Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl
SIRE – de stichting die maatschappelijke onderwerpen onder de aandacht brengt – komt met een nieuwe, nogal opvallende campagne die gericht is op jongens, met name jonge jongens die nog op de basisschool zitten. “Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn” is de centrale vraag van deze campagne, met als doel ouders aan het denken zetten over de opvoeding van jongens. Ze ontwikkelen zich namelijk beter wanneer ze meer experimenteren en risico’s nemen. Jongens moeten weer bomen klimmen, hutten bouwen en vuurtjes stoken, want de afgelopen jaren is hun ‘jongensgedrag’ niet voldoende gewaardeerd waardoor hun ontwikkeling geremd wordt.
“Jongens en meisjes zijn gelijkwaardig, maar niet hetzelfde” en dus moeten ze op een andere manier opgevoed worden, aldus SIRE. Tegenwoordig moeten kinderen blijkbaar te veel stil zitten, luisteren en zich netjes gedragen, dat ze minder ravotten en stoeien.
Broekie: de onverwoestbare spijkerbroek
Om aan te geven dat jongens er weer op uit moeten trekken en kwajongensstreken uit moeten halen, komt SIRE nu met de onverwoestbare spijkerbroek: Broekie. Deze is gemaakt met meer dan 60 procent Dyneema, een supersterke vezel op basis van Ultrahoog Moleculair Polyethyleen. Je ziet er niks aan, maar deze stof is 15 keer sterker dan staaldraad. Je moet dus een flinke jongen zijn om deze broek nog kapot te krijgen. Ondanks dat hij ‘onverwoestbaar’ is, moet het dragen ervan wel prettig zijn. Broekie kan overigens gewonnen worden via de website, maar is (nog) niet te koop.
Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik weinig weet van hoe jonge jongens op dit moment worden opgevoed, maar ik heb wel sterk het idee dat er veel minder wordt buiten gespeeld dan vroeger. En dat is toch waar SIRE op doelt lijkt me. Als kind waren wij altijd buiten, met kapotte broeken waar al tien keer een nieuw lapje op gezet was. Het zal met zeker ook een beetje met de technologische ontwikkeling van computers, tablets en smartphones te maken hebben dan jongens (en ook meisjes) veel minder buiten spelen en dat is natuurlijk jammer.
Onderzoek
SIRE roept echter niet zomaar dat jongens weer jongens moeten zijn, het is gebaseerd op verschillende onderzoeken en dit zijn een aantal van de resultaten:
- jongens krijgen vaker straf voor hetzelfde gedrag dan meisjes (drie keer vaker)
- jongens krijgen vaker de diagnose ADHD (vier keer vaker)
- meisjes worden veel positiever benaderd in het onderwijs door hun beter ontwikkelde sociale vaardigheden
- in het passend onderwijs voor kinderen met leer- en/of gedragsproblemen zitten drie keer zo veel jongens als meisjes
- 56 procent van de ouders met jongens herkent het probleem dat jongens niet genoeg de ruimte krijgen en daardoor worden geremd in hun ontwikkeling
Als het dus een beetje meezit dan worden er over een tijdje weer propjes geschoten in de klas, zie je in het bos weer zelfgemaakte boomhutten en liggen jongens met blaaspijpen en papieren pijltjes in de bosjes. Meer info vind je op de website laatjijjouwjongengenoegjongenzijn.nl.
Op Twitter is er natuurlijk weer een heleboel te doen om dit spotje – dat was te verwachten – dat niet bij iedereen goed valt. Lang niet iedereen heeft de inhoud goed begrepen. Natuurlijk generaliseert SIRE en zijn er jongens die helemaal niet van ravotten houden, maar het gaat om de algemene trend. Gelukkig zijn er ook mensen die het wel begrijpen of die erom kunnen lachen. Een aantal van deze reacties op een rij.
Verder lezen over Kinderen
Startups11.11.2024
ChatLicense wint Global Impact Challenge van Singularity University en SYNC Ithra
Social Media26.09.2024
Zuckerberg: ‘Social media geen directe invloed op geestelijke gezondheid’
Social Media18.09.2024
Instagram is niet meer hetzelfde voor tieners
Events16.09.2024
Vier 25 jaar Spongebob @ WONDR Experience Amsterdam
Technology16.09.2024
Dit is de opvolger van de veiligste autostoel: Anoris T2 i-Size
De Ferrari onder de autostoelen?Online13.09.2024
Ouders, kinderliedjes blijven straks uit je Spotify-geschiedenis
Social Media03.09.2024
Sociale media mogen niet gedwongen worden kindercontent te filteren
Online02.07.2024