De Week van de Mediawijsheid, waarin extra aandacht wordt besteed aan hoe kinderen met internet en (nieuwe) media omgaan, werd dit jaar op een bijzondere manier gestart: bekende Nederlanders gingen met kinderen om het kampvuur om te vertellen hoe media hun leven beïnvloedt en om vragen te beantwoorden van kinderen. Interactie op de ouderwetse manier om aandacht te vragen voor de leuke aspecten van communicatie in deze tijd en (met name voor ouders) uitleg te geven over hoe internetgebruik leuk en veilig kan blijven.
Dit jaar gaat een nog groter aantal kinderen dan vorig jaar aan de slag met het programma MediaMasters, een interactief spel wat kinderen in de klas, maar ook in de bibliotheek en thuis spelen om allerlei verschillende aspecten van internet en (nieuwe) media te ontdekken en te bespreken. En vooral dat laatste is de inzet van MediaMasters: in gesprek blijven, met name met ouders en opvoeders, over wat er allemaal op internet gebeurt. Want, zoals de kinderen rond het kampvuur vertelden, ouders weten vaak niet wat er allemaal speelt op internet.
Toch zijn Nederlandse ouders, vergeleken met ouders uit andere landen, erg “Mediawijs”. Ze zijn geneigd hun kinderen te vertrouwen, maar houden wel in de gaten waarmee huin kinderen zich bezighouden. Een gezonde houding om kinderen te kunnen laten kennismaken met alles wat media 2.0 te bieden heeft en toch de veiligheid te monitoren.
Cabaretier Erik van Muiswinkel, politica Tanja Jadnanansing (Tweede Kamerlid PvdA) en mediamaker Sipke Jan Bousema vertelden aan leerlingen van basisschool Piet Hein in Amsterdam hun verhalen waarna de “bikkels” (het was -ondanks de vuren- behoorlijk koud!) terug in de klas handtekeningen kregen (ambachtelijk, op papier, maar dat werd dan wel weer vastgelegd met smartphones!) en aan de slag gingen met MediaMasters 2013.
Het was een mooie ochtend, goed gepresenteerd door Sipke Jan Bousema, met leuke kinderen en vrolijke gesprekken. Op de een of andere manier had Erik van Muiswinkel inside information van de hoofdpiet, waarover hij kon vertellen (die informatie was minder geschikt voor het jeugdjournaal) en Tanja Jadnanansing had een zodanig vrolijk verhaal dat ze er vanaf die ochtend een heleboel jeugdige vrienden op Facebook bij heeft!
Naast de klas hingen een aantal versies op limericks van kinderen, allemaal erg leuk gemaakt, maar deze illustreert wel erg mooi hoe nieuwe media onderdeel is van het dagelijks leven van (school)kinderen:
Verder lezen over Internet
Mobile18.11.2024
We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel
Online30.10.2024
Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers
Online08.08.2024
Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken
Search05.08.2024
5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert
Online01.08.2024
World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble
Cybercrime21.06.2024
Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat
Gadgets21.06.2024
10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden
Online18.06.2024
Internet thuis wordt dit jaar weer duurder
Verder lezen over Kinderen
Startups11.11.2024
ChatLicense wint Global Impact Challenge van Singularity University en SYNC Ithra
Social Media26.09.2024
Zuckerberg: ‘Social media geen directe invloed op geestelijke gezondheid’
Social Media18.09.2024
Instagram is niet meer hetzelfde voor tieners
Events16.09.2024
Vier 25 jaar Spongebob @ WONDR Experience Amsterdam
Technology16.09.2024
Dit is de opvolger van de veiligste autostoel: Anoris T2 i-Size
De Ferrari onder de autostoelen?Online13.09.2024
Ouders, kinderliedjes blijven straks uit je Spotify-geschiedenis
Social Media03.09.2024
Sociale media mogen niet gedwongen worden kindercontent te filteren
Online02.07.2024