Een samenwerking tussen een commercieel merk en een goed doel heeft voor beide partijen een positief effect. Het vergroot zelfs de aankoopintentie en verbetert de merkperceptie, zo blijkt uit recent onderzoek opgezet door XXS Amsterdam in samenwerking met War Child en onderzoeksbureau Flycatcher.
In het nationale onderzoek, naar de effecten van co-branding, is gekeken naar de mening van de Nederlandse consument over een samenwerking tussen een goed doel en een fast-mover.
“In een tijd waar het voor merken en fast-movers steeds moeilijker wordt om zich te onderscheiden en waar goede doelen gekort worden op subsidies waardoor ze nieuwe bronnen moeten aanboren, biedt pro-sociale marketing enorme kansen,” aldus José Evers, Strategy Partner bij XXS Amsterdam.
War Child
Bernard Uyttendaele, voormalig directeur van War Child, benaderde creatief bureau XXS Amsterdam met het idee om War Child op pakken melk te vermelden, als een nieuwe, efficiënte manier om inkomsten te genereren. XXS Amsterdam, een bureau dat werkt voor zowel goede doelen als voor retailers en fast-movers, besloot een onderzoek op te zetten om te kijken naar de effecten van co-branding en welke vorm het beste zou werken.
Het onderzoek toont aan dat 67% van de Nederlandse consumenten positief is over een dergelijke samenwerking. Ruim een kwart (27%) is zelfs eerder geneigd producten te kopen van een merk dat samenwerkt met een goed doel.
Positief
Maar nog interessanter is de vraag: heeft de samenwerking met een goed doel als War Child invloed op de merkperceptie en aankoopintentie? Een kwart geeft wederom aan dat het beeld over het merk positiever wordt wanneer er een samenwerking is met een goed doel. Deze vorm van pro-sociale marketing lijkt dus goed te werken voor beide partijen.
Robbert Bodegraven, advocacy en campagne directeur bij War Child Holland: “De markt voor goede doelen staat onder druk. Dit komt door de economische tegenwind van de afgelopen jaren en de grote concurrentie tussen de goede doelen. Al groeit de economie langzaam weer, door de druk op structurele inkomsten is het belangrijk dat we blijven zoeken naar nieuwe samenwerkingen en manieren van fondsenwerving. Het is geweldig om te zien dat de Nederlandse consument het hart op de goede plek heeft en liever voor een product kiest dat anderen helpt.”