Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.
Hebben reclame- & marketingbureaus het decennialang bij het verkeerde eind gehad? Daar lijkt het wel op nu een recente studie van de Ohio State University aantoont dat seks in reclamecampagnes ervoor zorgt dat mensen zich merknamen minder goed kunnen herinneren. Seks, maar ook geweld, leidt blijkbaar de aandacht af van de producten waarvoor reclame wordt gemaakt.
De professoren van de staatsuniversiteit van Ohio gebruikten voor deze studie gegevens uit 53 experimenten die de voorbije 44 jaar werden uitgevoerd. In totaal namen aan die experimenten 8.500 mensen deel. Ze vergeleken ook verschillende soorten media: kranten, tijdschriften, films en zelfs videogames.
Na een vergelijking van alle resultaten kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat mensen die reclames te zien krijgen met een context van geweld of seks minder goed op de boodschap letten die in de reclame naar voren wordt gebracht. Mensen bleken in zulke gevallen ook sneller de merknaam te vergeten.
Wanneer mensen geconfronteerd worden met advertenties in media die volgens hun eigen visie seksueel waren getint, bleken ze volgens de onderzoekers tegenover de reclame ook een negatievere houding aan te nemen.
“Mensen zijn minder geneigd merken te kopen waarvan ze advertenties hebben gezien in media die geweld of seks bevatten, dan wanneer diezelfde reclame werd opgemerkt in media waarin deze thema’s niet aan bod kwamen,” zo verduidelijkt onderzoeker Robert Lull.
Er was één uitzondering. Wanneer de advertentie even seksueel of gewelddadig getint was als het televisie-programma dat ervoor onderbroken werd, blijkt de consument de boodschap wel goed te kunnen onthouden.
Bovendien stelden de onderzoekers ook vast dat de houding van consumenten tegenover seksueel getinte of gewelddadige reclames in de voorbije tientallen jaren was verbeterd, al blijft de visie nog steeds negatief. Mogelijk zijn de consumenten volgens de wetenschappers ondertussen meer gewend geraakt aan seks en geweld.