30.03.2010
Media

Silicon Valley is geen werknemersparadijs meer

By: Dominique Dewitte

BlogMedia
silicon-valley-is-geen-werknemersparadij.jpg
silicon-valley-is-geen-werknemersparadij.jpg

Silicon Valley heeft zijn aureool van werknemersparadijs van de Verenigde Staten verloren. Dat blijkt uit een rapport van het magazine Fortune.

Voor de eerste keer in vier jaar vallen de beste drie Amerikaanse bedrijven voor tewerkstelling buiten Silicon Valley. Volgens John Rosica, verantwoordelijke voor de regio Californië bij Management Recruiters International, is de situatie in Silicon Valley het ergste in meer dan 20 jaar.

Software-leverancier SAS Institute uit North-Carolina voert dit jaar de lijst aan, gevolgd door makelaar Edward Jones uit St. Louis en Wegmans Food Markets uit Rochester. Google staat op de vierde plaats. De techbedrijven ontkennen echter dat er op de werkvloer minder tevredenheid zou zijn dan in het verleden. Rosica vermoedt dat de overgebleven werknemers het veel te druk hebben om zich af te vragen of ze zich wel gelukkig voelen.

In februari vorig jaar werd NetApp nog bekroond tot beste werkgever van de Verenigde Staten, maar op het hoogtepunt van de economische recessie moest het bedrijf amper enkele weken nadien aankondigen dat het personeelsbestand met ongeveer 6 procent zou moeten afgebouwd worden,merkt het persbureau Bloomberg op. “NetApp stelde daarbij dat klanten hun bestedingen gevoelig hadden teruggeschroefd, zodat het bedrijf naar eigen zeggen uiteindelijk geen andere keuze meer had dan een aantal banen te elimineren. De problemen van NetApp kondigden mogelijk het einde aan van de dominantie van Silicon Valley als werkgever. Dit jaar is NetApp al teruggevallen tot een zevende plaats. Het SAS Institute heeft echter nooit personeel moeten ontslaan wegens economische redenen.

Afvloeiingen vormen slechts één van de redenen achter de tanende populariteit van Silicon Valley. Ook de lonen worden teruggeschroefd en werknemers krijgen heel wat minder voordelen aangeboden. “Gekoppeld aan de hoge woningprijzen, wordt het voor de regio daardoor heel wat minder aantrekkelijk om nieuwe medewerkers te kunnen aantrekken,” stipt Bloomberg aan. “Sinds het begin van de eeuw is de verloning in Silicon Valley met 1,3 procent gestegen, terwijl de lonen op nationaal vlak met 3,1 procent stegen. Er is ook minder risicokapitaal beschikbaar in Silicon Valley, dat bovendien grotere concurrentie krijgt van nieuwe technologie-centra zoals Huntsville in Alabama en Austin in Texas. Volgens de Silicon Valley Community Foundation zijn die regio’s ook handiger om geld te vinden bij de federale overheid.

Silicon Valley werd bijzonder hard getroffen door de economische recessie. De werkloosheid ligt er hoger dan het Amerikaanse nationaal gemiddelde op één jaar tijd werden er ongeveer 90.000 banen geschrapt. “De bedrijven in Silicon Valley zijn zeker geen slavendrijvers geworden, maar ze moeten werken met een kleinere personeelsbezetting en steeds meer ontslagen werknemers zoeken andere regio’s op,” merkt John Rosica nog op. Tom Davenport, analist bij het adviesbureau Towers Watson, voegt er aan toe dat ook de aandelenopties niet meer zo verleidelijk zijn dan voorheen. De aandelen zijn tijdens de recessie immers gevoelig in waarde gedaald. De drie bedrijven uit de toplijst van Fortune hebben geen beursnotering. Volgens Davenport was de ommekeer op de beurs de belangrijkste oorzaak van de problemen in Silicon Valley. Via

Share this post