Media09.01.2012

Google omhelst oude media met Google Currents


Google wil een graantje meepikken van het succes van newsreaders als Flipboard en Zite en heeft in de VS een betaversie van een nieuwe newsreader app voor smartphones en tablets gelanceerd: Google Currents – het is nog niet bekend wanneer Currents in Europa beschikbaar is.

Newsreaderapps als Flipboard, Zite en Feedly zijn zeer populair onder iPad gebruikers (Flipboard staat op zo’n 10 procent van alle iPads) dus het is te begrijpen dat Google er brood in ziet. Minder te begrijpen is dat Google, ondanks alle informatie, kennis en techniek die het in huis heeft, er niet voor kiest om een intelligente, social newsreader te ontwikkelen – maar kanalen van uitgevers in een nieuw jasje steekt.

google-omhelst-oude-media-met-google-cur.jpg
google-omhelst-oude-media-met-google-cur.jpg

In Google Currents kun je trending nieuwsartikelen of video’s zien, je kunt er een rss-feed van Google reader inzetten en je kunt de kanalen van uitgevers bekijken. Currents heeft al ruim 150 ‘publishing partners‘ die samen 180 edities maken – waaronder The Guardian, TechCruch en de Huff Post. Google biedt ook een ‘self-service platform’, waar uitgevers makkelijk zelf een kanaal kunnen maken. Hiermee slaat Google deels dezelfde weg in als Flipboard, die naast een magazine van je Facebook- en Twittercontacten ook een platform biedt voor kanalen van publishers.

Vreemd
Dit is best vreemd. De uitgevers die zich erbij hebben aangesloten, zeggen eigenlijk: de layout van onze eigen iPad-app is niet goed genoeg – of onze selectie op ons eigen kanaal is niet scherp genoeg, dus doen we het nog eens dunnetjes over in de apps van Flipboard/ Google Currents.

Flipboard en Google dwingen de gebruiker weer terug te gaan naar kanalen van publishers. Terwijl juist de grote opkomst van nieuwsconsumptie via social media bewijst dat mensen niet meer kanaalgebonden willen zijn – en ook moe zijn van langs tientallen website- of app-hoppen. We willen de beste verhalen van ‘all over’ het web, we willen dat de krenten voor ons uit de pap worden gevist. We willen dat ons nieuwsaanbod is aangepast aan onze interesses, maar onze interesses zijn dynamisch en soms weten we niet precies wat deze interesses zijn. En we willen het belangrijke nieuws ook als eerste.

De trending nieuwsartikelen in Current zijn nog wel leuk, maar geeft dus alleen het echt grote nieuws – dat je als het goed is ook bij alle publishers leest. Wat de nieuwsvoorziening nodig heeft is juist om uit de mainstream bubble te ontsnappen en jouw parels uit de longtail te ontdekken. Het enige wat Currents nog enigzins cool maakt is de integratie van de kringen van Google+. Helaas ben je dan wel afhankelijk van wat de mensen in je kringen actief delen, en bij Google+ levert dat op dit moment nog niet veel op om als volwaardig nieuwsnetwerk te dienen. Kringen zijn kleine filter bubbles, waar longtail-nieuws niet snel doorheen reist en vooral trending, viral of exhibitionistisch nieuws te vinden is.

Google Currents is best een leuk tooltje, maar is vooral relevant voor publishers die zelf geen iPad-app willen maken. Currents is verder niet veel meer dan een tablet-compatible rss-reader.

 

Dit artikel is onderdeel van de DutchCowboys-startupserie ‘Van alpha naar beta’ en is geschreven door sociale-mediaredacteur Heleen van Lier voor nine connections (voorheen FdForward).

...

Verder lezen over Google

Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI

Van alle nieuwe code die momenteel bij Google wordt gemaakt schijnt een kwart te zijn gemaakt door computers, in plaats van mensen.

Artificial Intelligence30.10.2024

Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI

Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden

Wil je echt de ultiem goedkoopste vlucht boeken, waarbij je misschien wel drie keer moet overstappen om in Australië neer te strijken, dan kun je daar nu een nieuwe knop voor aantikken in Google Flights.

Online17.10.2024

Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden

AI wint nu ook nog de Nobelprijs: twee zelfs

DeepMind, Google’s lab waarin volop met kunstmatige intelligentie wordt geexperimenteerd, is in de prijzen gevallen.

Artificial Intelligence09.10.2024

AI wint nu ook nog de Nobelprijs: twee zelfs

Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht

De rechter heeft nu bepaald dat Google de Google Play appwinkel drie jaar lang open moet stellen voor de concurrentie.

Mobile08.10.2024

Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht

Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen

Shit, telefoon gestolen. Google introduceert nu drie nieuwe opties om te zorgen dat de dief niet bij je data kan.

Mobile07.10.2024

Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen

Knoop straks in het Nederlands een gesprek aan met Gemini Live

Google Gemini Live was al beschikbaar, ook voor Nederlanders, maar nog niet officieel in het Nederlands. Daar komt in de komende weken dus verandering in.

Artificial Intelligence03.10.2024

Knoop straks in het Nederlands een gesprek aan met Gemini Live

Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels

Epic had Google vier jaar geleden al aangeklaagd voor het runnen van een monopolie op de appwinkel, maar nu komt daar een nieuwe rechtszaak bij. 

Mobile01.10.2024

Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels

Google introduceert een speelse doodle met popcorn

Search25.09.2024

Google introduceert een speelse doodle met popcorn