Of deze: ‘Consumenten snappen de structuur en vinden elementen van de propositie positief.’
Vertaald in gewoon Nederlands: de KPN gaat de prijzen van mobiel internetten fors verhogen.
In datzelfde boeventaaltje valt ook nog te lezen: dat er niet apart betaald hoeft te worden voor bepaalde diensten, en dat er geen diensten geblokkeerd worden.
Aan mijn hoela!
Wat KPN had moeten zeggen is het volgende:
Die vermaledijde Neelie Smit Kroes gaat ons verbieden om de inhoud van wat onze klanten versturen te lezen. Dat wilden we graag omdat dat de enige manier is om te zien of onze klanten met elkaar communiceren via apps die ons geen cent opleveren. Als we dat zouden mogen zouden wie die apps desnoods nog individueel kunnen blokkeren zodat die klanten weer moeten gaan sms’ en en daar verdienen we tenminste grof geld mee. Maar ja, rechtszaken daarover gaan we verliezen, dus daar beginnen we maar niet aan. Dus moeten we onze klanten op een andere manier een poot uit zien te draaien en daarom gaan we alle prijzen verhogen. Eigenlijk is het allemaal onze eigen schuld, want terwijl de afgelopen tien jaar de ene na de andere noviteit in gebruik werd genomen zaten wij met onze armen over elkaar te suffen. We dachten dat onze klanten in 2020 nog steeds aan sms zouden doen, maar dat blijkt niet zo te zijn. Dus zullen we onze prognoses op een andere manier waar moeten maken.
Nog zo’n prachtig zinnetje: ‘Bij een goede abonnementskeuze wordt de rekening voor de klanten niet hoger.’
Tja, waarom zou je er dan überhaupt aan beginnen?
Als uitsmijter de boude bewering: dat de nieuwe betaalmodellen samengesteld zijn zijn met behulp van onder anderen de klanten.
Dat zal wel, maar voor ons, de klanten, ware het beter geweest zijn als KPN de Consumentenbond en Neelie Smit Kroes daar er ook bij betrokken had.
Dat wordt voor iedereen een hoop gereken als die betaalmodellen per 5 september uitgerold gaan worden. Kijk dus goed uit wat KPN u de komende tijd in onbegrijpelijke taal in grote en kleine letters allemaal wijs probeert te maken.
Als ik het allemaal goed begrijp komen er voor KPN- en Hi-klanten drie varianten in de contracten. Eentje voor klanten die voornamelijk willen bellen en sms’en. Die zitten waarschijnlijk voornamelijk in bejaardentehuizen, want waarom zou je met een smartphone nog een sms willen versturen á 50 eurocent?
Terwijl berichten op en neer jassen naar individuelen of in bulk naar vriendengroepen via Facebook, Google Groups, Chat of +, WhatsApp, Twitter en weet ik veel wat nog meer tools des tijds allemaal voor nop kan.
Maar goed, wil je meer dan alleen maar bellen en sms’en dan levert KPN straks bundeltjes met internet.
Goed lezen en daarna goed nadenken: De hoeveelheid belminuten, sms’jes of internet MB’s loopt samen op, afhankelijk van de hoogte van de bundel.
Net als over het Premium Pakket, met een hogere internetsnelheid en meer MB’s voor mobiel internet.
Wie straks een abonnement aanschaft dat duurder is dan 45 euro per maand krijgt bij malheur een gratis leentoestel, mag gebruik maken van Premium-Helpdesk en een proactief abonnementsadvies.
Het is te hopen dat ze op die helpdesk en bij de afdeling proactief abonnementsadvies de klanten straks in begrijpelijk Nederlands te woord kunnen staan.
Er gloort hoop. Hoop, omdat we met zovelen boven op elkaar in zo’n klein landje zitten. Dat nadeel heeft in ieder geval een groot voordeel: ooit gaan we meemaken dat heel Nederland, om te beginnen in alle bebouwde kommen, voorzien is van bliksemsnel draadloos internet. Met frisse en jonge, vernieuwende providers die elkaar tot op het bot concurrren in het voordeel van de klant.
Dan kan KPN, de Nationale Neanderthaler, het helemaal schudden.
De abonnementen van het KPN-merk Telfort zijn volgend jaar aan de beurt.
Tenminste, als KPN tegen die tijd niet zoveel klanten kwijt geraakt is dat het zijn verlies pakt, op deze dwaze schreden terugkeert en daarna probeert een renoverende stap naar de toekomst te maken.