Internet en Social Media hebben een nog steeds onderschat effect op de manier van lesgeven en leren. Het gebruik van Social Media is binnen de school en voor veel lessen niet meer weg te denken. Dat verandert de manier waarop leerlingen en studenten verwachten dat ze over de studie-onderwerpen, het lesprogramma praten met mede-studenten en hun docenten. Het zal ongetwijfeld ook effecten gaan krijgen op de organisatie van het onderwijs.
Ondanks deze ingrijpende wijzigingen is het studie materiaal nog voornamelijk in boekvorm uitgegeven door de bekende schoolboekenuitgevers. Veel van die boeken komen – als boek – wel beschikbaar voor de tablet of de computer. Maar nog steeds boeken. Ook zijn er vooruitstrevende uitgevers die experimenteren met lesmateriaal. Maar dit alles gaat voorbij aan het feit dat de docent natuurlijk nu ook in staat is om zelf lesmateriaal te produceren en de delen met zijn leerlingen. Hier is “Find & Flip” van ed.ted.com een mooie tool.
Deze tool gaat er vanuit dat een docent vooral op YouTube voor zijn onderwerpen goede leerzame filmpjes vindt en deze wil delen en bediscussieren met zijn studenten. In deze instructie film staat hoe dat ongeveer gaat en dat moet voor veel docenten die actief het internet gebruiken in zijn/haar lessen een uitkomst kunnen zijn. Wie van de docenten durft het aan in te zetten of heeft er zelfs al ervaring mee?