en verspreiden. Iedereen herinnert zich de huiveringwekklende foto van de vermoorde Theo van Gogh op de voorpagina van de Telegraaf, gemaakt met een mobiele telefoon, aangeboden door een bijdehante amateur.

Van de GPD staan me zogauw geen voorbeelden bij, maar het zou best kunnen dat die ook af en toe een foto van een belangwekkend nieuwsfeit, gemaakt door een amateur, op het net gooien.

Het fenomeen is derhalve niet helemaal nieuw hier, maar het is nog geen instituut. In de Verenigde Staten wel; daar zijn minstens twee online diensten die gespecialiseerd zijn in de aan- en verkoop van content van amateurs én profs, aan professionele afnemers, of amateurs.

De eerste was Scoopt.com, die afgelopen juli het webpand opende, en binnen een maand 1200 aanbieders in 35 verschillende landen geselecteerd had. Scoopt profileert zich als volgt:

Sell your photo’s to the press! Who will take tomorrow’s front page photograph – a professional press photographer or a passer-by armed with a cameraphone or a digital camera?

Somebody, somewhere is in the position to photograph just about anything that happens on the planet. If you capture a newsworthy event, you could have a valuable scoop on your hands. Scoopt can sell your photos and videos to the media – and you’ll get paid just like a professional. Scoopt is simple. Scoopt is free. Join Scoopt today and snap…send…sell!

Uitgebreide informatie op de site: het telefoonnummer van een hotline, for breaking items, een FAQ (What’s a scoop?) en duiding: How we work. Hoe ze werken? Simpel; shared revenue; fifty-fifty.

Terwijl de website van Scoopt vrij goedkoop oogt, beetje look and feel van de website van The Sun, ziet die van Spy Media er fantastisch uit.

Spy Media profileert zich niet alleen als: Automated news photo exchange, (The News Photo Market For Everyone) maar veel meer dan Scoopt ook als een veiling: It Pays To Spy.

Everyone can now browse the entire Spy Media news photo library with a variety of categories. Watch instantly as news from around the world enters the site ‘uncensored’ or search for photos from over 7 million cities around the world. Be sure to become active in our community by rating the material you see using our rating system.

Good luck selling and buying!

Drie ‘hot’ foto’s staan er op de voorpagina. De meest verkochte (een Halloween/pumpkin foto die bruto 40.000 dollar heeft opgebrach), de duurste foto (Buckingham Palace, 35.000 dollar) en de meest bekeken.

Ik heb een account aangemaakt, waarmee je foto’s kan kopen en uploaden. Het systeem werkt als een tierelier, snel, logisch, prachtig. De foto’s worden aangeboden in tientallen categorieën en er zijn verschillende manieren van kopen, bijvoorbeeld als dan niet exclusief. Ik weet niet of ik er klant ga worden, maar zeer zeker wel aanbieder. Maar eens kijken wat er van gaat komen.

De vraag is wat er van Scoopt en Spy Media gaat worden. Ik denk dat het grootste geevaar voor hen allebei van twee kanten komt: eBay en Google. Beiden hebben de resources om óf Scoopt en Spy Media weg te vagen of op te kopen, als ze zelf al niet achter de schermen bezig zijn om iets dergelijks te ontwikkelen. Hetzelfde gevaar (als je het risico om voor een paar honderd miljoen opgekocht te worden risoco noemen wil) loopt natuurlijk Flickr. Die laatste dienst is nu nog ván, vóór en dóór amateurs, maar die zullen intussen toch ook geld ruiken, als die hele rimram om te beginnen niet met dat doel opgezet was. Wie zal het zeggen?

Waarom zou Google Images niet zoiets kunnen worden, als dan niet via overname van het een of ander? Het is immers alweer meer dan een week geleden dat Google iets nieuws gepresenteerd heeft, dus wie weet wat er voor het eind van de maand vanuit Mountain View over ons heen gestrooid wordt.

Microsoft? Microsoft is de bejaarde uitgever van de wereld aan het worden, die als een kortademige baby-boomer achter de ontwikkelingen aanloopt en steeds meer een imitator van Google aan het worden is. Maar Microsoft heeft nog steeds meer geld dan Google en kan kopen wat het wil. Scoopt, Spy Media en Flickr zitten goed, hoe dan ook.

Ben intussen benieuwd wat er van mijn geliefde ImageFolio gaat worden. Geweldig mooie applicatie, maar ik heb af en toe het gevoel dat ze de boot aan het missen zijn. ImageFolio.Com heeft alles om er een full-blown digitale portal mee op te zetten, maar zelf doen ze daar niks mee, behalve ImageFolio zelf presenteren en verkopen. Dat begrijp ik niet, want met niet al te veel gedoe hadden ze er zelf allang een portal zoals Scoopt of Spy Media van kunnen maken.

Leon Krijnen

Verslaggever bij BN DeStem. Schrijft over baseball, bouw, techniek, fotografie, mensen, computers, internet, reizen en oldtimers. @Krijnen.Com

Verder lezen over Google

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google Cloud heeft vandaag, tijdens het Google Cloud Next event in Las Vegas, nieuwe innovaties en verbeteringen aangekondigd voor Google Workspace.

Video10.04.2024

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

De zoekmachine van Google wordt binnenkort waarschijnlijk betaald. Niet voor iedereen: de versie zoals we die nu kennen blijft wat het is. Er wordt echter AI aan toegevoegd en dat zal waarschijnlijk geld kosten. Het nieu...

Search04.04.2024

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine

Google heeft een core update aangekondigd en dat betekent dat er wat staat te veranderen voor vele pagina’s op het internet. De belangrijkste verandering zit hem vooral in het opsporen van pagina’s die niet waardevol...

Search07.03.2024

SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine

Google komt met koddige schrikkeljaar-Doodle

Google heeft speciaal in het kader van Schrikkeldag een speciale Doodle uitgebracht die in het teken staat van die gekke 29 februari die we af en toe krijgen. Het is een vrolijke kikker die even de 29 laat gelden en verv...

Coffee corner29.02.2024

Google komt met koddige schrikkeljaar-Doodle

​Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders

Inloggen op je Google-account ziet er al jaren hetzelfde uit, maar dat is nu veranderd. Google heeft het lang geteaset en plaatste er zelfs een waarschuwingsmelding over wanneer je de laatste tijd wilde inloggen. Echter...

Online22.02.2024

​Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders

​Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt

Fitbit was ooit het toonbeeld van wearables, sportiviteit en de ‘smartphone’ voor om de pols, maar inmiddels begint het die status steeds meer te verliezen. Zeker met kapers op de kust als Amazfit, ziet het er twijfe...

gadgets31.01.2024

​Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt

De meest voorkomende reparaties aan een Google Pixel (en hoe je ze kunt voorkomen)

Google is relatief laat in de markt van de mobiele telefoons gestapt, maar heeft door zijn sterke marktpositie relatief weinig moeite gehad om binnen dit segment met een nieuw merk voet aan de grond te krijgen. Onder de...

mobile29.01.2024

De meest voorkomende reparaties aan een Google Pixel (en hoe je ze kunt voorkomen)

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

Heb je enig idee welke website er wereldwijd het meest wordt bezocht? Geen apps, maar website: dat is Google, dat had je vast al verwacht. Maar dat is niet de website waarop mensen de meeste tijd besteden. Het is geen Fa...

Online19.01.2024

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

Verder lezen over Microsoft

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Windows staat al bol van de advertenties, maar daar komt nog veel meer bij. Microsoft introduceert straks aanbevolen apps.

Online11.04.2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Microsoft is van plan om een virtuele chatbot aan zijn Xbox-gameconsole toe te voegen. Het gaat dan om een chatbot die door middel van kunstmatige intelligentie helpt bij de klantenservice. Denk bijvoorbeeld aan vragen d...

Gaming05.04.2024

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Tijdmachine: Microsoft Bob was Microsoft voor beginners

Het is al 29 jaar geleden dat Microsoft met Bob kwam. Niet de bewust onbeschonken bestuurder, maar een gebruikersomgeving die was bedoeld om mensen die zich niet zo comfortabel voelden bij het gebruiken van een computer...

Technology01.04.2024

Tijdmachine: Microsoft Bob was Microsoft voor beginners

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden

Veel mensen adviseren ertegen, maar Microsoft gaat het toch doen: Office en Teams scheiden. Het komt dan met een nieuwe versie van Microsoft 365 en Office 365 waarbij Teams er niet meer bij zit. Microsoft doet dat echter...

marketing01.04.2024

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden

Komt er een witte, discloze Xbox Series X?

De zwarte Xbox Series X kennen we: maar Microsoft schijnt ook een witte variant in de maak te hebben. Het apparaat is nagenoeg identiek aan de zwarte, maar komt behalve in een andere kleur ook zonder disc drive. Xbox Ser...

Gaming28.03.2024

Komt er een witte, discloze Xbox Series X?

​Microsoft Teams verenigt eindelijk privé en zakelijk gebruik

Sinds het thuiswerken is zakelijk en privé meer dan ooit verwoven. De een kan daar beter mee omgaan dan de ander, maar waar we het allemaal over eens kunnen zijn is dat die constante scheiding niet altijd zijn vruchten...

Online14.03.2024

​Microsoft Teams verenigt eindelijk privé en zakelijk gebruik

​5 toffe dingen die je kunt doen met Microsoft Designer

Je kunt het wiel natuurlijk zelf proberen uit te vinden door te ploeteren in Photoshop of Canva, maar tegenwoordig kan AI je met talloze dingen helpen. Zo ook binnen Microsoft Designer, waar je heel toffe stickers kunt m...

Online12.03.2024

​5 toffe dingen die je kunt doen met Microsoft Designer

Tijdmachine: Windows XP kennen we vooral van de achtergrond

Voor sommige mensen gaat het even schrikken zijn, maar we gaan Windows XP toch echt in de tijdmachine steken. Miljoenen mensen schijnen het oude besturingssysteem van Microsoft nog te gebruiken, terwijl het al 23 jaar (!...

Technology26.02.2024

Tijdmachine: Windows XP kennen we vooral van de achtergrond

Verder lezen over Weblog

WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon

De EU wil graag dat apps wat minder eenkennig worden. Daarom kun je straks ook WhatsApps lezen in andere apps dan WhatsApp, en andersom. WordPress doet vrolijk mee. Het gigantische blogplatform heeft nu versie 1.0.0 van...

Online19.09.2023

WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon

But first, fediverse.
WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten

Heb je een eigen reisblog, een receptensite of een nieuwssite over social media? Wat je ook maar doet op WordPress, de kans is groot dat het je goed uitkomt dat er een Twitter-integratie is. Hierdoor kunnen posts die wor...

social media02.05.2023

WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten

Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023

Het maakt niet uit of je een bedrijf hebt of een eigen, persoonlijk blog: zodra je een website runt, wil je dat er traffic komt. Dat komt er zeker niet alleen maar door op social media naar je pagina te verwijzen of een...

Search13.03.2023

Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023

​Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken

Wix, een wereldwijd SaaS platform voor het creëren, beheren en uitbreiden van een online aanwezigheid, kondigde eind vorige maand de lancering aan van de toegankelijkheid wizard. Wix gebruikers hebben daarmee nu een sta...

Online01.06.2021

​Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken

Core Web Vitals update: dit moet je weten!

Gebruikerservaring gaat een steeds grotere rol spelen binnen het online landschap. Daarom heeft Google in 2021 een update op de planning staan om de ‘site-vitaliteit’ op te nemen als rankingfactor. Google zal dit zes...

Search24.09.2020

Core Web Vitals update: dit moet je weten!

Met deze basis marketingmiddelen scoor jij altijd!

Wil jij jouw lokaal op de kaart zetten? Dan is het goed om meer naamsbekendheid op te bouwen. Goede marketing is hierbij een must. Er zijn een aantal componenten binnen marketing die je kunt optimaliseren en waarmee je a...

dc business31.07.2020

Met deze basis marketingmiddelen scoor jij altijd!

Nederlandse lokale nieuwsorganisaties krijgen steun van Google’s noodfonds

Google Nederland gaat zo’n 70 lokale nieuwsorganisaties in Nederland van een bijdrage voorzien vanuit het speciale noodfonds dat vorige maand is opgezet. Ook lokale nieuwsorganisaties worden namelijk hard getroffen doo...

Nieuws08.06.2020

Nederlandse lokale nieuwsorganisaties krijgen steun van Google’s noodfonds

​Starten als ondernemer? Deze 5 businesses begin je zónder geld!

Een van de grootste voordelen van de internetgeneratie is het opheffen van beperkingen om een bedrijf te starten. Iedereen met een computer kan in feite direct aan de slag – geen startkapitaal vereist. We hebben vijf o...

dc business10.01.2020

​Starten als ondernemer? Deze 5 businesses begin je zónder geld!