Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Aan het einde van het jaar komen traditioneel de lijstjes. Maar er is meer want als we achteromkijken wat zien we dan. Hebben we alles wel zo goed gedaan dit jaar. Hebben we inderdaad sociale en maatschappelijke zaken echt aangepakt. Of hebben we ons drukker gemaakt om appende en selfies makende mensen, om de prijs van brandstof, zwarte pieten of roetpieten, de opstelling van het Nederlands voetbalelftal en al die andere onderwerpen die dit jaar trending waren.
We hebben echt over alles een mening maar klopt deze altijd wel. Ipsos, een van de grootste marktonderzoeksbureaus ter wereld, kijkt met ons mee. Over de mispercepties, zeg maar het gat tussen de perceptie en werkelijkheid. Hoe zit dat precies in Nederland en weten we eigenlijk wel hoe het met ons landje gaat als we het hebben over klimaatverandering, immigratie en andere actuele maatschappelijke thema’s. We zouden een longlist kunnen maken met andere onderwerpen want ook vragen als wat vinden we van Brexit, Trump en Facebook horen daarbij.
Ipsos onderzocht voor het vijfde jaar op rij hoe groot het gat daadwerkelijk is tussen die perceptie en de werkelijkheid in Nederland. Dit onderzoek ‘Perils of Perception’ toont ons welke basisfeiten bekend zijn bij burgers in 37 landen, en welke niet. Hierbij wordt aangetoond hoe onze sociale context invloed heeft op de manier waarop we de ‘werkelijkheid’ zien. Een greep uit de meest recente resultaten van het ‘Perils of Perception’ onderzoek lees je hieronder:
Klimaatverandering
Vanaf het moment dat de Wereld Meteorologische Organisatie is begonnen met het meten van de gemiddelde wereldwijde temperatuur, zijn de laatste 17 van de 18 jaar gemiddeld het warmst. Desondanks onderschat het algemeen publiek de globale toename van de temperatuur. Nederlanders denken dat slechts 7 van de afgelopen 18 jaar de warmste ooit waren.
Het aandeel van de energieconsumptie dat uit hernieuwbare bronnen komt, wordt in de meeste landen fors overschat. De gemiddelde Nederlander schat dat 22% van onze energieconsumptie komt van hernieuwbare energiebronnen, terwijl het daadwerkelijke aandeel slechts 6% is.
Immigratie en demografie
Immigratie wordt in de meeste landen enorm overschat. Nederlanders denken dat 1 op de 4 mensen in Nederland immigrant is (niet geboren in Nederland). Het werkelijke aandeel is minder dan de helft, namelijk 12%. In alle landen die deelnemen aan het onderzoek, met uitzondering van Turkije, wordt de grootte van de moslimgemeenschap overschat. In Nederland met een factor 4; gemiddeld denken Nederlanders dat.
Criminaliteit en geweld
Het aantal doden door het gebruik van vuurwapens wordt in Nederland, maar bijvoorbeeld ook in Zuid-Afrika en Zweden, overschat. Daarnaast denken Nederlanders dat de gevangenissen voller zitten dan het geval is.
Economie
Het aandeel van de bevolking dat werkloos of op zoek naar een baan is, wordt in alle landen in het onderzoek grof overschat. Gemiddeld over alle 37 landen is de inschatting van de werkloosheid bijna 5 keer groter dan het daadwerkelijke percentage (gemiddelde inschatting is 34% terwijl het in de werkelijkheid rond de 7% ligt). Nederlanders schatten de werkloosheid meer dan vier keer te hoog in (18% versus 4% in werkelijkheid).
Vaccinaties
De vaccinatiegraad wordt in alle 37 landen onderschat. De gemiddelde inschatting is dat 73% van alle baby’s de aanbevolen vaccinaties heeft gekregen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is dat in de realiteit 94%. Nederlanders schatten de vaccinatiegraad in op 81%.
Misperceptions Index
In de ‘Misperceptions Index’, waarop alle 37 landen gerangschikt worden van meest tot minst accuraat, staat Nederland op plek 21. De mispercepties over belangrijke maatschappelijke thema’s in Nederland zijn sterker dan in, bijvoorbeeld, de Verenigde Staten, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.
Bovenstaande gegevens komen uit de Ipsos MORI Perils of Perception Survey 2018. Voor dit onderzoek zijn 28.115 mensen ondervraagd tussen 28 september en 16 oktober 2018. Het onderzoek is uitgevoerd in 37 landen via het Ipsos Online Panel.
Bron : Ipsos
Header Afbeelding : CC0 Public Domain
Perils of Perception : Ipsos Nederland
Verder lezen over Onderzoek
Cybercrime29.10.2024
25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Marketing01.10.2024
Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten
Nieuws17.09.2024
Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!
Social Media04.09.2024
“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media
Nieuws21.08.2024
De stollingsgesteenten cyclus op aarde
Artificial Intelligence14.08.2024
Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?
Nieuws12.08.2024