Media02.04.2011

Musipedia vindt elk drammerig deuntje


musipedia-vindt-elk-drammerig-deuntje.jpg
musipedia-vindt-elk-drammerig-deuntje.jpg

Iedereen heeft het wel eens, dat je een deuntje hoort, bewust of onbewust, en dat je dat vervolgens niet meer kwijtraakt. Soms is dat irritant, maar soms gaat het ook om een nummer dat je echt zou willen horen of hebben. Shazam is een van mijn favoriete apps omdat ik zo al heel wat nieuwe nummers heb leren kennen. Shazam kan korte audiofragmenten identificeren (een paar seconden uit een opname), zelfs als het wordt verzonden via een telefoonverbinding. Shazam gebruikt daarvoor audio fingerprinting, een techniek voor het identificeren van specifieke opnames. Shazam vindt precies de opname die een bepaald fragment bevat, maar geen andere opnames van hetzelfde stuk. En als het gaat om een deuntje dat in je hoofd zit en dat je later wil vinden dan kan Shazam je niet verder helpen. Fluiten naar Shazam, of neuriën helpt niet. Tijdens de wintersport een deuntje opgepikt dat ik eigenlijk al heel lang kende, maar waarvan ik nog steeds niet wist wie of wat het was. Om dan nog zoiets te vinden is Musipedia een uitkomst. Wat een schitterende site!

Musipedia is een zoekmachine voor het identificeren van muziekstukken. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door het fluiten van een melodie, het spelen ervan op een – briljant vormgegeven – virtueel pianotoetsenbord of het tikken van het ritme op het toetsenbord van de computer.

Apart ook dat iets al zo lang kan bestaan, en toch nog zo onbekend kan zijn. Musipedia werd al in 1997 gestart door Rainer Typke en is steeds door hem verder ontwikkeld. Voordat de Wikipedia-achtige functies voor samenwerking werden toegevoegd (bewerken en verwijderen van bestaande gegevens is mogelijk sinds 2004), noemde hij de muziekzoekmachine “Melodyhound”. Sinds 2006 kan de Musipedia zoekmachine ook gebruikt worden voor het doorzoeken van het world wide web op MIDI-bestanden.

Musipedia biedt drie manieren van zoeken: Op basis van de melodie, toonhoogteverschillen en tijd, of op basis van het ritme alleen. Neurieën, fluiten en virtueel pianospelen, alles kan.
Vooral de Flash Piano is van grote schoonheid, en ook nog eens zeer goed. Ik vond het deuntje al heel snel (terwijl ik op veel andere sites niet verder kwam dan een reeks volstrekt afwijkende liedjes).
Musipedia vond het razendsnel en via Spotify vond ik vervolgens weer hele mooie andere uitvoeringen van het nummer. Sometimes I just loooove technology!

En voor wie het interesseert, het ging om Narcotic van Liquido, je weet wel: “taadaatatatatatatatáádaatatatatatatataadaatatatadaatatatata…”

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...

Verder lezen over Muziek

Commercieel uitzenden van muziek moet betaald worden

De naburige rechten zijn wat minder bekende rechten binnen de creatieve industrie. Ze gaan vooral over het uitvoeren en uitzenden van creatieve werken en zijn vastgelegd in de Wet op de Naburige Rechten (WNR). Volgens artikel 7 van de WNR moeten degenen die voor commerciële doeleinden muziek spelen of uitzenden, hiervoor een billijke vergoeding betalen.

Online07.10.2024

Commercieel uitzenden van muziek moet betaald worden

Spotify Daylist nu ook beschikbaar in Nederland

Gedurende de dag verandert je stemming wel eens, en daarmee ook de muziek waar je op dat moment naar wilt luisteren. Misschien heb je ‘s ochtends tijdens je ontbijt of een kop koffie zin om klassiek te luisteren, terwijl je ‘s middags door de woonkamer danst op beats van Tiësto. Spotify helpt je om de perfecte muzikale dag te hebben met veel variatie.

Entertainment04.09.2024

Spotify Daylist nu ook beschikbaar in Nederland

Summergadgets giftguide: de leukste gadgets voor de zomer

De zomer is volop bezig, en dat is natuurlijk ook het perfecte moment om jezelf en/of je geliefden te verwennen met de nieuwste gadgets. Van draagbare luidsprekers voor strandfeesten tot slimme zonnebrillen en waterdichte drones voor avontuurlijke opnames, of leuke nieuwe gadgets voor in en om huis, er is voor ieder wat wils.

Gadgets15.08.2024

Summergadgets giftguide: de leukste gadgets voor de zomer

Dit zijn 4 tips om je gehoor te verbeteren

Je kunt vaak horen dat je je gehoor moet beschermen, maar wat als je het niet zozeer wil beschermen, maar juist wil verbeteren? Dat kan gewoon. Er zijn meerdere manieren om je gehoor te verbeteren, waardoor je bijvoorbeeld muziek of de stem van je geliefde kunt horen zoals het bedoeld is. We geven je 4 tips om je gehoor te verbeteren.

Lifestyle03.07.2024

Dit zijn 4 tips om je gehoor te verbeteren

Je krijgt Spotify Wrapped nu het hele jaar door met My Spotify

Spotify komt met iets nieuws: My Spotify, en dat is eigenlijk een Wrapped die je elke dag kunt bekijken.

Entertainment11.06.2024

Je krijgt Spotify Wrapped nu het hele jaar door met My Spotify

Documentaire ‘Tomorrow is a Mystery’ over de diepere betekenis van festivals

Vandaag heeft Mysteryland, een van ’s werelds langstlopende dance festivals, ‘Tomorrow is a Mystery’ – een documentaire uitgebracht op Prime Video over de diepere betekenis van festivals. Vol nostalgische archiefbeelden van de afgelopen drie decennia.

Entertainment06.06.2024

Documentaire ‘Tomorrow is a Mystery’ over de diepere betekenis van festivals

Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

Nissan geeft in-car entertainment een nieuwe betekenis met de nieuwe Townstar Karaok-e. Deze bestelwagen maakt het niet alleen mogelijk om onderweg je favoriete nummers luidkeels mee te zingen, maar toont ook de oneindige mogelijkheden van de Townstar-modellen.

Automotive15.05.2024

Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

Na wetenschappers nu ook AI-brandbrief vanuit muziekindustrie

Billie Eilish, CAKE, J Balvin, Imagine Dragons, Jadakiss, Katy Perry, Kim Petras, Pearl Jam: allemaal staan ze op een brandbrief tegen AI. Kunstmatige intelligentie maakt veel mensen in vooral de creatieve industrie bang...

Online03.04.2024

Na wetenschappers nu ook AI-brandbrief vanuit muziekindustrie