De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Vanaf het dak van het PostCS-gebouw in Amsterdam zullen vanaf 5 juni een maand lang dagelijks zeventien weldoorvoede en zelfgetrainde postduiven berichten rondsturen. Ze zijn opgeleid door studenten van het Sandberg Instituut om gedurende een maand alle moderne communicatiemiddelen te vervangen, want “privacy bestaat niet meer”, aldus de groep. Dit experiment ‘Something to hide‘ zijn de studenten gestart in het kader van Het Privacy Project, een initiatief van het documentaireplatform Holland Doc en zal uiteindelijk resulteren in een documentaire, die op het digitale kanaal Holland Doc zal worden uitgezonden. Op het DocBlog ‘Something to hide’ op de site van Holland Doc houdt een outside reporter het verloop van het project bij.
“Privacy bestaat niet meer. Onder het mom van veiligheid wordt het huidige systeem bepaald door het populaire geloof in het verifiëren, labelen en opslaan van persoonlijke gegevens. De overheid weet waar we gestudeerd hebben, of we van uitgaan houden, welke boeken we lenen in de bibliotheek, hoeveel geld we hebben en waar we het aan uitgeven. Daar werken we zelf aan mee, tenslotte hebben we er zelf voor gekozen ons privé-leven openbaar te maken op internet en tv. Maar wat als de machthebbenden niet meer kunnen vertrouwen? Op dat moment worden alle traditionele communicatiemiddelen onbruikbaar. We kunnen niet meer mailen, bellen, smsen skypen of faxen. Wat dan?”, aldus de groep studenten van het Sandberg Instituut.
Gedurende één maand vervangt de ontwerpafdeling van het Sandberg Instituut alle interne digitale communicatie door postduiven.
Postduiven zijn betrouwbaar, intelligent, niet snel verdacht en hebben een lange historie in ondergrondse communicatie. Vanaf het dak van het Post-CS-gebouw zullen vanaf 5 juni dagelijks 17 weldoorvoede en zelf- getrainde postduiven berichten sturen. Tegelijkertijd zetten de Sandberg-studenten hun privacy-research door middel van interviews met onderzoekers en -experts én experimenteren ze met alternatieve- methodes van datatransport via kabel, ether of postduif. Het verzamelde materiaal wordt uiteindelijk gemonteerd tot een documentaire die op Holland Doc vertoond zal worden.