Bezige Bij en Europees Commissaris voor de Mededinging Neelie Kroes wil de muziekverkoop via internet vereenvoudigen door een einde te maken aan de versnippering van de auteursrechten. ‘De vrouw van 1 miljard’ werkt hier al een tijdje naartoe…
Eerst even de bekendmaking zélf bij monde van haar woordvoerder Jonathan Todd:
Europa ligt achter op de VS als het gaat om online muziek verkopen en dit ligt volgens Neelie Kroes aan de versnipperde Europese auteursrechten. Elk land heeft eigen regels met betrekking tot auteursrechten. Platenlabels moeten daarom de rechten op hun muziek in elk land van de Europese Unie apart regelen: dit kost veel tijd, is omslachtig en loont vaak niet in kleine landen. Gevolg is dat bijvoorbeeld veel muziek uit Oost Europese landen niet te verkrijgen is via iTunes. Kroes (wellicht een liefhebster van zigeunermuziek? – JP) vindt dit geen goede zaak.
Voor een mogelijke oplossing denkt Kroes aan een organisatie als Buma/Stemra, alleen dan met regels die voor heel Europa zullen gaan gelden. In Frankrijk is er al een begin gemaakt, daar heeft de auteursrechtenorganisatie Sacem aangekondigd de Franse muziekrechten Europees vast te leggen, waardoor Franse artiesten geld krijgen uit heel Europa. Via: NOS.
De Buma/Stemra, niet te beroerd, reageert verheugd: “We zien die situatie met vertrouwen tegemoet. We houden er al vele jaren rekening mee dat de opkomst van het internet grote veranderingen met zich mee gaat brengen. We willen onze activiteiten graag uitbreiden naar andere landen.”
De kans is aanwezig dat eea gaat gebeuren zodra ‘Nikkelen Neelie’ zich ergens mee bemoeit: versus Google – klik hier of vs Intel – klik hier. En dat deze ’terriër van de vrije markt’ zich graag (of in ieder geval actief en al langere tijd) bemoeit met de muziekrechten moge duidelijk zijn. Via Future of Copyright: ‘in September 2008 hield Kroes een ‘roundtable’ over online commerce, met een nadruk intellectueel eigendom. In December 2008 hield Kroes een vervolg vergadering. Onder de deelnemers waren grote namen zoals Ben Verwaayen van Alcatel, (de helemaal opgeknapte? – JP) Steve Jobs van Apple en Sir Mick Jagger.
(Let op: dit betreft het ronde tafel overleg van 2008).
Een van de conclusies van de roundtable was dat de mogelijkheden die het internet biedt voor muziekdistributie worden belemmerd door de verschillende juridische vereisten van de lidstaten. Europese collectieve beheersorganisaties (zoals Buma/Stemra) kunnen niet meer overkoepelende licenties aanbieden voor het wereldwijde repertoire in hun territoir, omdat een significant aantal rechthebbenden recent hun rechten hebben ingetrokken bij verschillende organisaties. Doordat het legale diensten juridische moeilijk wordt gemaakt om muziek aan te bieden, kan de illegale handel in muziek over het internet floreren.’