Marketing26.10.2018

Welke marketingdoelstelling past bij jouw Facebook-campagne?


Gids om makkelijk de juiste doelstelling te kiezen en zo een succesvolle Facebook-campagne op te zetten

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om Facebook advertising op te nemen in hun marketingmix. Facebook is immers laagdrempelig, familiair en bovenal effectief.

Maar hoe zorg je ervoor dat het advertentiebudget optimaal wordt benut door Facebook om een rendabele Facebook-campagne op te zetten? Een van de sleutelfactoren is het kiezen van de juiste marketingdoelstelling voor jouw campagne. In dit blog worden ze één voor één kort en bondig toegelicht, zodat jij jouw campagne succesvoller kunt aanmaken.

De marketingdoelstelling van je Facebook-campagne: wat wil je bereiken?

Bij het opzetten van een Facebook-campagne moet je over een aantal dingen goed nadenken, waaronder:

 • je marketingdoelstelling
 • je doelgroep
 • de plaatsing
 • het budget
 • de looptijd

De eerste stap is meteen ook de belangrijkste, namelijk het opstellen van de marketingdoelstelling.

De vraag die je hierbij stelt, is: ‘Wat wil je dat mensen doen als ze de advertentie zien op Facebook?’

Wil je graag interactie met je doelgroep, mensen naar je website leiden of gewoon een post zo veel mogelijk bereik geven?

Na het instellen van jouw gewenste doel optimaliseert Facebook de advertentie, zodat je de beste resultaten kunt behalen met betrekking tot jouw doelstelling.

Je kunt in Advertentiebeheer kiezen uit elf doelstellingen die je kunt onderverdelen in drie hoofddoelen. Zo bereik je het maximale met je advertentiebudget!

Bekendheid creëren op Facebook

Stel:

je wilt dat mensen zich bewust worden van jouw bedrijf, product of dienst. Een mooie doelstelling en zeker geschikt voor Facebook advertising. Je kunt namelijk je Facebook-campagne richten op merkbekendheid of bereik, zodat je het maximaal aantal (potentieel) geïnteresseerden kunt bereiken.

Merkbekendheid

De doelstelling ‘merkbekendheid’ is perfect als je mensen wilt bereiken waarvan het waarschijnlijk is dat zij zich jouw advertenties zullen herinneren. Hiermee vergroot je de bekendheid van jouw bedrijf of merk.

Je kunt je merkbekendheid zowel via Facebook zelf als via Instagram of Messenger vergroten.

De beste resultaten met deze doelstelling behaal je door het juiste advertentiemateriaal te kiezen. Het meest geschikt zijn één of meerdere afbeeldingen in de vorm van:

 • een carrousel
 • een diavoorstelling
 • een video

Je wilt namelijk door middel van sterke beelden een herinnering creëren bij gebruikers.

Een link naar je website of een contactformulier is dus al een stapje te ver, omdat je puur voor beeldvorming wilt zorgen.

Facebook geeft een advertentie gericht op het vergroten van je merkbekendheid namelijk weer om het totale aantal mensen dat zich je advertenties herinnert te maximaliseren en niet om mensen naar je website te sturen.

<i>Een advertentie van Garmin gericht op merk-\/naamsbekendheid van een nieuw product. </i>
Een advertentie van Garmin gericht op merk-/naamsbekendheid van een nieuw product.

Bereik

Heb je jouw doelgroep in kaart gebracht? En wil je dat jouw advertentie door het grootste deel van die doelgroep gezien wordt? Dan is de doelstelling ‘bereik’ je beste vriend!

Ook voor het bereiken van deze doelstelling kun je het beste een afbeelding of video gebruiken. Je belangrijkste doel is immers om bekendheid te creëren in plaats van de doelgroep direct aan te zetten tot een handeling.

Je hebt hierbij de keuze uit twee mogelijkheden:

 1. zo veel mogelijk mensen bereiken
 2. je advertentie zo vaak mogelijk tonen

Bedenk goed dat dit laatste spammerig kan overkomen. Deze optie kun je daarom het beste alleen toepassen als je zeker weet dat je doelgroep écht interesse heeft in jouw boodschap.

Een overweging forceren op Facebook

De groep doelstellingen onder de noemer ‘overweging’ is het grootst. Dit zijn doelstellingen die ervoor zorgen dat mensen over je bedrijf gaan nadenken en op zoek gaan naar meer informatie. Het gaat hierbij nog steeds niet zozeer om het creëren van conversies, maar om het creëren van bewustwording.

Verkeer

Heb je een blog geschreven, een nieuw product gelanceerd of is de menukaart van je restaurant veranderd? Dan wil je dat natuurlijk delen met je doelgroep.

Met de doelstelling ‘verkeer’ kun je advertenties maken die mensen naar een bestemming buiten Facebook sturen. Oftewel: jouw website.

Ook is deze doelstelling geoptimaliseerd om het aantal mensen te verhogen dat naar je mobiele- of desktopapp gaat. Handig is dat je met deze doelstelling ook mensen kunt targeten die je app al eerder hebben geïnstalleerd.

Advertenties zijn bij deze doelstelling op te maken voor zowel Facebook als Instagram, waardoor je een nog bredere doelgroep naar je website kunt sturen.

Tip! Advertentiebeheer probeert in de leerfase het budget zo goed mogelijk te verdelen over Facebook en Instagram. Ga echter goed na of Instagram het juiste platform is om verkeer naar je website te sturen. Klik je zelf wel eens op een link of cta-knop binnen Instagram en zit jouw doelgroep überhaupt wel op Instagram? Zo niet, dan kun je jouw advertentiebudget waarschijnlijk beter anders verdelen over Facebook en Instagram.

<i>Een advertentie die zorgt voor zowel engegement als verkeer naar de website. </i>
Een advertentie die zorgt voor zowel engegement als verkeer naar de website.

Betrokkenheid

Likes en reacties, daar draait Facebook toch om?

Wil je met toffe content zo veel mogelijk engagement creëren? Dan kies je voor de doelstelling ‘betrokkenheid’. Hiermee zorg je namelijk dat jouw bericht gezien wordt en dat uitnodigt om op te reageren door middel van een like, opmerking of deelactie.

<i>Een succesvol voorbeeld van een advertentie om engagement te cre\u00ebren. </i>
Een succesvol voorbeeld van een advertentie om engagement te creëren.

Ontvang je liever meer paginalikes? Start dan een likecampagne binnen de doelstelling betrokkenheid.

Facebook laat jouw campagne dan zien aan mensen waarvan het waarschijnlijk is dat zij jouw pagina interessant vinden.

Ideaal als je net start met een Facebookpagina of vlak voor de release van een nieuw product, om vervolgens organisch meer bereik te creëren.

Let op! Deze functie is alleen beschikbaar voor Facebook en (nog) niet voor Instagram.

<i>Een likecampagne op Facebook. </i>
Een likecampagne op Facebook.

Appinstallaties

Heb je een mobiele of desktop app? Dan wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen deze app installeren.

Met de doelstelling ‘appinstallaties’ zorg je dat zo veel mogelijk mensen jouw advertentie zien waarvan het waarschijnlijk is dat zij de app interessant zullen vinden.

Je kunt apps promoten voor platformen als Google Play en iTunes, maar ook voor Facebook Canvas en Amazon Appstore. Opties te over dus!

Videoweergaven

Video is hot!

Zorg ervoor dat je merk bekender wordt door video’s te gebruiken. Bijvoorbeeld voor productlanceringen, het delen van klantverhalen of het delen van behind the scenes beelden.

Met deze doelstelling optimaliseer je jouw advertentie met als doel dat mensen jouw video bekijken. Dit kan op twee manieren:

 • 1.optimaliseren voor tenminste 10 seconden weergave
 • 2.optimaliseren voor onafgebroken videoweergaven van 2 seconden

Tip: Denk goed na over welke weergavetijd realistisch is voor jouw doelgroep en je platformkeuze. Probeer de lengte van een social video sowieso niet langer dan 15 seconden te maken, maar juist kort en krachtig voordat mensen afhaken. Films kijken we wel via Netflix, toch?

Leads genereren

Advertenties met de doelstelling ‘leads genereren’ zijn de beste manier om gegevens te verzamelen van potentiële klanten.

Met deze advertenties geven mensen namelijk hun interesse in een product aan door een formulier in te vullen. Hierdoor kun je direct contact opnemen met potentiele klanten.

Tip: Wil je gratis leads verzamelen? Dat kan! Als je namelijk een leadformulier aanmaakt en een campagne live zet, kun je op de bedrijfspagina het advertentiebericht opzoeken en publiceren via Paginaberichten. Het formulier wordt nu gepubliceerd als organisch bericht. Zorg dat je vervolgens de campagne in Advertentiebeheer pauzeert et voilà: gratis leads voor jouw bedrijf!

Nog een tip: pin het bericht vast aan de bovenkant van je pagina. Nu is het formulier het eerste wat je paginabezoekers zien.

<i>Een leadformulier op Facebook.</i>
Een leadformulier op Facebook.

Chatberichten

Vind je het belangrijk om goede service te verlenen? Facebook Messenger is een laagdrempelige manier om service en hulp aan paginabezoekers te verlenen.

Met de doelstelling ‘chatberichten’ maak je Facebookadvertenties aan die ervoor zorgen dat mensen de conversatie aangaan via Messenger. Hiermee kun je leads genereren, transacties stimuleren, vragen beantwoorden en ondersteuning bieden.

<em>Een Messenger bericht naar aanleiding van een advertentie.<\/em>
Een Messenger bericht naar aanleiding van een advertentie.

Conversies creëren op Facebook

Now we’re talking!

Uiteindelijk zou het toch ideaal zijn als je advertenties op Facebook om kunt zetten tot keiharde verkopen? Dat kan zomaar realiteit worden, als je gevorderd Facebookadverteerder bent en je doelgroep goed kent!

Het mooie van doelstellingen in de categorie ‘conversie ‘is dat je verkopen uit een specifieke campagne ook daadwerkelijk kunt monitoren. Hiervoor is wel één vereiste, namelijk het installeren van de Facebook-pixel op jouw website.

Pixel update: Vanaf 24 oktober 2018 introduceert Facebook de first-party cookies voor de Facebook-pixel om jouw advertentie ervaring te verbeteren!

Conversies

Zorg er met de doelstelling ‘conversie’ voor dat mensen je website, Facebook-app of mobiele app gebruiken.

Met de Facebook-pixel kun je vervolgens conversies volgen en meten. Zo zie je precies hoe veel verkopen of appinstallaties er zijn voortgekomen uit jouw Facebook-campagne.

Verkopen uit catalogus

Met de doelstelling ‘verkopen uit catalogus’ creëer je een dynamische advertentie.

In plaats van adverteren voor één product, kun je meerdere producten uit je catalogus publiceren in een online etalage die mensen direct naar jouw webshop leidt.

Door gebruik te maken van de Facebook-pixel worden de advertenties weergegeven aan mensen die al interesse hebben getoond in je bedrijf door belangrijke acties uit te voeren op jouw website. Deze belangrijke acties bepaal je zelf. Denk aan producten toevoegen aan een wensenlijst of winkelmandje of het invullen van een contactformulier.

<i>Een dynamische advertentie in de vorm van een online etalage op Facebook.</i>
Een dynamische advertentie in de vorm van een online etalage op Facebook.

Winkelbezoeken

Een webshop is natuurlijk leuk, maar er bestaan ook nog fysieke winkels. Met de doelstelling Winkelbezoeken kun je eenvoudig winkellocaties promoten via geotargeting.

Daarnaast biedt Advertentiebeheer van Facebook unieke indelingen die gericht zijn op winkelbezoeken.

Deze doelstelling is niet voor iedereen beschikbaar, omdat de functie van rapporteren en monitoren momenteel nog getest wordt door Facebook zelf.

Wil je nu al eenvoudig meer klanten naar je winkel sturen? Promoot dan vooral leuke acties die exclusief in jouw fysieke winkel gelden. Het is namelijk altijd mogelijk om je te richten tot bezoekers in de omgeving van jouw winkel.

<i>Je kunt targeten op minimaal 17 km in jouw omgeving.</i>
Je kunt targeten op minimaal 17 km in jouw omgeving.

Jouw eigen Facebook advertising campagne opzetten

Het kiezen van de juiste marketingdoelstelling is slechts stap 1 van jouw Facebook-campagne.

Het is niet vanzelfsprekend dat resultaten maximaal worden bereikt door enkel het kiezen van de juiste marketingdoelstelling.

Facebook helpt en stuurt bij, maar een enkele instelling of handeling kan een hoop veranderen in de uiteindelijke resultaten.

redbanana_kantoor
redbanana_kantoor

Red Banana is een online marketingbureau in het Brabantse Roosendaal. Als social advertising specialist zorg ik ervoor dat Facebook-campagnes geoptimaliseerd worden voor de gekozen marketingdoelstelling en ik ga daarbij verder dan Facebook zelf.

Red Banana doet dit voor onder andere Garmin Nederland en optimaliseerde campagnes voor verschillende productlanceringen.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij Facebook advertising of wil je meer weten hierover? Neem dan contact op met Red Banana. Wij zorgen ervoor dat jij het maximale uit je advertentiebudget haalt!

Johan van Kalmthout

Content manager bij Red Banana • Social media & advertising • Inhakers en woordgrappen • Voetbal • Reizen • Sneakers • Nog meer standaard bio-dingen • Kent vriendin via Tinder

Verder lezen over Facebook

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

De wereld van social media verandert steeds meer. Enerzijds omdat Meta nu eenmaal de meeste succesvolle social media-platforms in handen heeft, anderzijds omdat de EU ook zijn zegje doet. En dat zegje komt met veel regel...

Social Media22.02.2024

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

Raar geluid bij het scrollen op Facebook? Zo zet je het uit

Facebook kampt met een technisch probleem waardoor het ineens een heel vervelend voortbrengt wanneer je door je tijdlijn scrollt. Het is ontzettend vreemd en je vraagt je in eerste instantie misschien wel af of het aan j...

Social Media14.02.2024

Raar geluid bij het scrollen op Facebook? Zo zet je het uit

​Facebook, Instagram en Threads geven AI-afbeeldingen een label

Meta gaat op zijn platforms Facebook, Instagram en Threads een label geven aan content die is gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit moet voor meer transparantie zorgen, en hopelijk minder social media-los...

Online07.02.2024

​Facebook, Instagram en Threads geven AI-afbeeldingen een label

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

Er is een klein mirakel gebeurd. Meta-CEO Mark Zuckerberg heeft zijn excuses aangeboden voor de geestelijke problemen die social media kunnen veroorzaken bij vooral jongeren. Sowieso is het vrij uniek dat hij überhaupt...

Social Media02.02.2024

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

​Social medium Facebook wordt 20 jaar: is het nog vernieuwend?

Het kopieert van anderen en het komt zelf met weinig nieuws: het wordt regelmatig gezegd over Facebook, het social medium dat geleid wordt door Mark Zuckerberg. Is dat helemaal terecht, is Facebook inderdaad niet vernieu...

Social Media29.01.2024

​Social medium Facebook wordt 20 jaar: is het nog vernieuwend?

Feestboek, maar dan echt
Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik

In de drukte van het TikTokken, het delen van Stories en het uitdelen van likes, eisen de uren die we op sociale media doorbrengen hun tol. Een verlaagd zelfbeeld, voortdurende druk om het 'perfecte leven' te leiden en m...

Social Media12.01.2024

Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik

​Waarom je even geen Bumble-ads op Instagram ziet

Bumble is het vrouwvriendelijke antwoord op Tinder, maar het bleek niet zo vriendelijk op Instagram te staan. Tinder ook niet trouwens. Moederbedrijf Match heeft daarom besloten om zich geheel terug te trekken van Instag...

Social Media28.11.2023

​Waarom je even geen Bumble-ads op Instagram ziet

​WhatsApp-stickers bewijzen dat AI altijd moet worden gecheckt

WhatsApp is tegen een beschamend probleem aangelopen: als je de WhatsApp-sticker-AI gebruikt om nieuwe stickers te laten genereren, dan voegt het als je op Palestijnse kinderen zoekt geweren toe aan de figuurtjes van kin...

Social Media06.11.2023

​WhatsApp-stickers bewijzen dat AI altijd moet worden gecheckt

Verder lezen over Instagram

Instagram gaat gevraagd én ongevraagd naakt blurren

Instagram wil je beschermen tegen ongewilde dickpics. Je ontvangt ze misschien nog wel: ze worden geblurd.

Social Media11.04.2024

Instagram gaat gevraagd én ongevraagd naakt blurren

​TikTok lanceert straks een Instagram-copycat: TikTok Notes

Instagram heeft zijn eigen Twitter-alternatief gelanceerd en TikTok denkt: dat kan ik ook. Het komt met TikTok Notes, wat echter geen alternatief is voor Twitter, maar voor Instagram. TikTok Notes klinkt als een app waar...

Social Media09.04.2024

​TikTok lanceert straks een Instagram-copycat: TikTok Notes

1 april 2024: dit zijn de leukste inhakers en grappen

Het is weer bijna 1 april, de dag om leuke grappen en grollen uit te halen. Wist je dat de oudst bekende 1 april grap voor het eerst werd vermeld in een Franse bron in het jaar 1508. In Engelstalige landen viert men Apri...

Nieuws01.04.2024

1 april 2024: dit zijn de leukste inhakers en grappen

Deze week viral: vriendelijke voetballers en verwarde pup

Deze week hebben we natuurlijk heel veel 1-aprilgrappen viral zien gaan, maar daar besteden we morgen apart aandacht aan in ons 1-april-artikel. Deze week viral gaat ditmaal om andere dingen, waaronder sympathieke sporte...

Social Media31.03.2024

Deze week viral: vriendelijke voetballers en verwarde pup

​Je kind van 13 op social media? Het is op deze plek verboden

Je kinderen onder de 14 jaar op TikTok? In Florida kun je daarvoor worden gestraft. Er is een wet aangenomen die het strafbaar maakt voor kinderen onder de 14 om zich op social media te begeven. De wet gaat pas per 1 jan...

Social Media27.03.2024

​Je kind van 13 op social media? Het is op deze plek verboden

Deze week viral: Drentse Beyoncé en Star Wars op Empire State

Deze week viel het mee met de gekte rondom viral posts, maar alsnog zijn er een paar pareltjes te noemen: geen zorgen. Daarnaast komt er ook iemand die we al eens eerder bespraken voorbij. Schilderen met handen en voete...

Social Media23.03.2024

Deze week viral: Drentse Beyoncé en Star Wars op Empire State

Threads toont eindelijk de trending topics

Threads had bij lancering heel veel vrij standaard social media-opties niet, maar daar komt steeds meer verandering in. Zo is binnenkort op Threads de optie om de trending topics te zien live. In de Verenigde Staten zien...

Social Media20.03.2024

Threads toont eindelijk de trending topics

Tijdreizen op Instagram: posten in het verleden straks mogelijk

Wil je op vakantie in verband met kans op inbraak liever niet posten, maar vind je het qua dagboek wel leuk als de posts op de dag zijn geplaatst dat je daar ook echt was? Binnenkort schijn je te kunnen terugposten op In...

Social Media18.03.2024

Tijdreizen op Instagram: posten in het verleden straks mogelijk

Instagram laat je tijdreizen

Verder lezen over Online Marketing

​OBI4wan, Spotler en Squeezely samen verder als één organisatie

OBI4wan, Spotler Nederland en Squeezely integreren hun operationele bedrijfsvoering en gaan verder als één organisatie onder de naam Spotler NL. Alle drie de bedrijven zijn al geruime tijd onderdeel van de Spotler Grou...

Marketing06.03.2024

​OBI4wan, Spotler en Squeezely samen verder als één organisatie

​Community Manager Appreciation day: wat doet een Community Manager?

Het is vandaag de internationale dag van het waarderen van communitymanagers. Maar er is tegelijkertijd veel vaagheid over deze vrij moderne rol. Dat komt mede omdat deze rol in het ene bedrijf veel omvattender is dan in...

Online22.01.2024

​Community Manager Appreciation day: wat doet een Community Manager?

​Deze merken hebben Snapchat helemaal begrepen

Snapchat is een van de meest populaire social media onder jongeren en dat maakt het voor bijvoorbeeld bedrijven een heel interessante plek om aanwezig te zijn. Maar is alleen aanwezig zijn en het standaard adverteren gen...

Social Media28.12.2023

​Deze merken hebben Snapchat helemaal begrepen

​Google: ‘Dit zijn de digitale marketingtrends van 2024’

Het zijn de laatste weken van 2023 en iedereen is bezig met het nieuwe jaar: wat zijn de trends, wat verwachten we? Google helpt je een handje door een beetje sturing te geven: dit is wat er volgens de zoekmachinegigant...

Marketing14.12.2023

​Google: ‘Dit zijn de digitale marketingtrends van 2024’

Growth hacken: waarom dat anno 2023 zo populair is

Growth hacken, het klinkt als iets wat met cybercrime te maken heeft, maar niets is minder waar. Het betekent vooral het slim inzetten van het internet om groei mogelijk te maken. Een trend die al in 2014 vanuit de Veren...

DC Business26.10.2023

Growth hacken: waarom dat anno 2023 zo populair is

10 slimme, toepasbare lessen over marketing en werk vanaf Inbound 2023

De afgelopen dagen was het druk in Boston, want Hubspot hield zijn jaarlijkse bijeenkomst Inbound 2023. AI voerde, mede door aankondigingen van het bedrijf, de boventoon, maar er waren ook veel leuke, inspirerende en amb...

Marketing08.09.2023

10 slimme, toepasbare lessen over marketing en werk vanaf Inbound 2023

HubSpot komt met HubSpot AI: generatieve AI voor MKB’s

HubSpot heeft tijdens zijn jaarlijkse evenement Inbound onthuld AI-functonaliteit toe te voegen aan zijn software. Er komt een speciaal HubSpot AI-gedeelte waarin allerlei functionaliteiten met kunstmatige intelligentie...

Marketing06.09.2023

HubSpot komt met HubSpot AI: generatieve AI voor MKB’s

HEMA lanceert SLAYMA Roblox-collectie in de populaire game

HEMA lanceert als eerste Nederlandse merk een collectie op Roblox. Het maakt deel uit van de SLAYMA summer school-campagne van het merk. Het is voor het eerst dat een merk uit ons land Roblox inzet binnen een marketingca...

Marketing18.08.2023

HEMA lanceert SLAYMA Roblox-collectie in de populaire game

Rookworstkettingen, tompoucejurkjes en hotdogtasjes