Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.
In Nederland lopen inmiddels genoeg discussies op de website van Rethinkingmedia over dit onderwerp. En toch blijft het geweldig als er weer eens een topman uit de uitgeefwereld zijn ogen sluit voor een veranderende wereld.
Zo ook John Malone, topman van de Amerikaanse mediagigant Liberty Global, die meenst dat kranten zichzelf de nek om draaien door de enorme stroom gratis nieuwsberichten die ze voortdurend op internet zetten. Liberty is voor 50,2% eigenaar van de Vlaamse mediamaatschappij Telenet. `De zogenaamde `web first`-strategie, waarbij uitgevers primeurs eerst op internet plaatsen en later pas in de krant, slaat nergens op als er geen ijzersterk verdienmodel tegenover staat.`
Volgens Malone liggen de meeste kranten in de Verenigde Staten op apegapen. Door de web first-strategie wordt geen geld verdiend aan de websites :
“De concurrentie op internet is moordend. Er wordt door nieuwsmakers overal ter wereld te veel waarde gehecht aan het aantal mensen dat de websites bezoekt. Veel unieke bezoekers betekenen echter niet dat het geld vanzelf binnenstroomt. Daar zijn helaas trieste voorbeelden genoeg van“, aldus Malone.
Consumenten zijn volgens Malone best bereid te betalen voor hoogwaardig en betrouwbaar nieuws op internet. Een krantenbedrijf kan zich zo onderscheiden van de `onzin knip-en-plakblogs`, die steeds populairder worden. Bron (Express.be)
Verder lezen over Kranten
Media15.08.2023
NYT laat zich niet meer ‘misbruiken’ door AI-chatbots
Media27.02.2023
Factcheck marathon van samenwerkende media
In aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale StatenOnline19.02.2023
Media klagen ChatGPT-maker aan vanwege trainingsmiddelen
Gaming01.02.2022
Wordle is nu een krantenpuzzel
New York Times neemt de populaire game over voor 'zeven cijfers'DC Business03.11.2021
All-Inn Verspreidingen op overname pad
Nieuws14.04.2021
De nacht van 14 op 15 april 1912 was de nacht van de Titanic
Het nieuws bereikte de wereld pas twee dagen laterNieuws16.02.2021
Vanaf 1922 staat er elke ochtend een strip in de krant
Media17.12.2020